Ulaştırma Bakanlığı scooterların yönergesini 3 aydır neden bekletiyor?

Yazar: İBB Meclis üyesi - İYİ Parti Grup Sözcüsü Dr.Suat SARI ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SCOOTERLARIN YÖNERGESİNİ 3 AYDIR NEDEN BEKLETİYOR?İBB TARAFINDAN UKOME’YE...

Yazar: İBB Meclis üyesi - İYİ Parti Grup Sözcüsü Dr.Suat SARI

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI SCOOTERLARIN YÖNERGESİNİ 3 AYDIR NEDEN BEKLETİYOR?
İBB TARAFINDAN UKOME’YE SUNULAN YÖNERGE DÜN 2. KEZ NEDEN REDDEDİLDİ
YÖNERGEYE RED OYU VEREN MERKEZİ HÜKÜMET ÜYELERİ, BU SÜREÇTEKİ CAN KAYIPLARININ SORUMLULUĞUNU ALIYORLARMI?

Şehir hayatında gün geçtikçe yoğunlaşan motorlu araç trafiği ve yolcu hareketliliğinin artmasına bir de pandemi şartları eklenince, elektrikli scootera olan talep arttı.

Kentin birçok ana arterinin kaldırımlarında elektrik direklerine, ağaçlara kementlenen ve mobil telefon barkod uygulaması ile kullanma imkanı elde edilen ve ulaşımda mikro mobilite görevi gören bu araçlar herhangi bir yönetmelik yayınlanmadığı için, her yaştaki bireyler tarafından kullanılabilmektedir. Kullanıldıkları yerler yaya kaldırımları ve cadde ile sokaklardır.

Bu araçları kullananlar, araca yönelik herhangi bir eğitim almadan ve ehliyetlerinin kontrolu yapılmaksızın bu araçları kullanmaktadırlar. Yanısıra, scooterlar kullanıldıkları yerlerde yaya ve taşıt güvenliğini tehdit etmektedirler. Birçok yerde bu scooter kullanıcılarının sebep olduğu kazalar olmaktadır.

Bu araçları kullanacaklarda yaş sınırı tahdidi , eklem koruyucu, kask takma zorunluluğu , dizlik kullanımı ile hız limitlemesi çok büyük önem arz etmektedir..
Bu araçlar ile yaya ve taşıtlara maddi ve sağlık açısından zarar verilmesi durumunda, trafik zorunlu sigortaları ve kasko teminatlarının neyi kapsadığı kullanıcılar tarafından bilinmemektedir.

Bu gelişmelerden yola çıkan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Daire Başkanlığı, elektrikli scooter işletmeciliğine düzenleme getirmek üzere oluşturulan yönergeyi UKOME’ye sunmuş temmuz 2020’de ve şubat 2021’de Hükümet temsilcilerinin oyları ile yönerge reddedilmiştir.

İstanbul’da elektrikli scooter yönergesinin hazırlanarak UKOME’ye sunulmasının üzerinden yaklaşık 8 ay, İBB’nin son görüşünü Bakanlığa iletmesinin ardından 3 ay geçmesine rağmen, e-scooter işletmeciliğine dair herhangi bir düzenleme getirilmemesinin müessipleri başta UKOME ‘de görev alan hükümet temsilcileri ve Bakanlıktır.

Bu süreçte oluşacak ölüm ve yaralanmaların vebalinin çok ağır olacağı kuşkusuzdur.