Nawal El Saadawi Acı Bir Kayıp Kadına Baskılar

Kayda Geçsin Önce sağlık diyip söze başlayıp ‘ Aşı diplomasi ‘ si dünyada ne durumda diye soracak olursak ; N.Y.Times 400 milyon doz aşı orta ve üst düzey...

Kayda Geçsin

Önce sağlık diyip söze başlayıp ‘ Aşı diplomasi ‘ si dünyada ne durumda diye soracak olursak ;

N.Y.Times 400 milyon doz aşı orta ve üst düzey gelir grubundaki ülkelere dağıtılmış diye yazıyor .

Anlaşılan yoksullar yıllarca beklemek zorunda bu hesap ve hıza göre, ancak bu pandeminin de uzaması anlamına geliyor .

Onun için ‘ Batı Medeniyet’ leri ilaç şirketlerinin rekabet , üretim kör döğüşüne hakim olmalıdıylar , bilgi paylaşımı yapılması için uygulamalar zorlanmalıydı ya nlış yaptılar diye yazmışlar , aşı olamamış yoksul ülkeler zengin ülkelerin en büyük tehdidi artık .

Rusya , Çin Kazakistan ve Endonezya’da aşı üretimini desteklerken Biden yönetimi yoksul ülkelerin aşılanması için 4 milyar dolar ayırmış.

Ekranlarımız ise hemen her konuda ‘hata payı limit’ ini çoktan aştı , ağzı çok laf yapan dakikada en çok kelime sıkışıtırıp çenesi makinalı tüfek gibi konuşan değerli TV’cilerimizden biri ekonomi yerine ekomoni demesin mi , geldiğimiz nokta hakikaten ekomoni.

Artık şöhretler ailece (Ailecek değil ) , çoluk , çocuk , bebek sosyal medyada paylaşımlarıyla ünlerini güncelliyor ve reklam kampanya Allah ne verdiyse alıyorlar , aileden sorumlu siyaset o çocuklara yardımcı olmak , korumak yerine kampanya vermeyi tercih ediyor , teşhir ödüllendirmesi , oyalama takdiği herhalde ağırbasıyor .

Ayıp aranıyorsa çocukların alet edildiği bu tür davranışları marjinalleştirme yerine ödüllendirme yakışmıyor ve çok ayıp.

Kadınların hali ise malum, İstanbul Sözleşmesi her ay 30 kadının öldürülmesini önleyemedi , doğru imzalandığı halde kayıp devam etti bu yüzden mi kaldırıldı, insaf yahu.

Ekranlarda soyup teşhir ettiğiniz, haberlerde dayak, istismar, cinayet öyküleriyle dolgu yaptığınız, gündüz programlarında maskaraya çevirdiğiniz kadınlar birer öyküden ibaret değil , onlar insan insan , kamu yayıncılığı bu mudur?

Kadınların yaşadığı trajedi , varlıkları siyasi, dini mesele olarak ele alındıkça daha da beter hale gelindi , halbuki kadın meselesi tamamen insani.

Kadınlar maalesef siyasi ve dini bahanelerle istismar edilirlerken kadınların başı açık ve örtülü olan fark etmez , işbirlikçi olanları lanetlenmeden bu işin içinden çıkılmaz.

Kabataş ayıbın , facianın en önemli aşamasıdır, kurgulanan fantezi yüzyılın bayağılıdır.

Özgürlük , insan hakları, demokrasi sadece başörtüsü veya bikini giymek olarak algılanınca olmadı hanımlar olmadı .

Mısırlı feminist, activist, yazar, düşünür saygıdeğer Dr. Nawal El Saadawi 21 MART 2021 ‘de 89 yaşında Mısır Kahire’de vefat etti.

Bakıyorum kadın özgürlükçülerinden ses yok , ben başı örtülü ve açık kadınlardan topluca saygı duruşu bekledim , haber bile olamadı.

Sadece Sözcü ve Halk Tv’de yer aldı görebildiğim .

Cennet mekan Nevval Hanım kadın haklarına baş koymuş bir kadındı . Defalarca hapise girdi, Enver Sedat, Mübarek’e kafa tuttu.

Arap Dünyasının Simone de Beauvoir’ı denir, ama bence çok ötesi , Arap dünyasını en radikal , en cesur mücadeleci kadınıydı .

Sadece Kadınlar için değil erkekler içinde insan gibi yaşama hakkı istedi .

Clitoridectomy , yani halk rasında bilinen adıyla kız çocuklarına uygulanan ‘kadın sünneti’ tıp dilinde ‘klitorisin’ çıkartılmasına karşı mücadelesi sayesinde pek çok kız çocuğu bu kabusu yaşamak zorunda kalmadı , buna ne kulp bulurlar bilemem , manyak çok ama iyidir diyen olabilir .

Dr. Nevval Hanım o kurban kız çocuklarından biriydi, bir gece yatağından kaldırılıp klitorisini kazıyan kadınların arasında annesini gülerken görmek onu çok üzmüş. Düşünsenize böyle bir faciada sığınacağız anneniz size uygulanan vahşetin bir parçası.

Osmanlı kökenli bir anne ve eğitimci bir babanın 9 çocuğundan biri .

Cennet mekan Nevval Hanım pek çok uluslararası faaliyetin öncüsü, kitapları , yer aldığı faaliyetler bu yazıya sığmaz. Okuyun efendim ve onun için dua edin, o kadınların kız çocuklarının vicdan sahibi herkesin dualarını h akkeden bir insan , hiç bir din çocukların organlarını kesmeyi emretmez diyen bir cesarete sahip .

Ortadoğunun yüzakı bir kadın . İnsan hakları çalışmaları politik karşı çıkışlarında Batı’ya haddini bildirmektende çekinmeyen ve Doğulu kimliğiyle övünen , peçeyi baskı aracı görürken batıya öykünen özenti makyaj kıyafetleri de eleştirebilen bir kadın .

Yanında body guard niyetine kadınlara ‘ Hanımefendi’ lik dersi vermeye kalkan salaklarla birlikte ekranlarda sosyolojik dersler vermeye kalkan ve yine kendini toplumun sözcüsü ilan eden prodüksiyon kadınlardan değil .

Cennet Mekan Olsun Nevval Hanıma .

Ve Saygıyla , Dualarınızla Kayda Geçin Nevval Hanımı ,

Defalarca hapis yatmış , yurt dışına sürgün olmuş ama ülkesini asla terk etmeyen bu kadın Kahire’de bir hastanede öldü .

Evlatları , Sevenlerinin , Ortadoğu ‘nun , Mısır’ın , değerini bilenlerin başı sağ olsun necefugurlu@gmail.com