Öğrenilmiş çaresizlik, yürüyün anca gidersiniz diyememek ve Cem Yılmaz’dan yılın teklifi

KAYDA GEÇSİN Bu günlerde ekranlardan sıkça duyduğumuz ‘ Learned Helplessness ‘ yani ‘Öğrenilmiş Caresizlik ‘ bihassa medya ‘sanat’ eğlence, şöhretler ...

KAYDA GEÇSİN

Bu günlerde ekranlardan sıkça duyduğumuz ‘ Learned Helplessness ‘ yani ‘Öğrenilmiş Caresizlik ‘ bihassa medya ‘sanat’ eğlence, şöhretler dünyasının yardımıyla ‘Dar Çevre ‘nin yaydığı bir ‘hastalık’ gibi görünüyor , görüküyor da derler.

Başka kimselere mal etmenin anlamı yok .

Daha aşısı için bir teşebbüs yok , maske filan da fayda etmez fena çarparlar hani geçici felç eden sinsi rüzgar gibidir .

Bu ‘Dar Çevre ‘ aslında klişe, aynı kalıptan basılmış, stereotip minnoşlar grubudur , kimileri okumuşlardır da bina mina , ama kendilerini üstün görmeleri bu okumuşluktan değildir seçilmiş olmalarındandır , kim niye seçer orasını karıştırmayalım ecelime susamadım , gerçekten net bir bilgi sahibi değilim ayrıca bana düşmez , koskoca insanlıkta neden akıllarına kendilerinden başka hiç kimse gelmez onu da Evvel Allah sonra ruh bilimciler bilir çokta kibirlidirler üstlerine değil kendilerini yutturduklarına .

Dikkat çekmeye bayılrlar bu zaafları ortak yönleridir, teşhir de severdirler.

Dikkat çekmek için aşk bile yaşarlar , para için takla atarlar , yağcılık üzerine ağızları iyi laf yapar ,

bazen güya muhalif kafa tutan olurlar ,

konuşurken devamlı bıcır bıcır gülen türü favorimdir,

ABD düşmanı bile olurlar gerekirse , ve vatan onlar sayesinde ayaktadır bir ters bok yerlerse bile bundan bir keramet çıkarırlar, ve sıkışınca alttan almasını bilirler ama altında hep bir istihza yani alay vardır.

Bizde de ne sabır bunlarla yaşıyoruz yıllardır hatta üş yapan yanyana gelen düzgün insanlar var ne tahammül , haa birde utanmadan aferin derler, izin verirler yanındakilere soran , alan vermiş gibi.

Sanat , edebiyat , entelektüelizme bakışları Allah Muhafazadır vermezse Mabud neylesin Mahmut durumları , ama iddialıdırlar, kimi şarkı söyler , dans eder , oyunculuk yapar , sürekli olması gereken nasihatları ve kendilerini meth etmekten asla çekinmezler hatta bu iş için üste para alanları vardır , damak tadlarına güvenirler yediklerini anlatırlar , başkasının parasıyla yardım etmeyi pek severler , yaşam algoritmaları halkı , dünyayı herkesi aptal farz etme , eşşek yerine koymak üzerinedir.

Buradaki işleri bittiğinde dünyanın herhangi bir yerinde kariyerlerine devam edecek halleri yoktur çünkü evrensel değeri olan etenek , akıl , kariyerleri yoktur ama var gibi yapmakta pek marifetlidirler .

Haa birde ülkenin gururu olma iddiaları gülünç olmakla birlikte tutturulmuş yalanlar arasında bayağı bir tırmanma göstermektedir. Aklıbaşında siyasetçileri bile kandırıyorlar, oy derdi diyeceğim oy potansiyalleri kendi aralarında ama baskı sağlam .

İşin aslı topunun numaracı olmalarıdır , insan boşu boşuna bunlara kapılıp bir vehme kurban olunca ,

Bu duruma da illa isim takılacaksa , varsın ‘Öğrenilmiş Çaresizlik’ densin , çok sofistike , şahsen ‘Kapıldık gidiyoruz bahtımınız Rüzgarına’ (Ömer Bedrettin ) sözlerini daha artistik bulurum , başka .

Nedir bu ‘Öğrenilmiş Çaresizlik’ ? Bağlı olmadığın halde bağlıymışcasına içindeki hayali zincirleri kıramama .

