Kırmızı lacivert hikayenin ardındaki tarih

Altınordu’yu kuranlara, efsanelerine, İsmet Orhunbilge’lere selam olsun… 100. Yıla giren kırmızı lacivert hikayeye, İzmir’in değerli armalarından Altınordu’ya nice 100 yıllar diliyorum.

Altınordu, “İyi Birey İyi Vatandaş İyi Futbolcu” mottosuyla Türkiye’nin hatta Dünya’nın sayılı altyapı organizasyonu ile adından sıkça söz ettiriyor. Haklı olarak söz ettiriyor. Türk A Milli Takımı’nda yıllardır direkt forma giyen Çağlar Söyüncü ve Cengiz Ünder bu altyapıdan çıkan oyuncular örneğin. Avrupa’da forma giyen Enis Destan’dan, Burak İnce’den Süper Lig’de ve TFF 1’de forma giyen onca oyuncuyu yetiştiren Altınordu, özkaynak düzeninden yetiştirdiği oyuncularına yerli takviye ağabeylerle bir yandan da yıllardır TFF 1’de yarışıyor; iki sezon önce Süper Lig’in kapısından döndü. Altay’a play-off finalinde son dakikalarda yediği golle kaybetmese genç ve yerli oyuncularla Süper Lig’e ayrı bir renk katacaktı.

METİN OKTAY YERLEŞKESİ’NDEKİ PARMAK ISIRTAN TESİSLER

Önceki gün futbol ve spor adına çok özel anlar yaşadık… Çok özel anlara tanık oldum… Altınordu FK’nın Selçuk’taki A Takım tesislerini gezmiş, incelemiştim daha önce ama Torbalı’daki Metin Oktay Yerleşkesi’nde bulunan U-13’ten U-19’a kadar bütün altyapının tesislerini görmemiştim. Altınordu Spor Kulübü’nün 99. Yıl Kutlamaları ve Metin Oktay Yerleşkesi’ndeki Altınordu Müzesi’nin açılışı için davet aldığımda “bu fırsatı kaçırmamalı ve müze açılışına katılırken altyapı tesislerini de gezmeliyim” dedim kendi kendime.

Kırmızı lacivert hikayenin ardındaki tarih - Resim : 1

Cumhuriyetle yaşıt Altınordu’nun (26 Aralık 1923’te İzmir’in Basmane semtinde kuruldu) 99. Yıl kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenle başladı. O törene de ilk kez katıldım ve hakikaten nefis bir atmosferdi. Altyapı futbol takımları, kadın voleybol takımı, eski futbolcular ve basketbolcular; eski ve yeni yöneticiler; 13 yaşından 80 yaşın üzerine kadar Altınordulular oradaydı. Altınordu SK ve Altınordu FK’nın çelengini sporcu ve yöneticiler Gazi Heykeli’nin önüne bıraktılar. Altınordu SK Başkanı Sinan Bezircilioğlu duygu dolu bir konuşma yaptı.

Artık istikamet Torbalı’daki Metin Oktay Yerleşkesi idi. Kulüple 10 yıldır kader birliği yapan ve profesyonel futbol ile altyapıyı yürüten şirketin başındaki Altınordu FK Başkanı Seyit Mehmet Özkan bütün konukları tesisin girişinde karşıladı; tek tek herkesle ilgilendi. Genç futbolcuları eski şöhretlerle tanıştırdı.

Kırmızı lacivert hikayenin ardındaki tarih - Resim : 2

İnanılmaz bir bilimsel altyapı tesisi kazandırmış Özkan Altınordu’ya. Her şey düşünülmüş. Dünyadaki gelişmelerin incelenerek ortaya çıkarıldığı işte bu tesiste yetişiyor Çağlar’lar, Cengiz’ler, Burak’lar, Enis’ler… Eski Köy Enstitüleri’ni çağrıştıran bir model oluşturmuş ODTÜ’lü Özkan burada ama günümüzün gelişmelerini, tekniğini ıskalamadan… Özel kaleci yetiştirme alanından tutun da dayanıklılık çalışma alanına kadar her şey mükemmel. Genç futbolcuların 7/24 yaşadığı tesisler de mükemmel. Çocuklar anlaşmalı ortaokul ve liseye de gidiyor, eğitim aksamıyor. Tesis, sosyal, sportif yönüyle ideal bir ortam sunuyor. Yerleşkedeki tesislere değerli futbol insanlarının isimleri verilmiş; örneğin altyapının, özkaynak düzeninin ilk isimleri, değerli hocalarının; Serpil Hamdi Serpil Tüzün’ün, Gündüz Tekin Onay’ın. Karşıyaka efsanesi Gode Cengiz’in adının da bir tesise verilmesi dikkatimi çekti. Ne iyi edilmiş. İzmir kulüpleri birbirinin kurdu olmak yerine birbirinin dostu olmayı başarmalı. Rekabeti tatlı bir şekilde yaşamalı. Rekabet sahada kalmalı. Maçlar güzel başlayıp güzel bitmeli, tribünler birbirine küfür etmemeli.

