Siyasi yargı kararnamesi

Ucube "Tek Adam Rejimi"nde yargının tamamen siyasallaştığının pek çok örneğini yaşıyorduk ki; Siyasi Yargı, Hâkim ve Savcılar Kurulu'nun (HSK), 5 bin 75 adli...

Ucube "Tek Adam Rejimi"nde yargının tamamen siyasallaştığının pek çok örneğini yaşıyorduk ki;

Siyasi Yargı, Hâkim ve Savcılar Kurulu'nun (HSK), 5 bin 75 adli ve 351 idari hkim ve savcıyı kapsayan yaz kararnamesi ile açıkça tescil edildi.

Birincisi;

-Gezi Davası'nda muhalefet şerhi veren tek hâkim olan Kürşad Bektaş, İstanbul'dan Tokat'a sürüldü.

İkincisi;

-Cemal Kaşıkçı Davası'nın Suudi Arabistan'a devrine ilişkin karara şerh düşen hâkim ise Kahramanmaraş hâkimliğine sürüldü.

Üçüncüsü;

-Bataklık operasyonu, Millî Emlak yolsuzluğu, aralarında yargı mensubu, iş insanı, bürokrat, siyasetçi, özel sektör yöneticilerinin de bulunduğu "Atadedeler" gibi kritik dosyaları hazırlayan, kaçakçılık ve örgütlü suçlardan sorumlu Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Alparslan Tufan görevden alındı ve Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandı.

-Başsavcı Vekili Tufan; Ankara'da 15 Ocak 2021 tarihinde evlerimizin önünde Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ile bana Ülkü Ocaklılar tarafından yapılan saldırı soruşturmasını da yönetiyordu.

Dördüncüsü;

-2016 yılında Cumhuriyet Gazetesi'ne FETÖ soruşturması yaparken FETÖ üyeliği suçlamasıyla yargılandığı ortaya çıkan Malatya Cumhuriyet Savcısı Murat İnam, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Üyeliğine atandı.

Beşincisi;

-Emre Belözoğlu'na FETÖ'den takipsizlik veren Sivas Cumhuriyet Savcısı Ergün Güçlü yeniden İstanbul'a atandı ve Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı'nda göreve getirildi.

Altıncısı;

-İstanbul'da görev yaptığı dönemde Rıza Zarrab'ı tahliye eden Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Ekrem Aydıner, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcı vekili oldu.

Bunlar kararnamede çok hızlı şekilde görebildiklerimiz.

Yakında pek çok siyasi karara imza atan diğerleri de dökülür ortalığa…

Böylece yüzde yüz şöyle tescil oldu;

-AKP Yargısı…

Hak, hukuk, adalet mi?

Hak getire…

Bağımsız yargı mı?

Hak getire…

Tarafsız yargı mı?

Hak getire…

Cumhuriyet savcıları mı?

Hak getire…

Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanması mı?

Hak getire…

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerinin uygulama zorunluluğu getiren anayasanın 90. maddesi mi?

Hak getire…

Peki bütün bunlara muhalefet dışında itiraz eden var mı? Var…

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan…

23 Eylül 2021'de "Anayasa Mahkemesi'nin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi" projesinin açılış töreninde AYM Başkanı Zühtü Arslan hükümete hukuk devleti uyarısı yaparak özetle dedi ki;

- "Bir ülkede mahkeme kararlarının etkili bir şekilde uygulanması, icra edilmesi, o ülkede hukuk devletinin varlığının da ön şartıdır.

Anayasa Mahkemesi kararlarında sıklıkla vurgulandığı gibi, mahkeme kararlarının icrasının hakkıyla sağlanmadığı bir yerde hukuk devletinden bahsedilemez.

Çünkü hukuk devleti bir söylemden ibaret değildir.

Mahkeme kararlarının icrası, Anayasa Mahkemesi kararlarının özelde icrası, bir ülkede hukukun üstünlüğünün olduğunun da temel işaretlerinden biridir.

Anayasa Mahkemesi, anayasaya aykırılık konusunda bir karar verdikten sonra bu aykırılıkta ısrar, anayasanın kasten ihlalidir.

Bu bilinçle Anayasa Mahkemesi'nin gerek norm denetiminde gerekse bireysel başvuruda tespit ettiği anayasaya aykırılıktan sonra bu aykırılığın giderilmesi, tüm kurum ve kuruluşların temel vazifelerinden biridir.

Anayasa'nın 138 ve 153. maddelerine göre AYM kararları yasama, yürütme ve yargı kurumlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri, bir ülkede bulunan tüm kuruluşları bağlar."

AKP iktidarı yargıyı siyasallaştırmasının yanı sıra;

-Anayasayı tanımıyor,

-Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamıyor,

-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamıyor,

Beğenmediği kararlara imza atan hâkim ve savcıları görevlerinden alıp sürgüne gönderiyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu işte bu yüzden 15 Haziran 2017'de Ankara'dan İstanbul'a 25 günde tam 420 kilometrelik yolu elinde, "Adalet" pankartı ile yürüdü.

Dünya tarihine geçen bu yürüyüş bitti mi?

-Hayır bitmedi…

Kılıçdaroğlu'na CHP Meclis grup toplantısı için öneriyorum:

-Her toplantıya, tarihi "Adalet" pankartı elinizde girin…

Haziran 2023 seçimleri unutulmasın ki Türkiye'de;

-Hak, Hukuk ve Adalet'in yeniden tesisi için son fırsattır…