Araç muayene ücret gelirleri Doğuş Grubu ile Alman ve İngiliz şirketlerine!

Araç muayene istasyonları önceleri Devlet tarafından ücretsiz yapılıyordu. 2004 yılından beri TÜVTÜRK diye bir şirket ücret karşılığı yapmaktadır. Doğuş...

Araç muayene istasyonları önceleri Devlet tarafından ücretsiz yapılıyordu. 2004 yılından beri TÜVTÜRK diye bir şirket ücret karşılığı yapmaktadır. Doğuş Gurubu ile Alman Tüv Süd Gurubu ortak şirketidir. Almancası “Technischer Überwachungs Verein.” Türkçesi ise ‘’Teknik Denetim Kurumu’’ anlamına gelmektedir. Ayrıca, Londra merkezli özel sermayeli fon sahibi Bridgepoint de TÜVTÜRK’ün ortağıdır. Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart 2019 sonu itibariyle 22 milyon 972 bin 552’dir. Bu ballı lokma Alman ve İngiliz şirketleri ile Doğuş Gurubu paylaşmaktadır. Matematiği kuvvetli olan hesabını yapsın!

Araç muayene ücretleri 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. Maddesi’ne göre tespit edilmektedir. Muayene süresi geçirilen araç için muayene ücreti ile birlikte gecikilen her ay ve kesiri için %5 oranında zamlı olarak tahsil edilmektedir. Örneğin; muayene süresi bir yıl gecikmişse yüzde 60, üç yıl geçmişse yüzde 180 oranında hesaplanacak zam, ücretin aslı ile birlikte ödenmektedir.

2019 YILI İÇİN GEÇERLİ ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ VE CEZASI

2019 yılı muayene ücretleri araç kategorilerine göre aşağıda belirtilmiştir. Bu ücretler her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesine göre yeniden değerlemeye tabi tutularak artırılmaktadır.

Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler 377.60

Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork

ve yarı römork 279.66

Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 142.78

3 YILDA 297 LİRA 66 KURUŞ NASIL 783 LİRA 54 KURUŞ OLDU?

Yukarıda da belirtildiği üzere yukarıdaki muayene ücretleri TÜVTÜRK tarafından muayene süresi geçen araçların muayene ücretleri her ay için %5 fazlası ile tahsil edilir. Ay kesirleri tam ay olarak hesap edilir. Cumhurbaşkanı, uygulanmakta olan muayene ücretlerini her beş yılda bir % 20'ye kadar artırmaya veya eksiltmeye yetkilidir. Yukarıdaki fiyatlara KDV dahildir.

ARACIN MI VAR DERDİN VAR!

Araç sahiplerinin derdi sadece bu değil. Yapılan en son değişikliklerle birlikte araç muayene yaptırmama cezaları da artırıldı. Aracınızın muayenesini yaptırmadan trafik memuruna yakalandığınızda başınıza geleceklere bakalım.

Muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkılması halinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34/a maddesine göre; 235 lira cezası var. İndirimli ödemesi ise 176 lira 25 kuruş. Ceza puanından da 10 puan gider. Verilen 7 günlük süreden sonra da muayene yapılmazsa aynı maddenin 34/b bendine göre ceza bu kez 488 lira olur. Araç da trafikten men edilir.

Egzoz muayenesini süresinde yaptırmanın ücreti 65 lira. Egzoz muayenesi yaptırmamanın cezası ise 1250 lira.

Bitmedi; taşıtın imalatında bulunan egzoz gazı emisyon kontrol sistemi olan katalitik konvertör/katalizör/dizel partikül filtresi olmadan kullanılan motorlu taşıt sahibine ayrıca 1.250 lira ceza var.

Trafik para cezalarını saymıyorum. Onları zaten günlük yaşamında kurulan radar tuzakları ile herkes yaşıyor.

PARA BASAN TÜVTÜRK’ÜN SAHİPLERİ KİM? SONER YALÇIN CEVAPLIYOR!

