Buram buram nostalji kokan restoranlar

TARİHİN GÖLGESİNDE BİR GASTRONOMİ YOLCULUĞU İstanbul Beyoğlu’nun en özel yerlerinden birinde Tarihi Galata Kulesi’nin yanı başındaki meydanda yer alan Güney...

TARİHİN GÖLGESİNDE BİR GASTRONOMİ YOLCULUĞU

Buram buram nostalji kokan restoranlar - Resim : 1

İstanbul Beyoğlu’nun en özel yerlerinden birinde Tarihi Galata Kulesi’nin yanı başındaki meydanda yer alan Güney Restaurant 1964 yılından beri değişmeyen kalitesiyle fark yaratıyor. Mekanda gün, kahvaltı ile başlayıp bistro olarak devam ediyor. Menü oldukça geniş ve zengin. Kısacası Güney yaz aylarında şehirde kalanlara Tarihi Galata Kulesi’nin gölgesinde farklı bir gastronomi yolculuğu yaşatıyor.

Buram buram nostalji kokan restoranlar - Resim : 2

İstanbul’u doyasıya yaşamak isteyenler için 150 yıllık tarihi bir binada 1964 yılından beri misafirlerini ağırlayan Güney Restaurant ideal bir tercih. Burası hem nefes almak, hem tarihi hissetmek, hem de damağınızı şenlendirmek için biçilmiş kaftan.

Dediğim gibi günün her saati sizi mutlu edebilecek seçenekler menüde mevcut.
İsterseniz güne mükemmel bir kahvaltıyla başlayabilirsiniz.
İsterseniz öğle saatlerinde bir esnaf lokantasını aratamayan menüsüyle Türk ve

Anadolu mutfağının eşsiz lezzetleriyle kendinize bir ziyafet çekebilirsiniz.
İsterseniz de günün yorgunluğunu ferahlatıcı kokteyller ile attıktan sonra, Galata’nın ışıklarına karşı keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Buram buram nostalji kokan restoranlar - Resim : 3

Türk Mutfağı başta olmak üzere uluslararası mutfakların öne çıkan lezzetlerine de menüsünde yer veren mekanda Ege’den gelen özel zeytinyağlarla hazırlanan mezeleri özellikle denemenizi öneririm. 7 yıldır Güney Restaurant’ın mutfağını yöneten Şef İsmail Erol Tavukçuoğlu oldukça deneyimli bir isim. Her daim menüyü mevsimsel ürünlerle yeniliyor. Mutfağına doğal olmayan hiçbir ürünü sokmuyor. Güney’in zengin menüsünde otlu peynirli köz patlıcan, sıcak humus, tavuk külbastı, beyti sarma kebap, taş fırında kuzu saç kebap, Belçika usulü midye ve tereyağında bonfile gözüme ilk çarpan seçenekler oldu. Meze çeşitlerini ve deniz ürünleri yahniyi beğendim. Ama beni en çok İsmail Usta’nın babasının reçetesi ile hazırladığı “Patlıcan Soteli Kuzu Kebap” etkiledi.

Şehrin en mistik noktalarından birinde tarih ile iç içe keyifli zaman geçirerek, kendini ödüllendirmek isteyenlere Güney Restaurant’ı şiddetle öneriyorum.

***

BURGAZADA’DA NOSTALJİK BİR SAYFİYE LOKANTASI

Buram buram nostalji kokan restoranlar - Resim : 4

Yaz aylarında İstanbul’un en gözde kaçış noktalarından biri de hiç kuşku yok ki Burgazada.
İstanbul'daki Prens Adaları'nın büyüklük olarak üçüncüsü.

Aynı zamanda Adalar ilçesinin bir mahallesi.

Yuvarlak biçimde ve genişliği yaklaşık 2 kilometre olan Burgazada üzerindeki tek tepe, 2003 yılındaki orman yangını ile simsiyah görüntüsüyle hafızalara kazınan Bayrak Tepe'dir.

Yaklaşık 20 yıl önceki yangından sonra bu tepenin bugün yeniden yeşillendiğini ve kızılçam ormanıyla kaplanmaya başladığını görmekten büyük mutluluk duydum.

Yeni İdeal Restoran Tarlabaşı’nda, Emniyet’in bitişiğinde yer alan Asır Restoran’ın, yaz aylarında servise ara vererek, Burgazada’da faaliyet gösteren yazlık yeri.
Sahilde değil adanın iç kısmında yer aldığı için gözlerden uzak kalmış.

Sakin bir sokak üzerinden gösterişten uzak, salaş ama bir o kadar da şirin ve keyifli bir mekan.
Tarlabaşı’nda olduğu gibi sadece lezzetleriyle ve kalitesiyle öne çıkıyor.
Kulaksız lakaplı Niko Taş, aile geleneği meyhaneciliği, çocukluğunun geçtiği Beyoğlu’nda devam ettirmek niyetiyle, Asır Meyhanesi’ni 1948 yılında açmış.

Onun ardından Hakkı Taş da, en az babalığı kadar emekle büyütüp bugünlere taşımış.

Buram buram nostalji kokan restoranlar - Resim : 5

Yetmiş küsur yıllık dillere destan mutfağına gelince, hala aynı felsefe devam ediyor.

Rum ve Ermeni mezeleri baş tacı.
Topiği, pilakisi, patlıcan salatası, favası pek şöhretli.
Yaprak ciğer konusunda da oldukça iddialılar.

74 senelik bir geleneği sürdüren Yeni İdeal Lokantası’nı salaş ve eski İstanbul sayfiye lokantalarını özleyenlere tavsiye ediyorum.

***

7 GÜNE 7 LEZZET

Hafta sonuna lezzet ve keyif katmak isteyenler, cumartesi akşamı için Galataport bünyesinde yer alan Kitten Delicatessen Bistro zengin menüsüyle ideal bir tercih olabilir.

Pazar günü için tarihi Fransız geçidinin Mumhane ile kesiştiği köşesinde yer alan ve İsveç etkisi taşıyan Mums geleneksel Türk kahvaltısının yanı sıra Eggs Benedict gibi farklı kahvaltı seçenekleriyle tercih edebileceğiniz keyifli bir adres.

Yeni haftaya keyifli bir başlangıç yapmak isteyenlere Florya sahilinde Marmara Denizi’ne karşı enfes manzarasıyla misafirlerini ağırlayan Kaşıbeyaz Akvaryum’un yaz ayları için iyi bir seçenek olacağını düşünüyorum.

Salı günü için tipik bir esnaf lokantası olarak uzun yıllardır Beyoğlu’nda 1967 yılından beri hizmet veren Şahin Lokantası samimi ortamı ve enfes lezzetleriyle biçilmiş kaftan.

Çarşamba gününe özel önerim her zaman olduğu gibi kahve severler için. Bu hafta rotanızı Beyoğlu’na çevirin. Galata Kuledibi’nde 2015 yılından beri hizmet veren Federal Coffee Company’nin lezzetli kahve çeşitleriyle kendinizi şımartın.

Perşembe günü rotanızı Asmalımescit’e çevirin. Keyifli bir Pera gezisine noktayı gerçek İtalyan lezzetleri ve pizza çeşitleriyle öne çıkan Pizzeria Pera’da koyun.

Cuma akşamı haftanın yorgunluğunu keyifli bir ortamda atmak isteyenlere, Kiss The Forg Seafood Brasserie’nin sıra dışı lezzetleriyle farklı bir deneyim yaşamalarını öneriyorum.

Haftaya görüşmek üzere…