Dünyanın en yiğidi Mehmetçik

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin güçlü iradesi, Mustafa Kemal'in muhteşem başkomutanlığı yönetiminde 7 düveli Anadolu'dan ve...

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin güçlü iradesi, Mustafa Kemal'in muhteşem başkomutanlığı yönetiminde 7 düveli Anadolu'dan ve Trakya'dan kovarak Türkiye Cumhuriyeti'ni özgürlüğe kavuşturdu.

Şanlı ordumuz bugün Fırat'ın doğusunda Türkiye'yi de Türk milletini de yıllardır tehdit eden terör örgütlerine karşı "Barış Pınarı" harekâtı yapıyor.

Sivil ve asker şehitler veriyoruz ülkemizin bölünmez bütünlüğünü sağlamak için.

Gelin şimdi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk ordusu ve Türk askeri için sözlerini anımsamamız için gün, bugündür…

Atatürk diyor ki;

"Ordu, Türk ordusu! İşte bütün milletin göğsünü güven, gurur duygularıyla kabartan şanlı ad!

Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve yeteneğinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir.

Ordumuz, Türk topraklarının ve Türkiye ülküsünü gerçekleştirmek için harcamakta olduğumuz sistemli çalışmaların yenilmesi imkânsız güvencesidir.

1937

Bütün millete kararlılıkla ve kalp güvenliğiyle bildiririm ki, Cumhuriyet orduları Cumhuriyeti ve kutsal topraklarını güvenle koruma ve savunmaya güçlü ve hazırdır.

1925

Zaferleri ve geçmişi insanlık tarihi ile başlayan, her zaman zaferle beraber uygarlık ışıklarını taşıyan kahraman Türk ordusu!

Memleketini en buhranlı ve güç anlarda zulümden, felâket ve sıkıntılardan ve düşman saldırısından nasıl korumuş ve kurtarmış isen, Cumhuriyet'in bugünkü verimli döneminde de askerlik tekniğinin bütün modern silâh ve araçları ile donatılmış bir şekilde görevini aynı bağlılıkla yapacağına hiç şüphem yoktur.

Türk vatanının ve Türklük topluluğunun şan ve şerefini, iç ve dış her türlü tehlikelere karşı korumaktan ibaret olan görevini her an yapmaya hazır ve hazırlanmış olduğuna benim ve büyük ulusumuzun tam bir inan ve güvenimiz vardır.

Büyük ulusumuzun orduya bağışladığı en son sistem fabrikalar ve silâhlar ile bir kat daha kuvvetlenerek büyük bir nefis feragati ve yaşamı hiçe sayma ile her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğunuza eminim.-Ulus gazetesi, 30 Ekim1938

Türkiye Cumhuriyeti yalnız iki şeye güvenir:

Biri millet kararı,

Diğeri en elim ve en güç şartlar içinde dünyanın takdirlerine hakkıyla lâyık olma niteliği kazanan ordumuzun kahramanlığı…

Arkadaşlar! Komutamız altında bulunan ordular, gerçekten kahramanlığına güvenilir ordulardır. Bu ordular tarihte benzeri görülmemiş kahramanlıklar, özveriler göstermiştir. Şanlı zaferler kazanmıştır. Millet ve memleketin gerçekten gönül borcu ve teşekkürüne hak kazanmıştır.

Arkadaşlar, Türkiye en zayıf sanıldığı bir zamanda en kuvvetli olduğunu kanıtlamıştır; ordusu sayesinde!

Ordumuz vatan içinde zafer kazanmıştır.

Ordumuzun başında ölüme giden, seve seve kanını akıtan, vücutlarını parça parça etmekten zevk alan subay ve komutanlarımızın kahramanlığını söylemek gereksizdir. Fakat buna bir kelime ilâve ederek, söz konusu olan bir fikri açıklığa kavuşturmak isterim:

Memleketimiz ve milletimiz her ne zaman felâketlerle karşı karşıya kaldıysa, hiç şüphesiz ki bütün vatan evlâtları, memleket evlâtları en büyük özveriye katlanmaktan çekinmemiştir. Yalnız, bütün bu memleket evlâtlarını, vatanın savunulması için ölüme götürmek sorumluluğunu üzerine alan ve aynı zamanda onların ilerisinde göğsünü düşman kurşunlarına geren subaylardır, komutanlardır.

1923

Türk milleti ordusunu çok sever; onu kendi idealinin koruyucusu kabul eder.

1931

Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir.

Her zaferin mayası sendedir.

Her zaferin en büyük payı senindir. İnancınla, imanınla, emre uymanla, hiçbir korkunun yıldıramadığı demir gibi temiz kalbinle düşmanı sonunda alt eden büyük gayretin için gönül borcumu ve teşekkürümü söylemeyi kendime en aziz bir borç bilirim.

1921

Mehmetçik, o ne elmastır o! Mehmetçik, dünyanın en yiğidi Mehmetçik…

1925

Mehmetçiğimizi anmak için büyük, çok büyük anıtlar yapmalıyız; fakat bu, bir zaman ve imkân sorunudur. Ancak, sizi rahatlatmak için söyleyeyim ki, bu toprakların Türk sınırları içinde kalmasıyla, Mehmetçik en büyük anıtı kendisi kurmuştur.

1935

Türk'ün bir büyüğüne, komutanına bağlılığı dünya yüzünde benzersizdir.

Askerler mert olur; Türk askeri ise mertlerden mert ve pek mert olur.

1919