Genç Parti siyasete çok iddialı dönüyor

Ne ailesi, ne ben, ne de yakın arkadaşları Cem Uzan'ın siyasete girmesini istemiyor ve parti kurma kararına karşı direniyorduk. Ticaret yapıyorsun siyaset yapma diye defalarca fikrimi de açıkça söylemiştim.

Uzan grubunun 43. Yılı nedeniyle çeşitli illerde düzenlediğimiz mitinglerde Cem Uzan kendisine karşı gördüğü ilgi ve destekten çok etkilenince parti kurma düşüncesinin önünde hiç birimiz duramadık.

Star TV Ankara Temsilcisi olarak kurucuları arasında bulunduğum Genç Parti, 10 Temmuz 2002 tarihinde İçişleri Bakanlığına verdiğim dosyalarla kuruldu.

Kurucular Kurulu toplantısında Cem Uzan'ı genel başkan olarak seçtik.

15 Temmuz 2002 tarihinde (15 Temmuz darbe girişimini anımsadınız değil mi?) MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli özetle şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye'nin gündemine bilinçli olarak taşınan siyasi belirsizlik ve yönetim boşluğu tartışmaları giderek tırmandırılmış ve ekonomik ve siyasi istikrarı hedefleyen bir kampanya başlatılmıştır.

Bunun amacının da, böyle bir tehdit ve şantaj ortamında Türkiye'de siyaset kurumunu yeniden tanzim etmek olduğu anlaşılmıştır.

Milliyetçi Hareket Partisi bu oyunu bozmuş ve seçimlerin 3 Kasım 2002 tarihinde yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisini 1 Eylül'de olağanüstü toplantıya çağırmıştır."

Seçime girme hakkı olmayan Genç Parti kuruluşunun 5. gününde erken seçim ile karşılaştı.

İlk çaba 20 milletvekili transfer edip Meclis'te grup kurmaktı ki başarılı olunamadı.

Bu yazımda anlattığım bazı olayların ayrıntılarını yazmakta olduğum kitapta yer vereceğim...

Cem Uzan'ın canı çok sıkılmıştı ki, "Seçime girme hakkı olan bir parti ile Genç Parti çatısı altında birleşirsek 3 Kasım'da seçime gireriz" dedim.

Cem Uzan hemen sordu:

-"Hangi partilerle görüşebilirsin?"

İki ihtimal var dedim.

Birincisi Melih Gökçek'in Demokrat Partisi (DP)

İkincisi ise yasaklı siyasetçi olan Hasan Celal Güzel'in (merhum) kurduğu Yeniden Doğuş Partisi (YDP)

Cem Uzan kararını şöyle söyledi:

- "Melih Gökçek'i ANAP'a sokan ve belediye başkanı yaptıran sensin. Bu işi onunla yaparız. Hemen git konuş ikna et…"

Halen oturduğu konutunda Gökçek ile buluştum.

Parti birleşme kararına "tamam" diyen Gökçek, milletvekili listesi, merkez karar yönetim kurulu ve başkanlık divanı oluşumunda öyle kontenjanlar istedi ki Cem Uzan, "Partiyi Melih Bey'e mi hediye edeceğiz?" diyerek onay vermedi.

Diğer alternatifi devreye soktum ve Hasan Celal Güzel ile buluştum.

"Yeniden Doğuş Partisi ile birleşen Genç Parti iktidar olabilir" diyen Güzel, hemen Genel Sekreteri Mehmet Ali Akgül'ü arayarak, "Hocam borçlardan kurtuluyorsunuz. Genç Parti'ye iltihak edeceksiniz. Orhan Uğuroğlu yanımda hemen size gönderiyorum, genel kurul işlemlerini başlatın" dedi.

Genç Parti ve Yeniden Doğuş Partisi birleşti ve 23 Ağustos 2002'de "Genç Parti" adını aldı genel başkanlığına Cem Uzan seçildi.

Genç Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerinde yüzde 7,25 oy aldı.

Doğru Yol ve MHP barajı kıl payı aşamayarak Meclis dışında kaldılar.

AKP tek başına iktidar CHP ise ana muhalefet oldu. Meclis'te sadece 2 parti yer alabildi.

22 Temmuz 2007 seçiminde, Genç Parti, Uzanlara açılan davalar ve şirketleri ile medya kuruluşlarına el konulması nedeniyle yüzde 3,03 oy aldı...

Yeniden siyaset sahnesinde

Değerli okurlarım,

Cem Uzan Fransa'da yaşıyor ve FETÖ'cü savcı ve hakimler tarafından hakkında verilen mahkumiyet kararlarına karşın "yeniden yargılanma hakkı" için yasal başvurularını yaptı.

Genç Parti, 50 ilde ve bu illerin 300 ilçesinde teşkilatlarını kurarak seçime girme hakkını kazanmak için 21 Mart cumartesi günü Ankara'da Green Park otelde saat 13.00'de Genel Kurul toplantısını yapacak.

Genel Başkan ve yetkili kurulların da seçimi yapılacak.

Genel kurula canlı yayın ile bağlanacak olan Cem Uzan, yaklaşık 30-40 dakika süren bir konuşma yaparak yıllar sonra kurucusu olduğu Genç Parti aracılığıyla yeniden siyasi bir konuşma yapacak.

Cem Uzan'ın çok çarpıcı siyasi açıklamalar yapacağını ve Genç Parti ile siyaset sahnesinde aktif bir rol üsteleneceğini de vurgulayayım.