Mum Edilip Şamdana Dikilmek …

KAYDA GEÇSİN Her ülke kendi çıkarları için türlü herzeyi yiyor zamanı gelince yaptıkları belgesellerde kendilerine göre sırlarını açıklıyor yapıp hiç bir...

KAYDA GEÇSİN

Her ülke kendi çıkarları için türlü herzeyi yiyor zamanı gelince yaptıkları belgesellerde kendilerine göre sırlarını açıklıyor yapıp hiç bir şey açıklamıyorlar , aslında anlayan satır aralarından anlıyor , bu anlatımların çoğu usturuplu ve ülke çıkarına uygun şeffaflaşma şeklnde oluyor .

Bizde ise Maaşallah konuşulmayan kalmadı , sır kalmadı konuşulmadık ekranlarda sokaklarda, çarşıda pazarda , devlet sırrı mırrı kimsenin iplediği yok sırlar ortada ama ne devletmiş bunca pırtı çeneye hala ayakta !

Sırlar sokakta devlet ayakta !

Ya da bunlar külliyen palavra olduğun için atmalarına izin veriliyor.

Çağ , enformasyon çağı bizim istihbarat teşkilatlarımız belki de bu pırtı çenelerle yönlendiriyor işi bu da benim tesellim , ancak bunların çoğu inandırıcılıktan uzak itibarsız insanlar kimse kusura bakmasın .

Saygınlık önemli mesele, kişiliğimiz, davranışlarımızda saygınlık yoksa yokuz demektir.

‘Saygın insanlar konuşurlarsa BBC ye konuşurlar ‘ mealinde reklam yapan bir televizyon saygınlığın , itibarın yayıncılıktaki önemini ve kendi konumunun temel prensibini bir cümleyle ne güzel anlatıyor .

Bizde reklamlar bile gitgide ilginç hal aldı , Mazhar Alanson tavuklara söylediği şarkısını arkadaşlarıyla banka kartına söylüyor , şarkı aynı , adam aynı değişen ürün !

Yani bu ülkede ürünler değişir insanlar değişemez, nasıl bir dar çevredir bu Yarabbi !

Saygınlık kalbinin sesini dinleyen insanlara mahsustur ,nasıl mı ?

Mesela saygın insanların yoksullukla mücadelesi bir hayır hasenat meselesi değildir , adalet meselesidir , insan hakları meselesidir, saygın bir yaşamı herkesin hak ettiği meselesidir.

Televizyonların dilencilik yapan , yaptıran gündüz kuşaklarına benzemez .

Hoş görü diyip durdular yıllarca , hoş görülmeyecekleri hoş göre göre ne hale geldik , birinizde şunu itiraf edin , görün artık bu kadar insan acı çekiyor yahu .

Saygınlık üzerinde pazarlık edilemiyecek bir konudur , hatasını kabul eden gururunu ayaklar altına alabilen insanlar saygındır , kendi bokunu örtme pahasına saçmalayanlar değil.

Sanatı çok hafife almak itibarsızlaştırmak çok eski bir hastalık ,

içinde soğuk savaşın dayatmacı kültürü,

Türkiye’deki gönüllü temsilcileri ,

Devlet görevlileri , sıkışınca ‘ben darı tanesiyim ‘ diye kendini acındıran şimdi özgürlük dersi veren müsteşardan , kendinde devlet adına senaryo seçme hakkını görev bilenlere ve devletin sebepsiz ‘seçilmiş’ sanatçılarına uzanan dahası da olan çok geniş bir yelpazedir bu .

Yeteneklilerin önünü kesmek , tasfiye etmek için oluşturulmuş ve halkın umuru olmadığı için yıllarca kimsenin gözüne batmadan keyif çatmış bir yapıdan bahsediyoruz .

Ak PArti’den çok öncesine dayanır .

Ak Parti son 15 yılda bunlara bırakın dokunmayı baş tacı ederek işin içinden hiç çıkamadı .

Diyeceğim o ki devletin sanata burun sokma adeti çok eskilere dayanır , yeni bir durum yok.

Bu devirde olacak iş değil .

Birileri neyin iyi senaryo olduğunu devlet adına seçiyor…

Birileri kimin devlet katında itibarlı sanatçı olduğuna karar veriyor….

Birileri koca kıçlı alem maskarası kadının filimlerinin devlet parasıyla yurt dışında haftasını yapıyor….

Birileri icrada 100 TL ye alıcı bulamayan tablo boyamacısını dahi ilan ediyor…

Birileri seçiyor da seçiyor kendi arasından…. işin püf noktası bu , akraba evililiğinin özürlü doğan çocuklarına döndürdüler işi.

Saygınlık nerede ?

Kendilerini sanatçı zannedenler bu durumdan memnun çünkü çoğu sanatçı değil kaplama. Ve bu düzen onları sanatçı olarak var ediyor.

Bu düzen olmasa yoklar. Bu düzeneğe muhtaçlar, bu düzenek ise onlara muhtaç değil istediği zaman siler ama niye silsin , mum etmiş şamdana dikmiş bitince yeni mumlar dikilir.

Bu işin başına bakarsak Ak Parti masum, onlar sadece kendi meşrep ve düzeneklerine göre bu yeteneksizler beceriksizler vadisine şöyle katkıda bulundular ; bu dar çevre nüfusunu genişlettiler.

İyi etmediler , iktidar veya muhalefette nerede olurlarsa olsunlar bu ülkenin bekaası, vicdanı olan insanlar geçmiş yanlışları gururlarını ayaklar altına alıp hatalarla yüzleşip , saygınlık kazanmadıkça işimiz zor.

Bu durumda , hay Meryem’in lahana sarmasına dönen dudaklarında ,

Şeyma Acunu sildi , Acun Şeymayı haberlerinde ,

Sesi şarkısı , bestesi yok dansı ve yapımcısı var kliplerde ,

hep ama hep bitirimlik , uyanıklık temalı , kaşı göz boyamalı oyunculuklu filimler , ve artık ıslah programı icap eder hale gelen dizilerle saygın günler dilerim , Saygıyla Kayda Geçsin Efendim .

necefgurlu@gmail.com