Yuval Noah Harari ile bozdular kabahat popülizmdeymiş...

KAYDA GEÇSİN Aptallığın envai çeşidiyle bunaldık. Bir de başımıza bunca kendi derdimiz yetmiyormuş gibi asla yanılmayan Yuval Noah Harari’yi sardılar. Bir...

KAYDA GEÇSİN

Aptallığın envai çeşidiyle bunaldık.

Bir de başımıza bunca kendi derdimiz yetmiyormuş gibi asla yanılmayan Yuval Noah Harari’yi sardılar.

Bir durun, biz oralarda değiliz, medya elitimiz çoktan teslim oldu Yuval’in karşısında takır takır sual bile soramaz halde, kitap promosyonu ise bunlar alt yazı verin bizimkiler bilimle karıştırdı, gelecek filan okutmaya kalkıyorlar adama.

Yuval Harari akıllı bir adam, nerede ne zaman hangi düğmeye basacağını biliyor, İsraelli tarihçi, filozof, akademisyenleği kaldı mı bilmem .

Bilemediği, konuşmadığı mevzu yok, Silikon Vadisinden giriyor, veganismden çıkıyor, tarım, endüstri devrimi, derken meditasyon, taşıyıcı annelik bile, adam her konuda var ve dünya elitleriyle dizdize birlikte her yerde .

Bizim göz bebeğimiz Şengör, Ortaylı doğrusu bu kadar ileri gidemed .

Yuval Harari’nin Üçüncü kitabı ‘ 21.yy da 21 Ders ‘ Rusya’da biraz sorun olmuş, Putin’in yalanları kısmı atılmış mı yerine başka şeyler mi konulmuş her ne ise , ama ne beis daha sonra müdahelelerin izniyle yapıldığını söylemiş Harari.

Neden sorulduğunda kem küm etmiş.

Tel Aviv üniversitesinden Çağdaş Tarihçi Prof. Shlomo Sand, bu Rusçaya çeviri meselesinde asıl sorunun çok daha ciddi bir problem olduğunu söylüyor .

Prof. Sand; Harari’nin çalışmalarını ‘basit’ olarak tanımlıyor ve hatta kendisinin zaman zaman ‘şarlatan’ lık yaptığını söylüyor ve Harari’nin pek verimli muhayyelesinin eseri hipotezlerini gerçek gibi sunmasını eleştiriyor. Daha amiyane bir dilde kıçından uyduruyor diyor. Bilimsel değil. Prof Sholomo Sand izleyin tavsiye ederim.

Harari insanlığa hazırlanan sürpriz ‘neoliberal paket’ten mi çıktı , yoksa paketi bizzat hazırlayan mı , bilemem ama ciddi bir alternative hiç değil yazdıkları .

‘Liberal Elit’ lerin politik mantığına ışık mı tutar, liberalizm mi yeniden onarıyor mu ne bok yiyor ben nereden bileyim.

Ama acaip kabul görmekte ,hatta zorla lieberalizm tarikatının cüppesizi muamelesi görmekte, LBTG durumunun G faslından kadroda ama benim çok saygı duyduğum pek çok gay arkadaşımın aksine konformist, küçük bir seramoniyle evlenmiş , beyiyle mutluymuş, Kanada’da otururmuş , kendilerininmiş evleri.

Bu durumda bizim hetereseksüel liberallerin durumu ne olacak düşünen yok . Varsa yoksa Harari …. Zaten İstanbul anlaşmasında unutulmuşlar hetereseksüeller Prof. Şahin Filiz söyledi , ben cinsimin bu kadar ciddi tehlikede olduğunu bilmiyordum , insan hakları savunurken cinsel ayrımcılığa uğramak hiç hoş değil kendimi fena halde kazıklanmış hissediyorum , gay arkadaşlara bunun hesabını soracağım ayrı mevzuu .

Yuval Harari’nin ‘Sapien ‘ kitabı bir nevi ‘ liberal amentüsü’ halinde elden ele geze dursun; ‘Uluslararası Elit ‘ tarafından yönetilen ütopik barış böceği bir imparatorluk düşleyen bir kitap, hani sonunda üç elma düşen masal kitabı gibi, ama kafamıza düşen elma yerine liberalizm saksısıydı, güzeldi kitap şüphesiz .

