Kılıçdaroğlu’nun İşi Zor, İktidarın Daha da Zor Gerçeklerle Sorun

Gerçeklerle ilgili ciddi sorunumuz var , yani ‘Veridical Problems ’ ileri gitmemize mani , bu deyim İngilizcede de olduğuna göre onlarda da varmış...

Gerçeklerle ilgili ciddi sorunumuz var , yani ‘Veridical Problems ’ ileri gitmemize mani , bu deyim İngilizcede de olduğuna göre onlarda da varmış .

Gerçek Sorunlarla yüzleşemiyoruz.

Boyuna posuna bakmadan ayar vermeler , eski palavralara sığınmalar ‘Yeni Türkiye ‘ iddiasının palavralarını akılları sıra imal edenler genç olunca insan üzülüyor , utanıyor zaten başkaları namına utanmaktan usandık onlar utandırmaktan usanmadılar bu ne kabustur Yarabbi !

Ne çok ABD uzmanımız varmış, hem içeride hem dışarıda, Bu arkadaşlar arasında kendi iradesi ile ABD de bulunanları da var , vatandaş olmuş veya olmamışları , veya sürgünde olanları , birde villasını satmak için gidenler var onların umuru değil hatta ABD de olduklarının farkındalar mı o da meçhul , Ekranlarda ABD demokrasisi, yasaları , seçim sistemi , ve ABD halkının neden Biden veya Trump’a oy verdiği hususunda derin düşüncelerini dinleye dinleye , istifade ettik ancak hala kumarbaz Las Vegas neden Katolik Biden’ı tercih etti çözmüş anlamış değiliz.

Oregon eyaleti küçük miktarlarda , kokain eroin methamphetamine ve gençler arasında yaygın psilocybin gibi mantar uyuşturucuları bulundurmayı suç olmaktan çıkaran ilk eyalet olmuş !

Daha önce ‘ recreational marijuana ‘ yani ‘ eğlence kabilinden esrar ‘ , ki bu ne demekse suç olmaktan çıkarılmıştı başka eyaletlerde ama diğer uyuşturucularda ilk Oregon okuduğuma göre N.Y Times , bizde bu haberi başka yerde pek göremedim.

Oregon’da muhafazakar dindar Biden’a oy vermiş .

Kuzey Kore’de de ise bırakın uyuşturucuyu , açık alanlarda sigara içmeye yasak getirilmiş , ama liderleri Kim Jong’un okullar, hastaneler, metrolarda fosur fosur sigara içtiği görüntüler devamlı yayınlanıyormuş .

‘ Ama o Kim Jong herşey yapabilir ‘ diyenler çıkabilir , tıpkı ‘O Türkan Şoray her şey söyleyebilir ‘ diyenler gibi .

Ne var ki demokrasileri hayran zevklerine, çıkar ilişkilerine , hatır klanlaşmasına göre kurmaya çalışınca pek iyi durmuyor , inandırıcı da olmuyor.

Polanski mesela çok önemli bir sinemacı , üstüne yok dedirten cinsten , kurbanın affettiği ve rızası dışı olmadığını söylediği çok ayıplı bir suçtan ötürü ülkesine giremiyor , demokrasi hukuk show bile olsa en güçlüden seçtiği üzerinden ayrıcalıksız bir toplum , demokrasi olduklarını böyle anlatıyor.

Bu çağda gizlilik , saklama beyhude gayret , en güçlü oldukları anda avlanıyorlar, bizde hariç. Veridical Problem , belki ekranlardan halka parmak sallaya sallaya ahlak nutku atan testi kafa anlatır. Testi derken kötü bir şey kastetmiyorum, içinden su içilir malum , ama bunda henüz içilmiyor.

Kosova’nın bağımsızlığını ilan eden , milli kahraman ilk Başkan’ları Haşim Taci malum istifa etti şimdide Hollanda da savaş suçlusu olarak yargılanmak üzere gözetim altında mahkemelik .

İnsanlar birbirlerini yerken kuzey ülkelerinden hayvanseverlere haberler kötü ,

Danimarka hükümeti 1000 aşkın çiftlikte milyonlarca minki itlaf etme kararı almış Covid yüzünden , hoş zavallıcıkların Covid olmasada ecelleriyle ölmeyecekleri kesin ya yaka, ya ceket, ya palto olmak yazılmış kaderlerine.

Bizde kürkü Bülent Ersoy giyerse sorun , al sana bir veridical problem daha , aynı şey çantalar için var kimin kullandığına göre kabahat olyor olmuyor , ama gerçek bir tane kim kullanırsa kullansın açlık sınırı altında yaşayan insanların olduğu toplumda neyse devamını siz getirin .

