Kamu reklamları ve besleme basın

Medya reklamlarındaki adaletsizliğe dikkatinizi çekmek istiyorum. AKP hükümetinin yandaş televizyon, radyo ve gazetelere kamu kaynaklarını aktarmaları yıllardır devam ediyor.

Yeniçağ, Sözcü, Cumhuriyet, Karar, Birgün, Milli Gazete gibi özgür gazeteler var. Kamu bankalarının reklamları ne yazık ki bu gazetelere verilmiyor.

65 + olmam nedeniyle evde çalışırken televizyonları daha çok izlemeye başladım. Gördüm ki, yandaş tüm televizyon yayınlarına kamu bankaları reklam yağdırıyor…

Halkbank, Vakıf Emeklilik A.Ş. Vakıf Katılım Bankası A.Ş. Vakıfbank, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası bu reklamları verenler.

Kamu bankaları, 2019 yılında toplamda yaklaşık 160 bin saat yani 6 bin 670 gün reklam vermiş şu televizyonlara:

24 TV

360 TV

A NEWS-A PARA-A SPOR TV-A2 - AHABER

AKİT TV

ANTALYA TV (YEREL)

ATV - ATV AVRUPA

DİGİTÜRK: BEİN GURME - BEİN IZ - BEİN MOVİES ACTİON - BEİN MOVİES ACTİON 2 - BEİN MOVİES FAMİLY - BEİN MOVİES PREMİER - BEİN MOVİES PREMİER 2 - BEİN MOVİES STARS - BEİN MOVİES TURKBEİN SPORTS1 - BEİN SPORTS 2 - BEİN SPORTS 3 - BEİN SPORTS 4 - BEİN SPORTS HABER - BEİN SPORTS MAX1

BENGUTURK

BEYAZ TV

BLOOMBERG HT

CAY TV (YEREL)

CEM TV

CNN TURK

DSMART: DİSCOVERY CHANNEL - DİSCOVERY SCİENCE - DİZİ SMART MAX - DİZİSMART PREMİUM - DMAX - DREAM TURK - DREAM TV - EKOTURK 1001 - SİNEMA TV AİLE - SİNEMA TV AKSİYON - SİNEMA TV YERLİ - SPOR SMART - MİNİKA COCUK MİNİKA GO - MOVİESMART ACTİON - MOVİESMART FAMİLY - MOVİESMART GOLD - MOVİESMART PLATİN - MOVİESMART PLATİN 2 - MOVİESMART PREMİUM - MOVİESMART PREMİUM2 - MOVİESMART TURK

FB TV

GAZİANTEP OLAY TV (YEREL)

GS TV

HABER GLOBAL

HABER TURK

KANAL 26 (YEREL)

KANAL 7

KANAL D - EURO D

KARDELEN TV (YEREL)

KAYSERİ TV (YEREL)

KRAL POP

LİFETİME CHANNEL

NTV

NUMBER 1 - NUMBER ONE

TURK TV

POWER TURK - POWER TV

S SPORT - SPORTS TV

SHOW TURK - SHOW TV

STAR TV - EURO STAR

T.A.Y TV

TEK RUMELİ TV (YEREL)

TEVE2

TGRT BELGESEL-TGRT EU-TGRT HABER

TİVİBU ADRENALİN-TİVİBU ADRENALİN 2 -TİVİBU SPOR -TİVİBU SPOR 2 - TİVİBU SPOR 3- TİVİBU TURK -TİVİBU TURK 2 -TİVİBU VİZYON -TİVİBU VİZYON 2 - SİNEMA TV -SİNEMA TV

TJK TV - At Yarışları Televizyonu

TLC

TMB TV

TRT 1 - TRT 2 - TRT 3 SPOR - TRT BELGESEL - TRT HABER - TRT MUZİK - TRT SPOR - TRT SPOR 2 - TRT TURK

TV100

TV4

TV5

TV8 - TV8 INT - TV8,5

TVNET

TVT

UCANKUS TV

ULKE TV

YABAN TV

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her konuşmasını canlı yayınlayan ve çıkardıkları programlarda, yaptıkları haberlerde muhalefet partilerine hücum eden televizyon kanallarının nasıl beslendiğini gördünüz değil mi?

