Zeitgeist mı? Hangisini Ciddiye Alacağız?

Önce çok değerli müzisyen dostumuz Uğur Dikmen’e Sevgili Eşi Serpil Barlas’ın vefatı nedeniyle eşimle en içten taziyelerimizi sunarız . Serpil’imizin o...

Önce çok değerli müzisyen dostumuz Uğur Dikmen’e Sevgili Eşi Serpil Barlas’ın vefatı nedeniyle eşimle en içten taziyelerimizi sunarız .

Serpil’imizin o iyi kalpli yüreği dayanmadı , cennet mekan olsun , Selma Çuhacı’nın eşsiz sözleri ve Uğur’un bestesiyle halimi tasvire ‘Efkarım Tarumar’ sözleri kafi , sanatkarlar tıpkı çiçekler gibidir renkleri solar ama kokuları kalır .

Öyle bir zamanda öldü ki Serpil , artık sadece ölüm ciddiyetini koruyor .

Zeitgeist ‘ı hatırlayın .

Tarihin belli bir zamanını ; fikirleri , inançlarıyla tarif etmek.

Yani kısaca tarifi bu .

Filmi de var , hatta filmi izah eden kitabı bile çıktı .

Şimdi olup bitenler karşısında bu dönemin fikirleri , inançlarını zihinleri biçimlemiş medyamız üzerinden tarif etmek hakikaten zor .

‘Zeitgeist’ımız pek bir tuhaf .

Medya aynı filmi ısrarla bir daha çekiyor , senaryo , yazan aynı , sadece oyunculardan biri değişmiş , utanma yok , döneklikte yok övünüldüğü , hep aynı yerde kalmış , o da Başörtüsü.

Yeni hikayeler yok .

Ortada fikir var mı , elbette var ve bence pek çok konuda kendini dünyayla birlikte reset eden bir ülkedeyiz, hatta bizzat reset ettiğini zannedip kendi reset olanlar bile var !

Olan biten bir zeka ürünü kim ne derse desin .

Ancak , neyi ciddiye alacağız neyi almayacağız bu çok zor bir ayırım.

Ben şahsen burada zorlanıyorum .

Üstelik bu ‘Sürdürebilir kaos’ çok uzun sürdü .

Önce güvenlik derim , hemen güvenlik fetişizmi demeyin , son yıllarda yapılan mesela S 400 alımına kötü diyenlerden değilim , lakin pideci açıp batan herif savununca ulan bir bokluk mu var bu işte diye içinden geçiyor insanın , ciddiyet hususunda içime kurt düşüyor.

Laik ve Müslüman geçinenlerin birlikte sorun çözmek için önce sorun

çıkartmak gibi bir ortak noktada birleştiklerini ve bu birleşik kapların hala birbirine su pompaladığını görüyoruz . Ciddiye alınır mı alınmaz mı ?

Yıllar önce laik sakalımı kesmem ile başlayan ve doğrusu kimseninde umurunda olmadığı tersten atış, ikna odalarıyla siftah sananların unuttuğu küçük bir ayrıntı oldu .

Kabataş Olayı’nda ‘ ben izledim görüntüleri ‘ diyenden ,

Hamile Kadın sokağa çıkmasın diyenine ,

Bizim aile 50 kişiyi temizler diyen Gitarist Münip Efendi’nin eşinden ,

mecliste kadınlara bağıran , çağıran kadın milletvekilini savunayım derken küfür edebiyatı yapmaya çalışan dişi Bukowski olma gayreti içinde saçmalayan insanlar kolay yetişmiyor , onları ciddiye alalım mı almayalım , benim sorunum

bu .

Ve elbette parmak sallayan sadece Özlem Hanım değil , akşamları ülkenin durumunu eleştirirken ‘Ben’le başlayan ‘Ben’ ile biten cümle kurmaktan,

kendini anlatmaya doyamayan ve kendinden artakalan çok kısa vakitte başkalarından bahseden kaba adamı ciddiye alacak mıyız ?

