İnsaf kayda geçsin

İnsanların ağzından çıkan sözler ve yaptıkları hareketler bir gün aleyhlerine kullanılabilir ve ömür boyu mahkum, rezil olabilirler. Bunu akılda tutarak...

İnsanların ağzından çıkan sözler ve yaptıkları hareketler bir gün aleyhlerine kullanılabilir ve ömür boyu mahkum, rezil olabilirler.

Bunu akılda tutarak yaşam planı yapmak lazım derler ise de

Ülkemizde bu hiç önemli değil, böyle endişelere yer verseler

Yangın yardımlarını yaparken ağız kulakta sanki geziye gidiyormuş gibi pozlar verirler mi? Hiç yakıştıramadım ,gülünce moral yükseltmiş sayıyorlar herhalde. İnsaf Kayda Geçsin.

Yangın bahane birden gidici gördükleri ve yıllarca nemalandıkları iktidara sallamalar ayrı, sanki çok büyükler her iktidar onlara mecbur, gülelim mi ağlayalım mı, pandemiden önce sinema salonlarını doldurmak için sinemaların büfeleriyle papaz olduğu bir bizim sinema. Gerisini susuyorum, susmaması gerekenler konuşsun seyirci rekoru diye ötmeden .

Utanç verici. İnsaf biraz insaf.

Yangın felaketinden zoraki kahramanlar çıkartma çabaları, bari gerçekten samimiyetle taşın altına elini koyanlardan utansınlar.

Yangın görüntüsü üzerine şiir okuyanlar,

devlete ayar çeken ve fakat devletten semirmişler

ve sistemin çıkar kardeşliği kendi arasında bir de ‘kendi iradesi’ ile sözünü demokrasiye bitiştirmiyor mu insan ne diyeceğini şaşırıyor.

Bozdular ‘kendi iradesi’ lafıyla.

Kendi iradesiyle açılıyor çok iyi, kıçı açık gezecek ama kendi iradesiyle ise şahane, veya kapanıp demir peçe takacak ama kendi iradesiyle ise çok iyi, öyle mi ?

Manyak bunlar. İnsaf yahu.

Bu ‘kendi iradesi’ meselesini iyice irdelemek lazım, çok iddialı kullanıldığına göre kullananların çoğunun kendi iradeleri olmadığını düşünebiliriz çünkü kendi iradeleriyle pek bir eylem yok, saniyen ya başkasının iradesi kamu ve kendisi için daha iyiyse nasıl olacak?

Kendisi dışında herkesi aptal zanneden o ‘kendi iradesi’ sabah akşam konuşuyor, aslında uzun yıllardır yutturduğunu düşünerek servet bile yaptığı için bizlerin aptal olduğunu düşünmekte kendi açısından haklı olabilir, lakin yutturmadılar sadece dayattılar elden ne gelir. İnsafsızdılar.

Birden ulusken ‘Halklar’ olduk sanki ulus değil Halk Dansları topluluğuymuşuz gibi herkes dans edecek sanki, çok sesli, melting pot filan derken şimdi sanki vaz geçildi.

Tokyo olimpiyatlarının finali gibi olmayalım da, alaca bulaca eski Sümerbank basmalarının dans etmesi gibiydiler, zaten olimpiyat tarihi bu kadar beter olimpiyat görmedi!

Ben hiç bir insafsızlık cezasız kalmaz gibi iddialı bir söz söylemek istemem . Çünkü doğru olmaz.

Ama popüler kültürün yerine konulan zırva, edepsizlik , terbiyesizlik ve değersizliğe neden olanlar avaneleriyle klasiğin de neşet edeceği çok önemli olan popüler kültüre büyük zarar verdiler.

Hesabı verilmeyecek mi ?

Bunun cezasını halk haketmediği halde çekiyor. Çünkü bunlar dayattılar, burası önemli beğenildiğ filan yoktu dayatıldı.

Ve ne yazık ki edebiyatsız dilsiz sanatsız toplumda ilahi ne varsa inanç dahil beslenemez, ölür, olan budur.

Pandemi, yangın, belki yeni felaket sel, bunlardan beslenir haldeyiz, kafa tutmayı bilemiyoruz, yardım ederken bile zil takıp oynama hali. Rezilliğin insafı yokmuş.

Sabahtan akşama Sedat Peker ne demek istedi, onu bile anlamakta zorlanıyor bize tercüme etmek isteyenler,

Oysa biz anlıyoruz adam ne demek istiyorsa doğrudan söylüyor zaten.

Neden görüntü yokmuş, çok mu özlediniz, ne fark eder mesajlarla aynı etkiyi yaratacaksa nitekim aynen olan bu sizin gibi yüzünü eskitmiyor bir akıl var orada beğen beğenme.

Gazetecilerin biz biliyorduk, zaten yazmıştık halleri ise bir ‘Lider örgütü suçlusu’ mu neydi, ona laf yetiştirmekten ibaret, Sedat Peker’e en iyi laf yetiştiren basın ödülü verin bari.

Birde çalçene medya, program esnasında sosyal medyadan yorumlara Maksim Assolistlerinin sahnede çiçek listesini okuması gibi selamlar, kelamlar, teşekkürler ne hevesliymişler sahne almaya nedir bu heves iyi bak mesajlara belki yüzük filan vardır arasında.

Pietro Aretino 15.yy İtalyan yazar, piyes yazarı, şair, satirist, ve şantajcısı, günümüze yansıyan çağdaş sanat ve politikalarında etkisi olan bir adam, herkes Machievelli der ama Titian ile kanka olan Aretino müthiştir. Hem resmen şantaj yapar hem güçlerin iktidarını eleştirir, öyle dişine göre kayıkçı kavgaları çıkarıp yediği bokları örtbas etmeye yalancı pehlivanlığa filanda soyunmaz.

‘Gerçek kral benim , çünkü kendime hükmetmeyi biliyorum ‘ diyen adamdır Pietro Arentino .

Bizden bu güçte biri var mı popüler kültürde, kimin ne olacağına yıllarca karar veren Danton yanından geçemez ama hala mal mal konuşuyor .

Oysa işin en önemli yanı şudur, hukuk sisteminden daha güçlü cezaları olan sanat edebiyat gerekeni yapar.

Olmayınca yapamaz.

Sanat edebiyat felaketlere camdan bakanlarla metafor arayan, abuk sabuk kime niye belli olmayan bağırtılarla, sığ para arsızlarıyla olmaz.

Hasretiz hasret doğru dürüst bir virtüeziteye , iyi bir oyun, beste neyse iyi bir yorumcuyla sürüklesin bizi,

Oyun oyun değil yan tesirlerden ibaret yok çocukları düzeltiyor, emoroidlere iyi geliyor, hasılatı bilmem nereye, aslında eski tanrıları anlatıyor, tarihe gönderme, geleceğe bindirme zırva zırva zırva.

Eğlendirmenin ise yerini belden aşağı oyalama aldı,

yenilerden bir çocukcağız yakası açılmadık kelimelerle bürlesk show yapıyor, açık saçık, hani yakında streap Tease da koyabilirler araya, bedavadan çoluk çocuk izliyor, olabilir ama çağdaş, z kuşağı, yeni yetenek, acaip cesur filan demeyin bari. İnsaf .

Patronu da memnun, ama laiklikle filan hele hiç bağlantı kurmayın, olur mu insafsız tosbağalar.

İnsaf, insaf kayda geçsin efendim saygıyla. necefugurlu@gmail.com