Gastronomimizin geleceğine sahip çıkalım

Anadolu’nun ev sahipliği yaptığı yerel ürünler ve mutfak kültürleri, gastronomi dünyamızın mozaiğinin ve zenginliğinin en önemli parçasıdır. Bu zenginliği ülkemizin dört bir yanında yaşatabilmek Türk gastronomisinin gelişiminin temel taşıdır.

LOKAL LEZZETLERLE FARK YARATIYOR

Gastronomimizin geleceğine sahip çıkalım - Resim : 1

Etiler dendiğinde akla ilk gelen buluşma noktalarından biri olan Akmerkez’in giriş katında açılan “No 54 Kebap & Steak” adını son dönemde çok sık duyuyordum. Damağına güvendiğim dostlarım kullandıkları lokal lezzetlerle fark yarattıklarından bahsediyorlardı. Geçtiğimiz günlerde rotamı Etiler’e çevirip yeme içme sektöründe 23 yıllı geride bırakan Happy Moon’s grubun en yeni markası olan mekanı ziyaret ettim.

Gastronomimizin geleceğine sahip çıkalım - Resim : 2

Öncelikle şunu söylemeliyim ki modern çizgilerin hakim olduğu dekorasyonu gerçekten etkileyici. Kapısından geçerken bile dikkatinizi hemen çekiyor ve adeta sizi içeriye davet ediyor. Bu davete kayıtsız kalmayıp içeri girdiğinizde pişman olmayacağınız bir tercih yaptığınızı hemen hissediyorsunuz. Çünkü sizi içeri çeken genel ambiyans keyif ve huzur veriyor.

Gastronomimizin geleceğine sahip çıkalım - Resim : 3

Menüye gelince et, kebap ve meze çeşitlerinden oluşan selektif bir seçki ile karşılaşıyorsunuz. Yöresinden ve mevsiminde temin edilen birbirinden leziz et ve baharatlarla hazırlanan alternatifler arasından seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Dana etlerinin Bandırma’nın en iyi çiftliklerinden karkas olarak seçilip dinlendirildikten sonra işlendiği No. 54 Kebap & Steak’te kebapların tamamında kıvırcık kuzu eti kullanılıyor.

Gastronomimizin geleceğine sahip çıkalım - Resim : 4

Kazdağları’nda özgürce gezen kuzulardan elde edilen etlerin Gaziantep’in meşhur yaprak pul biberiyle buluştuğu, Antep fıstığıyla en özel sütlerden elde edilen manda kaymağının ve daha pek çok benzersiz lezzetin yer aldığı menüdeki favori lezzetlerime gelince. Mezelerden damağınıza uygun alternatifleri tercih edebilirsiniz ama “Acılı Ezme” ve “Tekmilli Fava” mutlaka aralarında olmalı. Etlere geçmeden önce lahmacunun da tadına bakın derim. Et çeşitleri ve kebaplara gelince bence “Dana Lokum” ve “Adana Kebap” mutlaka denemelisiniz.

Gastronomimizin geleceğine sahip çıkalım - Resim : 5

Böylesine keyifli bir yemeği tatlı ile taçlandırmadan olmaz diyenler için sunumu da lezzeti kadar iyi olan “Çıtır Kabak Tatlısı” biçilmiş kaftan. Anadolu topraklarında var olan yerel ürünlere sahip çıkan NO.54 Kebap & Steak’i yolu Etiler’den geçen lezzet severlere öneriyorum.

***

KAFKASYA’DAN İSTANBUL’A UZANAN LEZZET KÖPRÜSÜ

Gastronomimizin geleceğine sahip çıkalım - Resim : 6

Çırağan Sarayı’nda düzenlenen “Disiplinlerarası Otizm Dayanışma Gecesi”nde Değer Otizm ve Kafkas’ın Kadınları derneklerini Kafkas mutfağı buluşturdu. Saray ve Kültür Tarihçisi aynı zamanda Çırağan Sarayı Küratörü olan A. Çağrı Başkurt’un kreatif direktörlüğünü üstlenerek “Sefkat Dolu Sağlık Köprüsü” adını verdiği görkemli gecede, “Kadın ve Çocuk” ana teması altında otizmli bireyler, kadınlar ve çocuklar için bir araya gelindi.

Gastronomimizin geleceğine sahip çıkalım - Resim : 7

Gecede Çırağan Sarayı’nın görkemli mirasının büyüleyici atmosferinde Kafkasya mutfağının kadim reçeteleri de gün yüzüne çıktı. Zeynep Kakınç rehberliğinde hazırlanan reçeteler, Kolektif Chefs Kurucu Ortağı Şef Yalçın İnam ve Şef Gün Çevik tarafından hazırlanarak davetlilere sunuldu.

Gastronomimizin geleceğine sahip çıkalım - Resim : 8

Çerkes Mutfağı’ndan “Haluj”, “Ezme Barbunya”, “Cevizli Lahana”, “Mısır Çorbası”, “Çerkes Tavuğu”, Gürcü yemekleri “Cevizli Patlıcan” ve “Narenciye Kreması”, Karapapak’lara ait “Yumurtalı İncir”, “Haşıl”, “Sütlü Nogay Çayı” ve Azerbaycan’dan “Piti-Bozbaş” gibi özgün bir Kafkasya menüsünün sunulduğu gece gastronomi dünyamızın mozaiğini ve zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

***

7 GÜNE 7 ÖNERİ

Hafta sonuna lezzet ve keyif katmak isteyenler, cumartesi akşamı için Suadiye’de hizmet veren Strada’yı keyifli ortamı ve leziz çeşitleriyle tercih edebilirler.

Pazar gününüze lezzet ve keyif katmak için, Samatya’da yıllardır değişmeyen kalitesi ile hizmet veren Develi’de özel bir lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz.

Yeni haftaya keyifli bir başlangıç yapmak isteyenler için Çiftehavuzlar’da hizmet veren Antebi’nin leziz alternatifleriyle iyi bir seçenek olacağını düşünüyorum.

Salı günü için, Kavacık’ta köfte severlerin değişmez adresi olan Köfteci Odabaşlar biçilmiş kaftan.

Çarşamba gününe özel önerim her zaman olduğu gibi kahve severler için. Bu hafta rotanızı Bomonti’ye çevirin ve Montag Coffee’nin kahve çeşitleriyle ile kendinizi şımartın.

Perşembe günü Sahrayı Cedit’te sakatat severlerin değişmez adresi olan Kamil Usta’yı tercih edebilirsiniz.

Cuma akşamı haftanın yorgunluğunu keyifli bir ortamda atmak isteyenlere Maçka Bronz Sokak’ta 2002 yılından beri hizmet veren Nişantaşı Başköşe’yi öneriyorum.

Haftaya görüşmek üzere…