Polonya’da tıbbi zorunluluk olsa dahi kürtajı yasaklama teşebbüsü kadınların ‘Bu hükümeti kürtaj yapmak istiyorum’ sloganları karşısında dayanamayıp teklifi askıyı almışlar . Vatikan’da gösterilerden rahatsız olmuş zaten .

Bizde kadınlarda durum nedir , Bianet verilerine göre ülkemizde erkekler Ekim ayında 23 kadını öldürüp 80 kadına şiddet uygulamışlar, 7 kadına tecavüz edilmiş 49 kadın seks işçiliğine zorlanırken 25 çocuk istismar edilmiş .

Hal böyle iken , biz sıradan insanlara ve medyaya bu kadınların haklarını hukuklarını sorgulamak yaslarını tutmak düşmez mi ,

Ama bunun yerine :

Ömrü boyunca her iktidarla yalaş bulaş bir eli yağda öbür eli balda ve hiç bir evrensel değeri olmayan mal mal yeldir yeldir gezinen ve zaten tam da bu yüzden korunan kadınların kayıkçı kavgalarına taraf olup sahip çıkmak , korumalıklarına soyunmak aydın , gazeteci, yazar takımına yakışıyor mu ?

Yakışmıyor , kimler bunlar isimlerini ağzıma almayı bu davranışları gibi ne kendime ne onlara yakıştıramıyorum .

AVM’lerde ‘hayatımın ödülü’ diye gözyaşları içinde kimlerden hemde ödül kabul edenleri korumaya kalkmak yanlız ekim ayında öldürülen 23 kadına merhametsizlik değilde nedir .

‘Yeni Türkiye’ dedikleri bu mu … eskisinin bit pazarına nur yağmış hali.

Ya da metresi olduğu adamın cenazesinde utanmadan gidip eşinin elini öpenleri Cumhuriyet kadını diye baş tacı etmek , hangi Cumhuriyete, laik ahlaka sığar , kendinize gelin biraz desem, rica etsem nafile bizde kayda geçiriyoruz .

Hele enteleküel iddiaları olan siyasetçilere bunlara alet olmak yakışıyor mu , öldürülen kadınların geride bıraktıları evlatlarına , bakmakla sorumlu oldukları kişilere sahip çıkmak dışında onlar için yapacak pek bir şey yok, ama vicdan azabı duyulabilir en azından ,

Tecavüze uğrayan, şiddet uygulanan kadınlardan , istismar edilen çocuklardan ise hiç olmazsa özür dileyin bu Ekim ayında da biz bir şey yazamadık sizler için diye , özür dilenmesini isteyin, tuzu kuruların gönlünü almak yerine . Artık size umut bağlamışları ‘ bunlar nasıl insanlar’ diye düşündürmeyin yaralı kalpleri daha fazla kırmayın. Bu soru sıkça sorulan sorular arasına girdi bile.

Tuzu her daim kuruların yalaka ihtiyacı yok ama galiba bunlara destek olanların yalakalık yapma ihtiyacı var varlıklarını koruyabilmek , belki ortaklıklar kimi çıkarlar yüzünden , hiç biri de olmayabilir sadece isimlerin arkasına sığınmak gerçek olmayan dostluklar hayalinde salaklar da olabilirler .

Elbette benim bilmediğim nice iş kayda geçmiştir su uyur , devlet uyumaz ama bunları ortaya çıkarmakta araştırmacı gazetecilerin işi değil mi ?

Ya da onlar da ‘ talimat ‘ alıyorlar böyle yaz diye , artık kimden nereden ise , pervasızlıkları bu yüzden , hal böyle ise beter olsunlar.

Hasseten talimat verenlere ricam, daha da beter şeyler yazdırın , söyletin bunlara, ki karizmaları daha da , iyice çizilsin bu bokların .

Saygıyla Kayda Geçtim , hiç bir saygısızlık yapmadan bok tamamen metaforiktir hiç bok olurlar mı , işe yarayan gübre olmak az buz şey mi, bunlar üstüne dikilen tüy bile olamazlar , nerdee işe yaramak , kendilerinden başka kime hayırları var ki, memlekete millete , insanlığa olsun .

Neyse gereken gerektiği zaman yapılır en ufak şüphem yok , o zamanı ben tayin edemem elbette .

Ama Gerçekler önemli , kaçış yok ve dünya gerçeklere göre hizaya gelen, getiren zeki insanlarla ayakta kalacak onları gölgeleyenlerden kurtulmak nasip olur İnşaallah. Bu bakımdan muhalefetin , Sayın Kılıçdaroğlu’nun , seçmeninin işi zor, seçimleri zor . İktidarın daha da zor , sarmaldan kurtulamıyor .