Bunların baskıları , dayatmaları karşısında bir nevi kontrolü ele alamama , tırsma, korkma , elinden bir şey gelmeme hali durumunda stressden umudu kesip kasılma , durumu değiştirmek yerine kabullenme , denemekten vaz geçmek bir nevi apışıp kalmak anlamında bir haleti ruhiye hakim olur normal insanlara , bunun adıdır , ‘Öğrenilmiş Çaresizlik’ organize bir ahlaksızlıktır.

Tertemiz ahlaklı insanlara karşı bazı arsız , kaynakçı , yüzsüz terbiyesiz, obez dar çevrenin bir uygulaması bu , pes ettiriyorlar bunlarla baş edilmez zannından istifade varlıklarını sürdürüyorlar.

‘ Öğrenilmiş Çaresizlik ’ teorisi 1967 yılında Prof. Martin Seligman ve Prof. Steven F. Maier tarafından depresyonun bilişsel yapısını anlamaya yönelik yapılan çalışmalarda raslantısal bir gözlemden doğmuş , bu konulan bilimsel adı yeni icat , yoksa aslında babadan kalma pısırıklaşıp güçlü seçilmiş azınlık örgütlenmeler karşısında tırsmak süklüm püklümleşmek , eziklenmeyi içselleştirip aşağılanmak ve itaat etmek , itiraz edememek , git işine ulan diyememek halidir .

Bunlar renk gözetmeksizin Güney Afrikaya çevirmeye meraklıdırlar ülkeyi .

Akıllı insanlar bunları yemezler ona ‘Öğrenilmiş Çaresizlik ‘ demezler , bunlara ne çekileceği bellidir, çekersin çil yavrusu gibi dağılırlar .

Konuyu değiştirelim , kendini efsane ilan eden efsane adam Türk Büyüğümüz Cem Yılmaz Sağlık Bakanlığına teklifte bulunmuştu ,

Büyük Cem diyor ki : "Pandemi boyunca sorumluluğu en yüksek seviyede olan Sağlık Bakanlığımıza önerimdir. ‘

En yüksek yere öneri yapıyor buraya dikkat ve devamı şöyle :

‘Tüm ülkede, sağlık personeline, canıyla kanıyla mücadele eden bütün savaşçılarımıza moral toplantıları, söyleşiler organize ederlerse hiçbir ücret almamak kaydıyla katılmayı görev bilirim."

Ücret almayacağını taahhüt ettiğine göre meselesi ‘Tamamen Duygusal ‘ değil , bir görev adamı , ne görevi açmamış .

Sağlık çalışanları iyi çalışma koşulları , işyerlerinde yaşam riskleri azalatacak güvence , ve yeterince para istiyorlar geçinebilmek için , laf, söyleşi , stand-up , güldürü değil istekleri , ben duymadım bize söyleşi , gösteri ayarlayın diye bir istek , sağlık çalışanlarının gayet ciddi somut başka ihtiyaçları var , bu işin şaka yollu tesellisi olur mu. Durup duruken savaştaki askerleri eğlendiren Bob Hope’laşmak nereden çıktı şimdi , ay çok Amerikan bir yaklaşım olmuş uymamış Efsane Adamın milli duruşuna , bakışına hani ben para kazanayım size nasihat vereyim gibilerden , para da almıyorum yeter ki nasihatlarımı dinleyin demek ne akıldır bu dönemde .

Sağlık Çalışlanlarının Teselliye değil somut gereksinmelerinin yerine getirilmesine ihtiyaçları var , Sağlık Bakanlığı bunu bilmez mi , bilir, söyleşinin bunların alay eder gibi yerine geçmiyeceğini de bilir herhalde derken olumlu dönüş aldığını söylemiş temaşa sanatının efsanesi . Tuhaf tuhaf işler Fesüphanallah .

Nur içinde Yatın Bekir Bey siz gittikten sonra memlekette durum bu olmaya devam ediyor bende halimizi Saygıyla Kayda Geçirmeye Çalıştım , Cennet Mekanınız olsun buradaki cehennemde başımızı kaşıyacak vakit yok , Allah için Kendimi Bayağı Tutarak Bu yazıyı yazmaya çalıştım efendim.

Etiketler
Cem Yılmaz