Bu saksılardan ROK , eşi ve ustaları dünyada ödamga vurmuşlar değil, saksı yerinde ağardır misali.

Bu kitaptan dünya liberal elitleri memnun olmaz mı , salak değiller herhalde! Tabi kucaklarlar Harari’yi mesela bizim Metin’i bu kadar kucaklayamadılar ‘ri’ si eksik diye mi bilemem, şaka, arada fark büyük, eksik çok Yual bir cin …

Bir dergi Yual’i ‘Silikon Vadisinin en iyi tarihçisi’ seçer, Mark Zuckerberg hemen “Sapiens” kitabını Facebook book club’da patlatır ken bizim Metin’e bunu da yapmadılar, derken bir yandan da President Barack Obama ve Bill Gates Yuval’in kitaplarını kutsadılar. Kolay olunmuyor Yuval demek için onun kadar zeki olmak gerekiyor.

Gates bütün kitapları için methiyeler yazarken bu entelektüel bombardımandan masum halkımız da nasibini alır tabii.

Her yerimiz Harari, Sapien, Homodeus olur, ve ne sevme, ne sevme adamı.

Tv programcılarının biri alıp öbürü bırakmaya başlarlar , ve ne yazık ki çoğu harbi içten sorular sorma yetkinliğinde değildirler, ezber edilen soruları tatsızdır , bazıları kendilerinin de, sanki soran varmış gibi , Harari ile hemfikir olduğun beyan eder . Ayrıca İngilizce konuşup Türkçe dublaj çok fena fikirdi , ‘ dublajda kurtarırız ‘ eski Türk filimlerinden fena alışkanlık , onlar da kurtaramadılar sektörü Katalanlar bir mont pantalonla 8 bölüm çekiyor bomba gibi netflix’de , bizde sadece kimileri kıçı kurtardı.

Peki bütün bu ‘dünya eliti’ kendileri için ne ummaktadır ki bu kitaplarla adamı yazarları yaparlar , nerede ise kucaklarına alıp gezdirecek derecede ‘evcilleştirilmiş tarihçi’ muamelesi görmektedir dünya elitinden .

Yuval roman gibi yazmaktadır, anlaşılabilir bir dilde ilginç romanlar mı diyelim yok tam da öyle değil “Sapiens mitolojisi ” kategorisini elbette hak etmektedir.

Ama nedir onu böyle kutsayan Muson yağmurları gibi teveccüh ? Gönül bu Liberal Elit’lerin gönlü bu sefer buraya kondu mu diyeceğiz ?

Liberal demokrasinin içine girdiği krizi ele alan son 21 nasihat kitabı ise muhtemelen modern dünyanın ihtiyaç , icaplarını yerine getirecek nasihatlar veriyor , ama kime ?

Bize değil herhalde, biz yapmadık ki , hatta bizim liberallerinde nefesi yetmez o koşuya, ROK ve eşi mi yani fiyaskonun sebebi sanmam .

Başarısız Liberallere yazılmış nasihat kitabını niye okuyacağız ki ,onu da anlamadım.

Naçizane fikrim bu zeki adam kendisini yoran , evcil hayvan muamelesi yapan elitlere, ‘ bize nasihat ver ‘ diye kitabı sipariş etmedilerse, elbette ücreti karşılığı sizi nasıl kurtarırım diye yazmış olabilir.

Adamdan Darwin çıkarmanın, zorlamanın manası yok işi bu!

Kendisini ‘pet’ yani evcil hayvan gibi kucaktan kucağa gezdiren ‘liberal elit’ e haddini bildiriyor olabilir .

Çünkü liberaller bok ettiler her şeyi daha net deyişle, dünyada ki popülizme teslimiyet ( bizde de Ertuğrulizm’e dönüşünce ) , 2008 krizi üstüne de gelince derken sabah oldu erken, liberalizm bütün güvenilirliğini kaybetti, ama bizdeki liberallerin bir kısmı hala car car konuşuyorlar ayrı muhtemelen farkında değiller , bir kısmı luzumsuz bir şekilde tehlike arz ediyorlarmışcasına hapiste , gerçek ise ayan beyan ortada ; liberalizm maalesef global hiç bir tehdite , soruya cevap veremedi.

