Dangalaklık ve Mizah

KAYDA GEÇSİN Malumunuz , ‘ Mizah’ şakası yapılacak bir konu değildir, ne pahasına olursa olsun güldürmekten ibaret hiç değildir . Kamu yayıncılığında ise ...

KAYDA GEÇSİN

Malumunuz , ‘ Mizah’ şakası yapılacak bir konu değildir, ne pahasına olursa olsun güldürmekten ibaret hiç değildir .

Kamu yayıncılığında ise zamanın ruhuna uygun olmazsa tehlikeli bir dangalaklığa döner bu da eğlendirmek , güldürmek bir yana ciddi öfkelere sebep olur.

Örneğin pandemi nedeniyle haklı bir tedbir olarak setlerin kapatıldığı bir dönemde moral vermek için kendi kendine sokakta dans edip koşuşturanlar korona şarkıları , şakalar yapanlar mizah yaptıklarını zannedebilirler ama verdikleri mesaj denetimsiz dangalaklıktır , öfkelendirir , işin ciddiyetine hiç yakışmaz kaldı ki felaketler sürerken zamanı değildir.

Kötü Mizah , Hastalıklı Mizah, Propoganda Mizah , Ezik Mizah , Kara Mizah oluyor da ‘ dangalak mizah ‘ mı olmuyor denebilir, olur tabii , sonuçlarına katlanmaya hazırsanız.

Nasıl bir zamanlar pedofililer için çizgi filim tavsiye edildi hatırlayın ,liberalizme pedofili sıkıştırmaya kalkılan bir dangalaklıktı .

Torunları yaşlarında kız çocuklarla utanmadan düğün dernek evlenenleri o düğünler, yani o pedofili hastaları sapıkları dünya nezdinde asla aklamadı .

Bu iş öyle bir dal budak sardı ki Çocuk – kadın imajlı seksi giysilerle çocuk oyuncaklarıyla oynayan , dans eden , şarkı söyeleyenler müzik sektörünün utancıdır , aileleri tarafından istismar edilen medya şöhretleri yaratmak marifet değildir, dur diyen , itiraz edenler olduysa hepsine saygılar , susanlar utanmalı .

Bunlara asıl hep birlikte ‘Yeter ‘ diyebilmek asıl mesele.

Çok kirlenmiş bir ortamdayız , bir banka zor durumdakilere nasıl yardım edeceğini anlatmak yerine arabesk nasihatlar çekiyorsa bir durup düşünün artık !

Yakışıyor mu benim banka ma ?

Çok kirlettik , pislettik , biz yapmasak da yapanlara sustuk ise dilsiz şeytan olmanın dibine vurduk.

Şimdi sıra geldi mizahı daha da kirletmeye , bu günlerde çok lazım diye bazı kot kafalar bizim mizahın ileri zekamızdan geldiğini savunabiliyorlar , Pes.

Yazılan , sosyal medyaya sürülen bazı metinler, espriler , görüntüler ürkütücü bir mizah dangalaklığı halinde.

Şimdiki gibi çok zor zamanlarda güç kavgaları , ipin iki ucunda her alanda çekişmeyi bırakıp tekrar iletişime girip perspektif kazanmak lazım mizah yapmadan önce , öyle iki fıkra ile olacak iş değil.

Hele son 15 yılın popüler kültürünün komedi ünlülerini derhal çekmek lazım piyasadan , öfkelendiriyorlar. Seda dişlerini taklitle mizah yapan kısır döngü bitti.

Savunmaya , inada gerek yok .

Mizah hayatın zorluklarına meydan okumadır ancak bazı zamanlarda mizah sağlıklı olmayabilir.

Öyle ki kahkaha atırırsın ama nedeni öfke, korku , düş kırıklıklarının toplamıysa o kahkaha çok sert duyguların kılık değiştirmiş bir dinamitidir , patlar.

Gerçeklerle dalga geçmek komik görünebilir ama gerçekleri örtmeye vesile olmanın komik bir yanı yoktur. Karışıklık , güvensizliği körükler.

Mizahın ajandası önemlidir, öyle basit iş değil.

Bir mizahçı ciddiye alınmıyor minder komiği gibi görülüyorsa, sadece güldürüyorsa, zor zamanlarda güvenilirliği yoksa şimdi onların ortalıklarda görünmesi için doğru zamanlar değil , aynı rant çukurunda klonladıkları için de aynı şey geçerli.

Mizah :

Toplumun sosyolojik geçmişiyle ilişkileri,

Yaygınlaşmış yanlış kabuller ,

Dikte ettirilen mizah çok ciddi yaklaşım isteyen konular .

Demografik yapı, sosyo - ekonomik konum, sosyal sınıflar arasındaki uçurumlar kamu yayıncılığında tahlil gerektiren ciddi konular , tıpkı kemoterapi gibi çıkan tahlil sonucu doz ayarı ister mizah .

Her güldüren şaka , komik mizahın prestiji değildir ,seçim meselesi , ama böyle zamanlarda güvenlik sorunudur .

Entelektüel yoksulluğun bazı aydınlar , ekran akademisyen ve bilir kişileri tarafından yaşandığı bir ülkede üzülerek görüyoruz ki ‘halkı güldürün’ aymazlığında övdükleri mizah kendi kalibrelerini yansıtıyor , neyse ki küçümsedikleri , aptal yerine koydukları halkı değil .

Saygıyla Kayda Geçsin Elimizden Gelen Budur Efendim necefugurlu@gmail.com