Paris İklim Anlaşması bahane parası şahane

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Doğan Aydal ve Mehmet Altınöz ile basın müşaviri Şerif Varol, Yeniçağ Gazetesine ziyaretime...

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Doğan Aydal ve Mehmet Altınöz ile basın müşaviri Şerif Varol, Yeniçağ Gazetesine ziyaretime geldiler. Tek Adam rejimi, Meclis, siyaset derken Aydal, Paris İklim Sözleşmesi'nin onaylanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'e, "talimat" verdiğini söyleyince sohbet başladı.

- Soru: Cumhurbaşkanı Meclis'e talimat mı verdi?

Aydal: "Evet, Cumhurbaşkanlığı sistemindeki bir başka garabet de bu konuda görülmüştür. Sayın Cumhurbaşkanı bu anlaşmayı 'onaylanması uygun bulunmak üzere' ifadesi ile Meclis'e talimat olarak göndermiştir."

Paris İklim Anlaşması bahane parası şahane - Resim : 1

"Yani koskoca TBMM'nin sekretaryadan öte hiçbir önemi kalmadığı görülmektedir.

Nitekim bu natamam, maddeleri bile tam kararlaştırılmamış Paris Anlaşması, TBMM'de jet hızıyla komisyonlardan geçmiş ve tüm partiler tarafından incelenemeden talimat gereği maalesef onaylanmıştır.

Kyoto'da alınan önlemler fayda etmemiştir. Tam aksine Kyoto Sözleşmesi'ni imzalamayan dört ülkenin atmosfere saldığı karbondioksit miktarı %38'den %53 seviyelerine çıkmıştır."

- Soru: Paris İklim Anlaşması'nda durum ne?

Aydal: "195 ülkenin imzaladığı Birleşmiş Milletler Paris Anlaşması 22 Nisan 2021'de yürürlüğe girdi."

- Soru: Amerika bu anlaşmayı imzaladı mı?

Aydal: "Amerika anlaşmayı imzaladı ancak Trump, 2017 yılında bu anlaşmadan çekildiğini belirten yazıyı BM'ye iletti. Ancak BM bu yazıyı 2020 yılına kadar işleme koymadı. 2021 yılında Biden Cumhurbaşkanı seçildiği ilk gün anlaşmaya tekrar geri döndü. Trump, Cumhuriyetçi seçmen istemiyor diye anlaşmadan çekildi.

Biden, Demokrat seçmenler istiyor diye anlaşmayı imzaladı.

Yani dünyanın iklim kaderi Amerikalı seçmenlerin kanaatleri doğrultusunda yön değiştirdi."

- Soru: Paris Anlaşması'nda her noktada mutabakat sağlandı mı?

Aydal: "Hayır, özellikle 6. Madde olmak üzere birçok maddede uzlaşma sağlanamadı.

Ülkelerin karbon yayılımlarını ne kadar indirecekleri konusu bile belli olmamıştır. İmzacı ülkeler, 1-12 Kasım 2021'de Glasgow'da toplanarak bu maddeleri tekrar görüşecekler.

Paris Sözleşmesi natamam bir sözleşmedir. Kurallar tam belli değildir. Bu anlaşmadaki kurallar uygulandığı takdirde dünya ısısının 10 yılda 2 derece düşeceği iddiası inanılmaz bulunmaktadır.

Çünkü Kyoto'da savunulan değer 15 yılda maksimum 0,2 derece düştü."

- Soru: Türkiye, kuralları tam belli olmayan bir anlaşmayı mı imzaladı?

Aydal: "Maalesef evet. AKP Hükümeti bu anlaşmayı alelacele bu toplantı öncesi imzalamıştır.

Bu acele imzanın arkasında maalesef Avrupa Birliği'nden gelecek 3 milyar dolarlık bir kredi var."

Bu paranın ilk taksiti olarak 28 Eylül'de, Avrupa İmar Ve Kalkınma Bankası (EBRD), tarafından Türkiye'ye 500 milyon Euro "yeşil ekonomi finansman programı" projesi ile ödendi.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yazıyı TBMM'ye yazmasının tamamen tesadüf olduğunu düşünmek herhalde pek gerçekçi olmaz."

Paris İklim Anlaşması bahane parası şahane - Resim : 2

Değerli okurlarım,

Anlaşıldı ki ekonomik krizde olan ve dış mali kaynak bulamayan AKP iktidarı, henüz tamamlanmayan Paris İklim Anlaşmasını 3 milyar dolar kaynak temin etmek için apar topar onaylamış.

Erdoğan'ın talimatına HDP ile birlikte MHP'nin oy vermesine Devlet Bahçeli ne der acaba?

Etiketler
Para Paris