‘Liberal Hikaye’ mutlu sona ulaşmak istiyordu kısmet değilmiş, ısınma, teknoloji , nükleer tehdit şimdi ‘virus’ hepsinde fosladılar, halbuki dizilerde öyle demiyorlardı! Ne atma, ne tutma !

Artık Yuval bu son kitapta onlara akıl veren ideologları ve onlara kabahati üstüne atacak bir keçi buldu hem de gerçekten günahkar bir keçi; ‘popülizm’, evet kabahatli ‘popülizm’ in insanları kızdıracak noktaya gelmesi , tamam doğruda , baba yani hırsızın hiç mi kabahati yok . Gülben ile Demet’e Sezen’e Batırsu’ya bu kadar yüklenme, Batırsu kim ben de bilmiyorum söylemedi henüz kim olduğunu.

Bizimkiler şimdi tam boku yedi , popülizmin ‘nostaljik fantazileri’ yüzündenmiş olanlar , yükselen milliyetçilik dalgaları falan filan neticede kızgın insanlar tekrar geri gelecekler seçenekleri yok diyor Yuval mealen. Bir teselli ver kıvamında bir eser , yine kolay okunur cinsten ve mantıklı ama anlıyoruz ki her mantıklı doğru olmayabiliyor bu global elitin sorunu.

Liberal hikayeden ayrılınmamalı diyor özetle, çünkü alternatifi yokmuş. Hani demokrasi vardı çareler tükenmezdi … bizi tanımamış Yuval!

Liberalizm elitleri yeni hikaye yazacaklar Harari bunu anlatıyor.

Demek bizdekilerin de işi bitmemiş hem populizm ile mücadele hem yeni liberal hikaye yaz insan muhayyelesi de bir yere kadar, uyduracak yozlaşacak ne kaldı acaba! Kaldı ki bizimkiler popülizm olmazsa hiç bir bok yazamazlar, bir Hüseyin Rahmi Çıkaramadılar, Anzaklar’dan hamile kalan köylü kız yazabildiler yaza yaza insaf yahu!

Harari fena intikam mı alıyor acaba, siz misiniz beni kapı kapı gezdiren ve diyor ki , bu günün elitleri 1980 Sovyet elitleri gibi gerçeği yorumlayamiyorlar, apocalyptic terimlerle düşünüyorlar, söylemediği yok … ‘Politik felç’ diyor evet doğru tam da bize olan , popülizmin yayılmasını kolaylaştırır bu da doğru , (asıl virus) paniği ateşler ve kısır döngüye girilir de onun doğru sözleri.

Bizim diyanet TV şöyle İngilizce’yi, ‘atın ölümü arpadan olsun’ diyebilecek kadar iyi konuşan bir ilahiyatçı felsefeciyle bir Harari röportajı yapamadı ona yanarım , onca imkan para neye yaradı.

Kendimi bildim bileli Darwin, evrim ile didişen fenalıklar geçiren iktidarın medya elitleri nasıl oldu da Harari’ye bu kadar itibar etti onu da anlayabilmiş değilim, çok mu hoşlarına gitti Sapien veya Homo Deus olmak?

Maymunların ne günahı vardı, Homo Deus , Sapien olunca oluyor maymun olunca mı olmuyor? ee kuyruğumuz da çıkacak mı bari onu da sorsaydınız.

Yoksa bu içler acısı halimiz galoballeştik kıt akıl zannı mı?

Şimdi ‘Popüler Entel ‘ olayım derken hepsi kabahatli oldu , Özkök’e patladı çömlek iyi mi!

Rabbimin hükmüne razı bir kulunun sapien veya homodeus olarak anılması ülke TV Tesettürlü Zeynalarına da dokunmamış ki kendi halkına komşularına karşı silahlanmayı tercih ettiler, kıt akıl buna denir.

Rabbim sonuçta kullarının yaptıklarını yapacaklarını bilendir , Harari ne yapıyorsa onu da bilir lakin bizim liberaller yapılmak istenen nedir biliyor mu , peki yapılmak istenen nedir söylüyor mu, asıl sorular bunlar .

Bizim liberaller ne yapmak istiyorlardı da bu kazığı yediler bilen var mı ? Pek ortada kaldılar.

Efendim durum Saygıyla , Kaygıyla Kayda Geçsin, duyup, okuduklarını söylemedin demeyin, Elimden Gelen Budur …