Bir Casus Ölü Bulundu Eli Cohen, Sacha Baron Cohen Emekli Albay Recep İvedik’in Yarışı

Bir ‘casus’ daha topraklarımızda sizlere ömür, Allah taksiratını affetsin soruşturma başlamış. Yer gök adamdan ‘Casus’ diye bahsediyor yazıyor, çiziyor...

Bir ‘casus’ daha topraklarımızda sizlere ömür, Allah taksiratını affetsin soruşturma başlamış.

Yer gök adamdan ‘Casus’ diye bahsediyor yazıyor, çiziyor, ofisi , kışlığı, adada yazlığı var , İngilizmiş , bunlar şimdilik bildiklerimiz , temelden girdiği başka katları , yatırımları var mı zaman içinde kokusu çıkar.

Eğer gerçekse , Türk ve Müslüman olmaması tesellimiz olsun insan bizden olduğunu bildiğimiz biri casus çıkınca yüreği burkuluyor , hainlik iyi bir şey değil .

‘Görevlendirdiği ülkede mal mülk edinmiş casus olur mu kardeşim ‘ demeyin , yakalandımı anasını ağlatma , meydanlarda sallandırma artık filimlerde !

Saniyen bu devirde artık hepimizin peşine takılmış bir casusu var , hangi biriyle baş edilecek , evet telefonlarımız bizi gammazlayan en büyük casuslar zaten !

Eski usul casusların dedikoducular , politikacılar , askerler , işadamları , renkli sosyal hayat , davetler sevdikleri ortamlarmış.

Ben casuslar göz önünde olmayı sevmezler zannederdim , işten anlamadığım belli.

Casus olacaksın bütün dünya seni tanıyacak , ne içtiğini hangi kadınlarla olduğunu bilecek , alemlerin adamı olacaksın böylesine James Bond deniyor !

İnsanların birbirlerini gammazladıkları küçük çapta ispikçi ahlaksızların günlük yaşamımızda cirit attığı hatta çoğunun işe yarar gözükmek yaranmak için masum insanlara iftiralar düzenleyebildiği ortamlar bizi özgürleştirmiyor, bunları yıllardır yaşıyoruz ve bu ahlaksızları da casuslardan ayırt etmek lazım .

Hani her mesleğin haysiyeti vardır faslından ! Casuslar kolay yetişmiyor.

Birde ajan olmak isteyip olamayanlar ama sanki olmuş gibi yapmasına göz yumulanlar var bunlara da bazı kuruluşlarda ‘gazeteci’ deniyor.

Son yılların en çarpıcı mini serisi netflix’de yayınlanan ‘Spy’ , İsrael’in Suriye’de görevli casusu Milli Kahramanları Eli Cohen’in hayatından mülhem .

Borat filmindeki rolüyle ünlenen Sacha Baron Cohen dizinin hem oyuncu hem yapımcısı .

Tek kelimeyle muhteşem , insanı düşünmeye sevk eden bir dizi .

Değişik açılardan baktığınızda Ortadoğu insanlarının birbirlerinden ayırt edilemiyecek derecede benzerliklerini gözler önüne sermesi bana çok

çarpıcı ve etkileyici geldi . Bu ‘diverstiy’ yoksa palavra mı ?

Şam’ın en itibarlı tüccarı olarak yer edinmiş Baas’lı Kamil’in gerçek adının Eli Cohen olan İsrael casusu olması ve asla fark edilmemesi yoksa mümkün mü .

Hafız Esad’ı iktidara getiren darbenin en büyük yardımcısı , daha sonra Savunma bakanlığı yardımcılığı verilen dolayısıyla güvenliğin kilid adamı Kamil mi , Eli mi öylesine ince bir çizgi ki , nitekim artık görevi bırakıp İsrael’e geri dönmek istediğini söylediğinde amirlerine bu sorunu açıkça anlatıyor .

Hangi kişiliktir olduğu , iki kişi yaşamak perişan ediyor ruhunu .

