Küresel Elit’e Kafa Tutabilmek ve Sanat

KAYDA GEÇSİN Güvenlik , sınır güvenliği ve dünya ile baş edebilmek esas mesele . Küresel Elit’in ‘karmaşık ’ yapılarıyla , bilimden, sanata, eğitime ve ...

KAYDA GEÇSİN

Güvenlik , sınır güvenliği ve dünya ile baş edebilmek esas mesele .

Küresel Elit’in ‘karmaşık ’ yapılarıyla , bilimden, sanata, eğitime ve siyasete Allah bunlara daha ne verdiyse baş etmek , psikolojik savaşa girmek kolay değil hem zeka hem yürek ister ,

Fakat yetmez önce gerçeklerle yüzleşme cesareti ister ,

o da yetmez moral ister bunun için ruhumuzu güçlendirecek edebiyat , sinema, sanat , müzik , resim , heykel dallarının tümünde evrensel normlara uygun yetkinlik , etkileyicilik ister .

Sanatı savunmak , takdir etmek basit bir iş değil , bir müzik parçasını veya bir tiradı ne zaman alkışlayacağını bilmeden kim neyi takdir ediyor bir düşünmek lazım.

Sanatı savunamayan işlerle de kazanılamaz bu büyük küresel dava .

Patlamış mısır üzerinden para kavgasıyla da olamayacağına göre Kültür bakanlığımız neden bu kavgada araya girdi anlamış değilim.

Nitekim devletle iş yapan bol bol çeken bir yapımcı , Sinemanın Hasılat Güzeli star yapımcılarını ‘ Onlar zaten zengin , onlar olmasa Nuri Bilge Filim yapamaz ‘ mealinde sözleriyle savunurken koskoca T.C. Kültür Bakanlığını ve Nuri Bilge Ceylan’ı Şahan’ın osuruklu filim gelirlerinden paylarına düşene muhtaç duruma düşürerek had bildirdi ciddi ciddi , internette izledim .

Kötü bir savunma, ne ekonomi ne sanat ne bilgi var bu sözlerin içinde , hani böyle dostum olacağına akıllı düşmanım olsun dedirten cinsten bir savunma . Üstelik şık değil ..

Sanat ; bilimde ilerleme , ilerlemenin coşku ve isteğini ister , kabalığa , cehalete yer yoktur .

Bilim ve sanat elbette birbirlerini destekler etkileşim içindedirler , atom parçaçıklarının keşfi ve kübizmin eş zamanlı oluşu gibi .

Ahh nerede eskiler 60’lar 70’ler sızlanmaları gibi geçmişe sistematik ve ısrarcı özlemle olacak işler değil .

Geçmiş , çok iyi idiyse , o zaman havaalanı filan da yapılmasın , köprülere ne luzum var , devlet kalkın gidelim derken, doğru yanlış hesabı hukuktadır , sandıktadır , sanat bok yeme otur diyorsa ve yöneten iktidar bunlara fırsat veriyorsa bu ne pehriz bu ne lahana turşusu ?

Hümaniter bilimleri bilmeden sanat nasıl olacak , var mı MEB müfredatında ?

Evrensel kriterler belli, bu yüzden hümaniter bilimler eğitimde lazımdır .

Bu donanımlar olmadan salınırız çayıra siyaset kayıra !

Dünyayı etkilemek , ve baş etmek hayal olur .

Bütün bunları yapacak kapasite bizde yok mu ?

Dünyanın en taş kafalı , yeteneksiz, detone , paragöz aptalları burada toplanmadığına göre olmaz öyle şey , ancak maalesef şu sıralar ‘seçme parçalar’ vasat altı ayıklanmışlardan seçilmiş durumda .

Nitelikli insalarımızın yurt dışına göçü hazin , geride hala sağ kalan nitelikli insanlarımızın niteliksizler karşısında çaresizliğine ‘negative selection’ diyorlar medeni dünyada, ve Allah için yeteneklileri yeteneksizler resmen sıpırttı yahu , yazık …ayıp, günah .

Beni alakadar eden çok parası olup giden , zaten bir ayağı dışarıda , burada semiren , dışarıda pehrize giren takım değil , yetenekli ama sabrı taşan canını kurtarmaya çalışan ve ümidi kesip yurt dışında gelecek arayanlar , canlarım siz vatan haini olur musunuz hiç , sizi korumayanlar utansın …

Canım insanlarımız dünyaya dağılırken aleme kapak olduk , vicdan yahu .

Bu işler öyle Dubai’ de enerji depoladım , Maldivlerde moral yaptım artistlikleri , boş residansların reklamı için burada oturacağız evlilik müjdeleri , Palu Ailesinin maceraları ile nasıl çözülecek ?

Bakanlık destek için Şahan’ın osurmasını , öbürünün uzaylı beceren filimlerini mi bekleyecek , iş buraya dayandı bir de teşekkür bekliyorlar !

Kuzey Kore Güney Kore ile tekrar birleşirken biz ‘ ABD’ye yaranmak için yıllar önce Güney Kore ile bir olup Kuzeye karşı savaştık çok severiz Güney Kore’lileri ‘ hikayeli dahiyane filimler, Kore dizileriyle , yani bu kafa ile mi Küresel Elit’le baş edilecek ?

Gidin Allah Aşkına !

Güvenlik , sınır güvenliği gibi konularda azami hassasiyeti gösteremeyen kafa Küresel Elit Oyunlarıyla baş edecek öyle mi ? Dalga mı geçiyorlar ?

Evrensel ölçekte hiç bir konuda bu halde kazanmaları mümkün değil , sadece menfaat kayıklarına konjonktüre uygun inip binerler. Yanlız biz sıradan yurttaşların değil güçlü iktidarların da başına böyleleri sıkça gelirler !

Sosyal medyaya sınır belirlemek konvansiyal medyayı belirlemek gibi değil tabii , kaldı ki konvansiyonel medya kendi sınırlarını hiç çizemedi , haddini bilmedi ve ne hikmetse kendisini var eden iktidarların elinden hep sabun gibi kaydı .

Şimdikiler iktidar himayesinde ama kendi derdine düşmüş insanlar topluluğu halindeler .

Bizim demokrasimizde iktidarlar ne yazık ki gerçek olanı değil kendi yarattıkları dokunulmazları kutsadılar : en yazar, en aktör, en pianist, en bağlamacı , en medya , en vamp derken kutsadıkları kim varsa onları perişan etti.

Kısır döngü değişmedi.

İçlerinde şimdi olduğu gibi eskidende değerli insanlar elbette var oldu , ziyan edildiler .

Bir sanatçı çıkıp onların acıklı öykülerini anlatırsa hatırlanacaklar yoksa unutulup gidecekler tıpkı sanat gibi.

Saygı ile kayda geçtik , elimizden gelen budur.

necefugurlu@gmail.com