Biz manyak mıyız?

KAYDA GEÇSİN Yeni Zelanda pandemiyle mücadelesinde ciddi mesafe kaydetmişmiş, maske mecburiyetini bile kaldıracak noktaya gelmişler, ancak yabancılara...

KAYDA GEÇSİN

Yeni Zelanda pandemiyle mücadelesinde ciddi mesafe kaydetmişmiş,

maske mecburiyetini bile kaldıracak noktaya gelmişler, ancak yabancılara kapıları sıkı sıkıya kapalıymış , giriş çıkış yasak .

Dünya bankası pandemi nedeniyle 100 milyon insanın ‘ extreme’ ‘Aşırı ‘ yoksullukla karşı karşıya olduğunu ve yoksulluğun böylece son 20 yılın en yüksek seviyesini gördüğünü açıkladı .

Ya bu açıklamalar beni öldürecek ya da yine aynı ortamdamlarda lüks otellerde şık giyimli heyetlerin savaş alanlarından uzakta barış görüşmeleri , Allah sizin müstehakınızı versin emi ?

Ee nerede görüşsünler diyenler olabilir , füzelerin dibinde kursunlar masayı …

Iskoçya pandemi tedbirlerini ağırlaştırıyor publar kapanıyor toplantılar iptal

Almanya riskli yerlerden gelenlere negatif testi olmadan otel rezervasyonu yapmıyor.

Avrupa kıtası bu durumda , İsveçte toplu ölümler ihtiyarların bakım evlerinden .

Feci bir salgın var ve diz boyu uluslararası yalan dolan .

Amerikan yaşlıları ise kendileri değil gelecek için, çocukları , torunları için son defa oy vermeye hazırlanıyorlar işin kilit noktası bu ,

Bu seçmenler gitmek üzereler ve son defa kendilerinin olmayacakları gelecek için oy veriyorlar , seçimlerinin kendileri ile ilgisi yok yani !

Aslında demokrasinin sorunlu anlarından biri ABD için ..bu resmen oyunda çorbadan oynamak ama kendine ait olmayan bir hayatta belirleyici olmak gibi !

Ayn Rand acaba Nagehan Alçı’nın müridi olduğunu duysa ne düşünürdü ,

Ayn Rand diyince insanın aklına neler geliyor ;

Ayn Rand acaba Wall Street’i çok mu seviyordu ,

Sovyet devrimi gibi Wall Street acaba ona da cömert davranmış mıydı ,

yıllar sonra Türkiyede genç güzel bir kadının müridi olması hoşuna gider miydi yoksa ‘Objectivizm’ kelimesi dışına çıkılmasından hoşlanmadığı için bu nedir Hayrola Mr. Hasan gözüm seyirdi der miydi ,

Okullarda medya okur yazarlığı gibi saçma sapan okutulacağına acaba ‘para dersi’ müfredata konsa , okutulsa daha iyi olmaz mı , ülkemizin siyasi tarihinde tartışılmaz bir yeri olan Nagehan Alçı’yı gelecek nesillerin daha iyi anlaması için bu ders şart gibi geliyor.

Ayn Rand bu işe ne derdi acaba , her ne kadar ben ekonomist değilim dese de moral değerlerle ekonomik sistemin bağlarını , kapitalizmi öcü yapan nedir entelektüel dünyada , bilmez olur mu Ayn Rand !

Ayn Rand , ABD’yi olduğu gibi kabullenip övmüş ve iki kitapla övgülerinin hakkını almış St. Petersburg’da başladığı hayatı New York’da sonlanmadan önce feylesof addedilerek baş tacı edilmiş, bizde ise Bir İçim Su Hanım ve Sinan kendisini taparcasına sevmiş anlamış, ama ne yazık ki onlarda yanlış anlamış gibiler sanki .

Moral değerler ve ekonomik sistemler arasındaki yanlış anlaşılmalara neden olmamak için sonuçlara bakarak karar vermeli der Friedman, şimdi yaşlı ABD seçmenleri Trump’a bakarak bir karar verecekler , iyi mi ?

Bizim demokrasimiz ise bu şartlarda zorluklarla da olsa yine de ilerliyor ,

Hem de son yıllarda baş derdi çok sorunlu medya egolarına rağmen ,

geçenlerde ekrana ööyle bakıyorum , köy enstitülerinden bahisle eğer sağ olsaydı Fakir Baykurt İsmail Küçükkaya’yı izliyor olurdu değil mi mealinde kızına soruldu , nerden nereye değil mi , koskoca Fakir Baykurt , köy enstitülü ,ilerici ,sendikacı, müthiş mücadelelerle dolu bir hayatı edebi degerlerle buluşturan bir aydın anılırken anlatmakla bitmez heyecan dolu hayatını bırakıp şayet sağ olsaydı sabahları İsmail’I izliyor olurdu değil mi diye sormak benim bilmediğim bir algoritmaya sahip zekanın eseri olmalı , şaşıyor insan.

Bu nasıl sorudur , bu nasıl anmadır, bu nasıl bir mantıktır, bu nasıl akıl sıra medya mensubiyet dayanışmasıdır, bu nasıl fırsat değerlendirmedir, bu nasıl nezaketsizliktir ve en acısı alakasız bitiştirmeler itiştirmelerle nasıl bir zavalılıktır , gençlerin deyimiyle ‘ohara’ !

Fakir Baykurt’dan İsmail Beye, Ayn Rand’dan Nagehan Hanıma, ve süper gücün geleceği olmayanların oylarıyla belirleyeceği dünyanın geleceğine, yine fena gitmiyoruz bu şartlarda, aşk olsun bize, devlet eliyle ailenin fertlerinin hepsinin manyak olduğu dizilere rağmen ayaktayız. Biz de de biraz var mı acaba .

Yoksa bizde mi manyağız .

Nereden , nereye …..Saygıyla Kayda Geçtik Efendim necefugurlu@gmail.com

Etiketler
Yeni Zelanda