ALTINORDU MÜZESİ: DESTANSI BİR TARİHİN İZİNDE

Altınordu’nun bugününün arkasında değerli bir tarih var. Altınordu, geçmişte futbolda uzun süre İzmir Mahalli Ligi’nde ve kurulduktan sonra da Süper Lig’de yer aldı. Mümin Özkasap’ın kalede olduğu kadro birçok futbolseverin hala ezberindedir. Altınordu’nun futboldaki yarışmacı haklarını 2012’de devralan Özkan, Teknik Direktör Hüseyin Eroğlu ile 9 yıl çalışarak futbol takımını 3’ten 2’ye ve TFF1’e çıkardı ve yukarıda da söz ettiğim gibi bu takım pek çok oyuncuyu Avrupa’ya ve Süper Lig’e gönderse de tamamen genç ve Türk oyuncularla Süper Lig’in eşiğine kadar geldi.

Kırmızı lacivert hikayenin ardındaki tarih - Resim : 3

Altınordu Müzesi’nin açılışı da çok heyecanlıydı. Altınordu tarihinin bir parçası olan eski başkan ve yöneticiler, eski futbolcu ve basketbolcular; altyapı takımlarının futbolcuları; futbol kamuoyunun simaları, futbol yazarları oradaydı. Altınordu FK Başkanı Özkan ve Altınordu SK Başkanı Bezircilioğlu’nun, eski futbolcuları temsilen Hikmet, Volkan ve Mustafa’nın heyecanlı konuşmalarından sonra müzenin kurdelasını eski sporcular hep birlikte kesti. Eskiler, müzede kendi fotoğraflarını, hikayelerini, kazandıkları kupaları gördüler ve duygulandılar. Hikmet Orhunbilge, Metin Oktay’la fotoğrafını görünce nasıl duygulanmazdı? Kardeşi, Altınordu’da birlikte forma giyip top koşturduğu İsmet Orhunbilge’yi görünce nasıl duygulanmazdı? Hatıra fotoğrafları çekildi ve sonra hep birlikte eski-yeni sporcular, yöneticiler, konuklar bahçede yemek yedi, hatıralar havada uçtu. Bir sevinç yalımı kapladı ki Metin Oktay Yerleşkesi’ni, anlatamam…

GÜNLERDEN ALTINORDU…

Aynı gün akşam üzeri Altınordu-Rizespor maçı vardı. Sezonun ilk yarısının son maçını İsmet Orhunbilge’nin oğlu, değerli arkadaşım Hakan Orhunbilge ve Altınordu SK Başkanı Sinan Bezircilioğlu ile birlikte izledik. Artık günlerden “Altınordu” oldu önceki gün… Güzel bir maç oldu. Hafta içinde zorlu ve uzatmalı bir kupa maçı oynayan ve maçın son bölümlerinde sakatlanan Alper Potuk’un yerine oyuncu değiştirme hakkının tamamını kullandığı için oyuncu alamadığından 10 kişi kalan Rizespor’a diş geçiremedi kırmızılı lacivertli Şeytanlar ama haftalardır hasret kaldığı puanla tanışıp teselli buldular.

Maçtan sonra Hakan Orhunbilge ile Bornova-Doğanlar’dan kent merkezine dönerken onun duygularını düşündüm; Altınordu efsanesi olan babası İsmet Orhunbilge henüz 35 yaşında hayatını kaybettiğinde 3,5 yaşındaymış… Bugün babasının da epeyce yer kapladığı Altınordu Müzesi’ni amcası, yine Altınordu efsanesi Hikmet Orhunbilge ile gezerken muhtemelen demiştir ki içinden, “Ah baba, keşke şimdi bir kolumdaki amcam gibi bir kolumda da sen olsaydın,”…

Altınordu’yu kuranlara, efsanelerine, İsmet Orhunbilge’lere selam olsun… 100. Yıla giren kırmızı lacivert hikayeye, İzmir’in değerli armalarından Altınordu’ya nice 100 yıllar diliyorum.

Etiketler
İzmir Ordu