2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. Maddesine göre; ‘’Araçların muayeneleri Ulaştırma Bakanlığına ait muayene istasyonlarında veya bu Bakanlık tarafından işletme yetki belgesi ile yetki verilmesi halinde ise, yetki verilen gerçek veya tüzel kişilere ait muayene istasyonlarında yapılır. Yetki verilen gerçek veya tüzel kişiler, bu yetkilerini Ulaştırma Bakanlığının onayı ile alt işleticilere aynı standartları sağlamak koşulu ile devredebilirler.’’

Bu düzenlemeye istinaden devir işlemi ballı lokma TÜVTÜRK’e verildi. Muayene ücreti olarak elde edilen hasılat tutarı toplamının (katma değer vergisi hariç) ilk üç yıl % 30'u, sonraki yedi yıl % 40'ı, daha sonraki on yıl % 50'si ile % 5 oranında fazla tahsil edilen tutarın tamamı Hazine’ye verilmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), 2019 yılı Mart ayı Motorlu Kara Taşıtları bilgilerini 2 Mayıs 2019 tarihinde açıkladı. Buna göre Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı Mart 2019 sonu itibariyle 22 milyon 972 bin 552’dir. Varın siz hesaplayın devlete gitmesi gereken ballı lokmanın kimlere gittiğini.

Yani TÜVTÜRK, Türkiye’de trafik şube ve bürolarına kayıtlı tüm motorlu araçların muayene işlemlerinde tek yetkili şirkettir. Rakibi yoktur. Yani tekeldir, monopoldür. Ballı lokmayı kapmıştır.

Bu ayrıcalıklı, para basan ballı lokma sahibi TÜVTÜRK’ün ortakları kimlerdir?

Onu da Soner Yalçın cevaplıyor. 29 Eylül 2015 tarihli SÖZCÜ GAZETESİ’ndeki köşesinde; ‘’ TÜVTÜRK! Bakmayın adında “Türk” olduğuna; “Tüv” Almanca'dır, “Technischer Überwachungs Verein.” Yani, ‘’teknik denetim kurumunun’’ kısaltmasıdır. TÜVTÜRK'ün sahibi kim? Doğuş Otomotiv! Ortağı ise, Alman Tüv Süd!’’ Ayrıca, Londra merkezli özel sermayeli fon sahibi Bridgepoint de TÜVTÜRK’ün ortağıdır.

2005 yılına kadar Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı Muayene İstasyonlarınca yapılan muayene işlemleri şimdi ortakları yabancı olan TÜVTÜRK’e yüksek ücretlerle 2005 yılından beri devredilmiştir.

ZAM ORANI YILLIK YÜZDE 60

Yakın zamanda bankaların yıllık faizi % 16, 17 dolaylarında. Gerçi şimdilerde yüzde yüzde 30’a, 40’a dayanmış. Ama TÜVTÜRK’ün zam oranı 2004 yılından beri % 60 zamlı uygulamaktadır.

Örneğin, 3 yıl boyunca kapınızın önünde bekleyen hasarlı olduğu için trafiğe hiç çıkmayan otomobilinizi tamirini yaptırdıktan sonra muayeneye için TÜVTÜRK muayene istasyonuna götürdünüz. İçinde bulunduğumuz 2019 yılının ücreti olan 279 lira 66 kuruşu üç yıllık ceza oranı olan yüzde 180 zammı ile birlikte (279.66*%180 = 503.88+279.66 = 783 lira 54 kuruş olarak ödeyeceksiniz!

Her sözü Kanun olan, Ülkeyi Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yani fermanlarla yöneten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yüksek faize bir diyeceği var mı?

Daha önce meydanlarda, salonlarda muhtarlara, hakimlere, bürokratlara cemaat mensuplarına iftar sofralarında yaptığı konuşmalarında ‘’faizin her kötülüğün anası’’ olduğunu söyleyen Erdoğan’ın şimdilerde faiz konusuna pek girmiyor. Sahi belki haberi yoktur. Biz haber verelim TÜVTÜRK’ün faizi yıllık yüzde 60. Haberiniz ola!