OYAK nasıl başardı?

OYAK tamamlayıcı mesleki emeklilik fonunun 2021 nemasını yüzde 83,5 olarak açıklamasını köşeme taşıyınca bu rakamın da az olduğunu yazan bazı okurlarımdan...

OYAK tamamlayıcı mesleki emeklilik fonunun 2021 nemasını yüzde 83,5 olarak açıklamasını köşeme taşıyınca bu rakamın da az olduğunu yazan bazı okurlarımdan eleştiriler aldım. Bana hitaben yapılan sosyal medya açıklamaları ve paylaşımlar üzerine OYAK yetkililerine bu konuda yönelttiğim sorulara aldığım yanıtları da sizlerle paylaşayım.

- Soru: 2021 yılı nema oranının eleştirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

OYAK: Üyelerimize 2021 yıl sonu enflasyonunun 47,4 puan üzerinde reel getiri sağladık.

2021 nema oranı yüksek volatilite ortamında döviz kurlarının yıllık artış oranının da üzerinde gerçekleşti.

Üyelerimizin birikimlerini kârlılık, verimlilik ve sorumlu yatırım ilkelerine göre yöneten OYAK, son yılların en yüksek nema oranını sağlayarak tarihî bir başarı yakaladı.

- Soru: Nedir bu tarihî başarı?

OYAK: Son 20 yılın en yüksek neması sonucunu getiren rakamlarımız şöyle:

Toplam varlıklarımız yüzde 87,8 oranında artışla 296 milyar TL'ye yükseldi.

2021 hedeflerinde olan ve giderek önem kazanacağı öngörülen sektörlere girerek coğrafi dağılımını genişleten OYAK, doğru ve dengeli yatırımlarla son altı yıl içinde öz kaynaklarını 5 kat artırdı.

OYAK, 4,9 milyar dolarlık toplam ihracatı ile Türkiye'nin 2021 yılı toplam ihracatının yüzde 2,2'sini tek başına gerçekleştirdi.

- Soru: OYAK bu noktaya nasıl bir stratejiyle ulaştı?

OYAK: 2016 yılında göreve başlayan OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem'in vizyonuyla; organizasyon, yönetim, satın alma ve yatırım politikaları yeniden değerlendirildi...

Belirlenen strateji doğrultusunda, mevcut işlerindeki yatay ve dikey entegrasyonu sağlamak için var olan varlıkların değerini artırmaya, hedef sektörlerde de organik ve inorganik büyümeye yöneldi.

Sürdürülebilir büyümeye odaklanan kurum, özellikle çimento, enerji, gıda, tarım, teknoloji, finans gibi stratejik sektörlerde ülke ve portföy çeşitliliğine fırsat yaratacak büyüme politikalarını hayata geçirmeye başladı.

- Soru: Hangi sektörlerde yatırımlar yapıldı?

OYAK: Dünyanın en büyük çimento şirketlerinden Taiwan Cement Company ile ortaklık kuruldu. Bu ortaklıkla sektöründeki en büyük yabancı sermaye Türkiye'ye geldi.

Küresel çimento markası CIMPOR'un Portekiz'de faaliyet gösteren şirketlerinin satın alınmasıyla, Batı Afrika'dan Fildişi Sahili'ne ve Kamerun'a yapılan yatırımlarla sektördeki faaliyetler çeşitlendirilip genişletildi.

Böylece Türk şirketi OYAK Çimento, sektörde ilk kez dünyanın en büyük 15 çimento üreticisi arasına girdi.

Avrupa Birliği'nin 'Yeşil Mutabakat' ilkelerine paralel olarak uygulamaya özen gösteren OYAK, faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde risk haritasını çıkartarak şirketlerindeki gelişme alanlarını tespit etti.

Uygulamalarında alternatif yakıt kullanımı oranlarını artırdı, enerji verimliliği sağlayarak ciddi tasarruflara ulaştı.

OYAK Çimento ile de çimento gibi ağır sanayi alanında Türkiye'de Net-Zero taahhüdünü veren ilk şirket oldu.

Küresel iklim değişikliğiyle mücadele için de önemli adımlar atıldı. OYAK Gıda ve Tarım grubu çatısı altına Agriventis Technology adlı şirketi satın alınarak kuraklığa karşı toleranslı tohumlar geliştirilmesi yine bu adımlarından sadece biri.

- Soru: Tarımsal alanda yatırımlarınız var mı?

OYAK: Tarım ve gıda alanında, bitki koruma için Ferbis markasının pazara kazandırılması, satın alınan fabrikanın modernizasyonu ile kapasite artırımı tarım sektörü için önemli bir gelişmedir.

Hayvan sağlığının öneminin arttığı bir dönemde veteriner tıbbi ürün üretimi yapan Arma İlaç da bünyeye katılmıştır.

- Soru: Sanayi alanında yatırımlarınız neler?

OYAK: Stratejik yatırım hamlesiyle Kümaş'ı satın alarak demir, çelik ve çimento sektörlerindeki önemli girdilerden olan ateşe dayanıklı malzemelerde tedarik güvenliği sağlandı.

Isıl işlem çeliklerinin üretimi konusunda uzmanlaşmış Finlandiya şirketi Miilux OY satın alınarak Türkiye'nin aşınmaya dayanıklı çeliğe ihtiyacının yüzde 100'ünü tek başına karşılanmaya başladı.

İskenderun'da gerçekleştirilecek karbon siyahı üretim tesisi yatırımı için, Cumhurbaşkanlığı onayıyla proje bazlı devlet teşviki alındı. Türkiye'nin yıllık 260 bin tonluk yurt içi karbon siyahı ihtiyacının tamamını bu yatırım ile karşılayacak.

Bir örnek de kimya sektöründe PVC stabilizatörü ürün grubunda dünya lideri Akdeniz Chemson'ın başarısıdır.

Çin'de fabrika kuruldu. Almatis'in refrakter ve kimya endüstrisinde Güney Asya pazarına hâkim olabilmek amacıyla Hindistan'da kurulan fabrikası, pandemiye rağmen faaliyete başladı.

- Soru: Finansal büyüme sadece yatırımlarla mı sınırlı kaldı?

OYAK: Geleneksel finansal yöntemlerle rekabet etmeyi amaçlayan ve 'fintech' diye tanımlanan finansal teknoloji alanında dünyanın önemli oyuncularından 'Birleşik Ödeme Sistemleri' ve hemen ardından bir başka Türk girişim 'Innovance'a yatırım yaptı.

Avustralya'nın lider dijital kimlik doğrulama şirketi OCR Labs'ın ilk yatırım turuna liderlik etti.

Birleşik Ödeme Türkiye'nin yanı sıra Romanya ve Azerbaycan ofisini açtı. OCR Labs Avustralya, İngiltere, Türkiye gibi ülkelerdeki müşterilerine hizmet veriyor.

- Soru: Üye sayısı ne kadar?

OYAK: 2021 yılı başarımız tesadüfi değildir. Planlı ve aktif bir yönetim ile son beş yılda hem sağladığı dolar üzerinde getiri oranları hem de gelecek için doğru yatırımları ile üye sayısını yüzde 50 oranında artırdı. Bu artış da üyeler nezdinde güven kazanıldığını gösteriyor.

450 binden fazla üyesi, 37 bine yakın nitelikli insan kaynağı ile dünya genelinde küresel bir kuruluştur OYAK