2021 yılının ilk yarısında AB Dönem Başkanlığını üstlenecek olan Portekiz kara kara düşünüyor

Yazan: Prof. Dr. Faruk Şen

Türkiye-AB krizi Portekiz’in kucağına kaldı. Angela Merkel akıllı bir girişimle Macron ve Miçotakis’i ciddi bir şekilde pasifize ederek, sorunu şimdilik atlattırdı. Türkiye, 23-24 Mart’ta gerçekleşecek AB Zirvesi’ne kadar bir istekler paketiyle AB’ye gitmeli.

1) 2021 yılının ilk 3 ayında, en azından 2 fasıl açılmalı.
2) Gümrük Birliği’nin iyileştirilmesi konusunda, adımlar atılmalı.
3) Schengen Vizesi, yavaş yavaş tarihe gömülmeli.
4) Avrupa Birliği 2018’den, 2020’ye kadar Suriyeli geçici sığınmacılar için yıllık 3 milyar € olmak üzere toplamda 9 milyar € Türkiye’ye ödemeli ve Türkiye bu parayı Suriyeli geçici sığınmacıların kendi ülkelerine gitmeleri konusunda harcamalı. Böylece bizde bu Suriyeli yükünden kurtulmuş oluruz.

2021 yılı Türkiye için sıcak geçecek

ABD’nin yaptırımlara yönelik atılımları, Biden’in Türkiye politikası, Portekiz’in dönem başkanlığında Türkiye-AB ilişkileri, ekonomiye de büyük ölçüde etki yapacak. Türkiye ekonomik olarak ciddi bir krizin içerisinde. Bu krizi atlatmanın en önemli yolu, Türkiye’nin askeri harcamalarını ciddi bir şekilde kısabilmesi olabilir. Buna da pek fazla olanak yok. Kuzey Suriye, Irak, Kafkaslar, Ege ve Akdeniz ve buna bir de Libya’yla olan anlaşmamızı ilave edersek, sorunların ne kadar çetrefilli olduğunu gösteriyor.

Türkiye’nin işi güç, fakat akıllı çıkışlarla, Türkiye bunun üstesinden gelebilir.

Pompeo, Türkiye’ye karşı CAATSA yaptırımlarıyla, Türkiye’ye bir de ders veriyor. “Gelin oturun, konuşalım. Siz önemli bir partnersiniz, S-400’yü beraber çözeriz.”
S-400’leri, Türkiye halkı 2,5 milyar $ kendi emekleriyle devlete ödediği vergilerle aldı. Bunun geri dönüşü yok. İşin ilginç yanı ABD’nin yaptırımlarına en fazla sevinen Yunanistan oldu. Yunanistan neredeyse zil takıp oynayacak. NATO içerisinde Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik düşmanlıkları, artık çok fazla büyüdü.

İki ülke hiç kimsenin istemediği bir çatışmanın içerisine girerse, şaşırmayalım.

Etiketler
Angela Merkel