İşin sırrı tohumda

Sağlıklı beslenmenin sırrı olan tohumları kullanan Roots&Shots ile binlerce kilometre uzağımızdaki köklü bir mutfak kültürünü ülkemizde temsil eden Ranchero üstlendikleri misyon ile ülkemiz gastronomisine derinlik kazandırıyor.

İŞİN SIRRI TOHUMDA

İşin sırrı tohumda - Resim : 1

Bağdat Caddesi’nde dört yıldır hizmet veren Roots&Shots ‘un adını, vegan ve sağlıklı beslenmeye özen gösteren dostlarımdan çok duymuş ancak bir türlü ziyaret etme fırsatı bulamamıştım. 2022 yılını bitirmeden mutlaka gideceğim adresler listemde bulunan bu sempatik işletmeyi geçtiğimiz günlerde ziyaret ettim.

İşin sırrı tohumda - Resim : 2

Küçücük bir dükkanda hizmet veren Roots & Shots, ruhu ve bedeni şifalandırmanın yolunun doğru ve temiz beslenmekten geçtiğine inanıyor ve bunun için misafirlerine tamamen bitkisel temelli ve glutensiz yemekler sunuyor. Kurucusu Melek Çolak ile sohbetimizde Bağdat Caddesi’nde ilk açılan vegan işletme olduklarını öğrendim. Melek Hanım bu yolculuğa insanların sağlıklı besinler tüketerek daha kaliteli yaşayabileceklerine inanarak çıkmış.

İşin sırrı tohumda - Resim : 3

Butik bir işletme olan Roots & Shots dördüncü senesini bu vizyonun peşinde koşarak özveri ve sabırla devirmiş. Burada sunulan tüm yemeklerin reçeteleri Melek Çolak’a ait. Mutfakta doğal olmayan ve paketli hiçbir ürün kullanılmıyor. Melek Hanım işin sırrının, tohumları kullandığı kendi reçetelerinde olduğunu söylüyor. Bu konuda oldukça iddialı.

İşin sırrı tohumda - Resim : 4

Kullandığı malzemelerin sindirim sistemini rahatlattığını ve sağlıklı yaşama pozitif katkı sağladığını da vurguluyor. Roots & Shots’ta denediğim yemeklerin birbirinden lezzetli olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Ama “Antalya Piyazı”, “Hibeş”, “Borani” ve “Beğendili Anne Köftesi” beni benden aldı. Bence işin bir başka sırrı da Root & Shots’un yemeklerine değen “Anne” elinde.

İşin sırrı tohumda - Resim : 5

Büyümenin kişinin tecrübe ve bilgisini genç nesillere aktararak paylaşmasında olduğuna inanan Melek Hanım artık işletmesini ödüllü genç şef Simla Çilingiroğlu ile birlikte yürütüyor. İçeri girdiğinizde ev sıcaklığını hissettiğiniz Roots & Shots’u ziyaret etmenizi öneriyorum.

***

AŞKTAN DOĞAN RESTORAN SEVGİ İLE BÜYÜYOR

Meksika mutfağının ülkemizdeki temsilcilerinden Ranchero’nun ilginç ve farklı bir kuruluş hikayesi var. Şehrin Meksikalısı mottosuyla tanınan markanın kucusu Rıza Tanyeri, 70’li yılların sonunda dil eğitimi için gittiği Londra’da Meksikalı Patricia Gonzalez ile tanışır ve birbirlerine aşık olurlar. Meksika’da evlenip Kozlu’ya yerleşirler. O dönem Türkiye’nin ilk ve tek Meksikalı gelini olan Patricia Hanım, Selma adını alır. Çift, 1989 yılında üç çocuğuyla birlikte İstanbul’a taşınır.

İşin sırrı tohumda - Resim : 6

Gastronomiye özel bir merakı olan Rıza Tanyeri, Meksika yemeklerine oldukça hakim eşi Selma Patricia Gonzalez Tanyeri ve çocuklarıyla birlikte, Meksika’da restoran işletmecisi akrabalarının da danışmanlığında 2005 yılı Mayıs ayında Suadiye’de ilk restoranlarını açarlar ve adını Meksika yerlisi anlamına gelen RANCHERO koyarlar. Böylelikle Türk & Meksikalı aşkından bir restoran doğar..

İşin sırrı tohumda - Resim : 7

Aşktan doğan restoran Ranchero, sevgiyle büyüyor. Şehrin Meksikalısı, yeni açılan şubeleriyle birlikte toplam şube sayısını 7’ye çıkarmış. Marka Meksika mutfağının dünyaca ün yapmış en özel lezzetlerini Suadiye, Nişantaşı, Ataşehir Watergarden ve Maidan Ankara’nın ardından Büyükyalı Fişekhane, Ankara Atakule ve One Tower AVM’ye taşıyarak Meksika’nın köklü tarihini, renkli kültürünü ve dünya mutfakları arasında apayrı bir yere sahip birbirinden özel lezzetlerini misafirleriyle buluşturuyor.

İşin sırrı tohumda - Resim : 8

Gerçek Meksika lezzetleri sunan mekanın zengin mönüsüne, aralarında Ranchero patentli tariflerin de olduğu 40’ı aşkın sos eşlik ediyor. Pek çok yemeğin yanında servis edilen mısır cipsi nachoslar ile tortilla ekmekleri de özel makinelerde hazırlanıp; günlük, taze olarak sunuluyor. Beni en fazla etkileyen seçeneklerin başında “Enchiladas De Cozumel” geliyor. Tortilla arasında tercihe göre tinga et veya tinga tavuk ile hazırlanan, rajas, mantar, paladar sos, kekik, eritme peynir, cheddar peynir ve jalapeno biber, yanında arroz, sour cream ve frijoles ile acılı veya acısız olarak servis edilen bu Meksika klasiği adeta damakları şenlendiriyor.

İşin sırrı tohumda - Resim : 9

Meksika mutfak kültürünü iliklerinize kadar hissetmenizi sağlayan menüsüyle dikkat çeken Ranchero için artık Meksika mutfağını Türkiye’de temsil etmenin ötesine geçip, iki ülke arasında bir lezzet köprüsü oluşturduğunu söylemem yanlış olmayacaktır.

***

7 GÜNE 7 ÖNERİ

Hafta sonuna lezzet ve keyif katmak isteyenler, cumartesi akşamı için Sinanoba’da hizmet veren The Mare İstanbul’u keyifli ortamı ve leziz çeşitleriyle tercih edebilirler.

Pazar gününüze lezzet ve keyif katmak için, Beylikdüzü’nde hizmet veren Star Şef Yöresel Lezzetler’de özel bir lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz.

Yeni haftaya keyifli bir başlangıç yapmak isteyenler için Ataşehir’de hizmet veren Sapa İstanbul’un leziz alternatifleriyle iyi bir seçenek olacağını düşünüyorum.

Salı günü için, Beşiktaş’ta köfte severlerin değişmez adresi olan Şöhretler Beşiktaş Köftecisi biçilmiş kaftan.

Çarşamba gününe özel önerim her zaman olduğu gibi kahve severler için. Bu hafta rotanızı Şişli Bomonti’ye çevirin ve Casa Cooklife’ın kahve çeşitleriyle ile kendinizi şımartın.

Perşembe günü Çengelköy’de kokoreç severlerin değişmez adresi olan Çengelköy Kokoreçcisi’ni tercih edebilirsiniz.

Cuma akşamı haftanın yorgunluğunu keyifli bir ortamda atmak isteyenlere Caddebostan’ın simge restoranlarından Artois Cadde’yi öneriyorum.

Haftaya görüşmek üzere…