Peki, özgür yayıncılık yapan:

Halk TV

KRT TV

TELE1 TV niye bu listede yok? Neden 1 saniye bile reklam verilmedi?

Şunu söylemek istiyorum:

Kamu bankalarının yöneticileri açıkça anayasa ve yasalara göre suç işliyorlar.

Şunu hatırlatmak istiyorum:

1960 öncesi, Demokrat Parti iktidarı kamu reklam ve ilanlarını "besleme basın" denilen ve iktidarı destekleyen yandaş gazetelere veriliyordu.

1961 yılında Basın İlan Kurumu kuruldu.

Ve bu kurum o günden bu yana kamu ilanlarını yazılı medyaya günlük satış rakamlarını baz alarak eşit ve adaletli bir şekilde dağıtıyor.

Kamu bankalarının bütçeleri ne AKP iktidarının ne de banka yöneticilerinin parası değildir.

Milletin parasıdır ve kamu hizmeti yapan, RTÜK lisansı olan her televizyon kanalına eşit olarak dağıtılmalıdır.

Abonelerinden para alan Digiturk, DSmart ve Tivibu gibi platformlarının her TV kanalına ayrı ayrı reklam veren kamu bankalarının yönetimleri hatalıdır, yanlıdır, suç işlemektedir.

Ayrıca bir çift sözüm de İş Bankası yönetimine ve orada Atatürk hisselerini temsil eden CHP'lilere…

AKP ve Erdoğan, İş Bankası'ndaki Atatürk hisselerine el koyma niyetini açıklayınca hangi televizyonlar karşı çıktı, hangileri İş Bankası'nı savundu?

Söyleyeyim ki yüzünüz kızarsın.

Tüm yandaş kanallar Atatürk'ün mirası hisselerin Hazine'ye devrini savundular.

Halk TV, KRT ve TELE1 TV ise günlerce yaptıkları canlı yayınlarda bunun yasalara aykırı olduğunu savundular.

Yeniçağ, Sözcü, Cumhuriyet, Karar, Birgün, Milli Gazete gibi özgür gazeteler haberleri ve özgür köşe yazarları ile İş Bankasına ve Atatürk hisselerine sahip çıktılar.

İş Bankası ne yapıyor?

Tüm reklamları kamu bankaları gibi yandaş medyaya veriyor.

Değerli okurlarım,

Turkcell, Telekom, Vodafone, Finansbank, Akbank, Yapı Kredi ve BBVA Garanti gibi özel ve yabancı bankalar ile özel sektör kuruluşları da reklamlarını yandaş medyaya veriyorlar. Özgür medyayı görmezden geliyorlar.

Özgür medya radyo ve televizyonlar açısından RTÜK yasasına, yazılı medya ise Basın İlan Kurumu ve Basın Yayın Genel Müdürlüğü ile Basın yasasına tabi olarak "Kamu hizmeti" yaparlar…

Ayrıca CHP'li belediyelere de bir çift sözüm var.

Özgür medya ile yıllık haber / İlan anlaşması yaparak hizmet satın alabilir, düzenli ödeme yapabilirsiniz.

Unutmayın ki iki elin parmakları kadar az kalan özgür medya olmazsa muhalefet partilerinin varlığı ile yokluğu belli olmayacak. Liderleri ve milletvekilleri görüşlerini açıklayacak tek bir medya bulamayacaklar.

Ve diyorum ki;

Özgür medya anayasal ve yasal hakları için önce bu reklam verenlere noterden ihtar göndersinler, olumlu sonuç alamazlarsa, "Devlet kaynakları eşit dağıtılmalıdır" diyerek dava açsınlar…