Yakalandıktan sonra hemde suç üstü telsiz başında , dostlarının onun yakını olmak yüzünden başlarına gelenlerden sonra bile, asıldığı meydanda şapka çıkarmaları şüphesiz kalplerinden çıkartamadıklar Kamil içindir , başka neyle izah edilebilir .

Öyle ustaca yazılmış bir eser ki , idam öncesi sökülmüş tırnaklarıyla zar zor yazdığı mektubun sonunda duraksayıp bir türlü imza atamayıp , Kamil mi Eli mi hangisi olduğunu düşünmek için duraksadığında ; yanına getirilen Haham’ın ‘ senin hafızanı silmişler kim olduğunu hatırlamıyorsun evladım ‘ sözlerine ağlamayacak insan mı var . Sahi bu ‘diversity’ yani çeşitlilik palavra

mı ?

Ortadoğuda bitmeyen savaşların belkide benzerlikten doğan kardeş kavgalarından ibaret olduğu ve içinden aldıkça büyüyen kuyu gibi sorunlarının hele dışardan bakanları içine çekebilen bir kara sonsuzluk olduğunu anlıyorsunuz .

Sokakta ölü bulunan ve casus olduğu söylenen İngiliz’e gelince 6 yıldır buralardaymış, Mossad’ın Beyoğlu Mısırlı apartmanında kurulduğu yazılabilen kitapların rahatça satılabildiği bir ülkede kim korkar casuslardan !

Zaten bu topraklara ayak basan ne kadar casus kalabilir , kılığına girdiği insanlara dönüşmeden direnebilir ?

Borat gibi çok tartışmalı , hakaretli , hatta müstehcen mizahı olan ama politik filimlerinden sonra sinemasında müstehcen ve müstekrehten arınarak muhteşem bir dönüş yapmış Sacha Baron Cohen . Öbürleri kötüydü demek istemiyorum sadece durum tespiti naçizane.

‘ Turist Ömer Yamyamlar Arasında Kenya’ da filminden sonra yine Kenya’lı 6. İvedik filmini çeken ve artık ‘Emekli Albay’ olduğunu söyleyen Şahan Gökbakar ise şaşırtmamış . Hiç şaşırtmamak da onun taktiği , hep aynı yerde kalarak ilk 3 günde 1 milyon üstünde seyirci 418 salonda çok yönlü araştırılması gereken bir sosyolojik olgu mu yoksa çok basit yanıtı olan bir ekonomik trajedi mi bilemem .

Kendisiyle yarıştığını söyleyen Şahan Gökbakar’ımızın , ‘Tombiş’ isminden kurtulmak için zayıflatan iradesi karşısında şapka çıkarılır.

Emekli Albay Şahan Gökbakar , bu kendi benzetmesi , ancak kendisiyle yarıştığını söylüyor son röportajında , bu iddialı sözleri ringe çıkmadan atıp tutan boksörler gibi, çok sevimli , ve çok alışılmış sözler .

Oysa şimdilik hala ‘Türk Seri Filimleri’ kategorisinde 20’lik rekoru olan ‘Kilink’ ile yarışmaktan çok uzak , sadece kazanç iyi, erken emekli olabilmiş 65’i beklemeye gerek kalmamış !

Turist Ömer’in ise Kenya Projesi serinin 7. Filmi 10’a tamamlanmış .

Belki Turist Ömer’i yakalar hatta geçer.

SPY dizisinde Eli Cohen’in hangi ismini hatırladığını mektubun sonunda eciş bücüş harflerle attığı imzada görüyoruz , belli ki o parmaklarla zar zor yazmış .

Ama hangi ismi , Kamil’ mi yoksa Eli mi ?

Diziyi izleyin efendim .

Saygıyla kayda geçsin bu dizi , böyle güzel işler yapanlar ve idealleri uğruna hemde korka korka olsa da ölümü göze alanlar ,

ve bütün yaşanan acıları artistik yorumlarla anlatmaya çalışanlar ,

fikirleri bizlere uysun uymasın saygıyı hak ediyorar , az buz iş mi

Bunlar zor işler .