Sanmayın o koca kafası fikirlerle dolu olduğu için o kadar büyük , kendinden emin lafları ise ego saçmalamasından ibaret , hani viral olan bir görüntü var sevimli bir küçük çocuk elma olduğunu iddia ettiği sovanı inat olsun diye yiyor, gözler sulanmış, ağız burun birbirine girmiş hala ‘ hayır bu sovan değil elma ‘ diye annesiyle inatlaşıyor , bu da öyle, ne inatlaşma ama kamu yayıncılığında kimseyi ilgilendirmemeyi başarıyor . Nesini ciddiye alacağız , hımmm parmak sallıyor bir de.

İçinde bulunduğu koşullarla boğuşan ve Allah için haber vermeye çalışan ve burada oturduğu yerden uyduranlarla mukayese edilemeyecek kadar üstün bir sürgün gazeteci 5 cümle sonra mutlaka Atatürk’ çakacak bir cümle sokuşturunca ki bu çoğunlukla Çankaya’nın devletin , Mustafa Kemal Atatürk’in üstüne oturduğu hikayesidir, insan adamı ciddiye alıp almamakta üzülerek tereddüt ediyor.


Cesaret dozumu arttırayım diye Türk devletinin genlerinde jenosid var diyen genç bilimadamını ciddiye alalım mı yoksa içinde bulunduğu şartlar,hasret dygusu ve konuma mı verelim ,

Kıçın sıkıyorsa önce ABD, Almanya , İspanya, ve Hollanda ve bilcümle kolonyalist devletlerin genlerine de bir bak diyelim mi ?

Başarısızlığın para kazandırılarak ödüllendirildiği bir ülkedeyiz, bu ortamda sanatsal eleştiri mümkün mü, haddin değil diye haddini bildiriverirler , misyon yüklenmekten şiirlikten çıkmış , boynu bükük mısraların yerlerini nasihat sözcüklerine bırkatıklarını görünce , bu şiiri ciddiye almak mümkün mü ? Hiç boşuna parmak sallamayın şiirin ciddiyetini kaçırdınız.

Bazı uyduruk , zararlı laflar ise ciddiye alınmalı mı diye düşünüyorum , ölen birinin arkasından övgü zinciri , yavşaklık salgınında şu aralar en sık kullanılan ‘Benimde hayatıma dokundu ‘ sözcükleri .

Bu ‘ dokunma ‘ kelimesi çok tehlikelidir, bütün dünya ‘dokundurma’ diye çocuklara öğretirken burada marifet gibi övgü niyetine ‘ dokundurtup’ duruyorlar . Bunlar mürekkep yalamışı bu ülkenin onları ciddiye alalım

mı ?

Birde ‘Amatör Kameraya yakalandı’ durumu var , zaten o amatör kamera olmasa haberlerde görüntü yok ! Onca profesyoneli amatör kamera haber atlatıyor aşkolsun .

Bir de başkasının hem de logolu haberini oynatıp kendi haber merkezini tebrik eden genç kız sesi çıkaran orta yaşlı tatlı bir hanım var , onu ciddiye alabiliriz , gençlerin halini görünce insan razı oluyor.

Etnik çakma köken uyduranlar var ,

Şimdilerde Cumhuriyetimizde Türk olma da, ne olursan ol durumu var ya , artık kendine etnik köken uyduran uydurana mesela herif dans edemiyor Çerkesim diyor , geçenlerde bir düğünde tepindi resmen ….

Anadoluyu beğenmeyip suyun öbür yanından olmakla övünen , sıkıya gelince bu sefer oraya Anadoludan gittiğini söylerler ya hep ….soran varmış gibi gibi , duruma göre oralı , duruma göre buralı aslında hepsi Amerikan Salatalı Goralı.

Ne olursak olalım , adam olalım , insan olalım insanlığımızı konuşalım, Cumhuriyetin kadir kıymet bilmezlerinin aynı filmini izlemeyelim artık .

Dün Karacaahmet mezarlığı yanından devam eden Nuhkuysundan Duvardibi , Doğancılar istikametine giderken dostlar akrabalarımın istirahatgahı mezarlık boyunca ;

Ey Mümin ve Müslüman Diyarının ahalisi Allahın Selamı rahmeti üzerinize olsun bizde sizlerin yanınıza geleceğiz diye bana ailemin öğrettiği gibi sessizce duamı okudum , Hakka sığındım , ölümden başka ciddiyeti kalmayan şu dar , hele medya dünyasında .

Saygıyla Kayda Geçsin efendim

necefugurlu@gmail.com