Futbolu katleden güvenlik zafiyetine yazıklar olsun

Bu üç güvenlik önlemi alınmış olsaydı tribünde yangın çıkmayacak ve biri çocuk üç taraftar yanıcı madde ile ciddi olarak yararlanmayacak; Göztepe tribününden kendini bilmez birisi sahaya inip köşe gönderinin sopasını çıkararak en az 50 metre koşup sopayı Altay kalecisinin kafasına vuramayacaktı!

Göztepe-Altay maçının gerilimi haftalardır tırmanıyordu. Hatta yüzde 5 konuk takım tribün kontenjanının iptal edilip edilmemesi de gündeme geldi. Bu konuda son sözü İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger söyledi ve Altay taraftarı maç öncesinde kendisine ayrılan konuk takım tribününde yaklaşık 1000 kişiyle yerini aldı. Konuk takım taraftarının maçta olması olağan. Burada bir sorun yok. Vali Köşger doğrusunu yaptı.

Fakat gelgelelim yüksek dozda gerilimli İzmir derbisindeki güvenlik zafiyeti gelişen olaylarla kabak gibi ortaya çıktı!

EMNİYET SINIFTA KALDI!

18. dakikası oynanırken konuk takım tribününden Göztepe taraftarlarının olduğu bitişik doğu tribününe fişek atıldı ve ciddi bir yangın çıktı.

Soru 1: Maç girişinde Protokol ve VİP tribününe girişte bile ince arama yapıldığı halde, çakmak vb. nesnelere izin verilmediği halde bu yüksek gerilimli maçta kale arkasına yakın konuk takım tribününe girişte ince arama yapıldı mı? Yapıldıysa çakmak bile sokulmayan tribüne yangın çıkarma kapasiteli fişek nasıl sokuldu?

Soru 2: Konuk takım tribünü ile Göztepe doğu tribünü arasına olanca gerilime karşın neden tampon olarak polis yerleştirilmedi?

Soru 3: Sahaya taraftar atlama olasılığı yüksek olan bu maçta neden tribününün önüne sırtı sahaya yüzü tribüne dönük şekilde güvenlik şeridi kurulmadı?

Bu üç güvenlik önlemi alınmış olsaydı tribünde yangın çıkmayacak ve biri çocuk üç taraftar yanıcı madde ile ciddi olarak yararlanmayacak; Göztepe tribününden kendini bilmez birisi sahaya inip köşe gönderinin sopasını çıkararak en az 50 metre koşup sopayı Altay kalecisinin kafasına vuramayacaktı!

İşte o yüzden gelişen olayların açık ve net bir güvenlik zafiyetini işaret ettiğini söylemek abesle iştigal olmaz.

Demek ki İzmir Emniyet Müdürü Altay-Göztepe arasındaki ezeli rekabetin Altay tribünü açısından fanatizme-holiganizme varan bir boyuta sıçrama ihtimalini göz önüne almamış veya alamamış... Alsaydı sözünü ettiğim ince aramayı yaptırır, o tamponu kurdururdu.

HAKEM ZAFİYETİ DE VARDI

Altay tribününden Göztepe tribününe fişek atılmış, üç taraftar yaralı, yaklaşık 100 metrekare yerde alevler her yerden görülüyor; buna karşın maç 3 dakika nasıl oynatılır? Orta hakem yangını görmedi diyelim; karşı taraftaki 4. Hakem ve Yan Hakem de görmedi mi? Dört hakem arasında haberleşme ünitesi yok mu? O cihazlar ve kulaklık ne işe yarıyor? Kısacası, hakem ilk alev topu gözüktüğünde maçı durdurup oyuncuları saha ortasına davet etse ve ambulansların çabucak olay yerine gelmesini sağlasa o kendini bilmez taraftar sahaya girip Altay kalecisine vurma fırsatını bulmayacaktı.

KIRMIZI KART

Oysa takımlar daha sahaya çıkarken herşey ne güzel başlamıştı. Statta sezonun seyirci rekoru kırılmış, yaklaşık 17 bin taraftar yerini almıştı. Bugün hayatını kaybeden ve Türk Milli Takımı’nın unutulmaz futbolcusu Mehmet Oğuz için saygı duruşunda bulunulmuş; Göztepe taraftarları kadına şiddete dur demek için koltuklara bırakılan kırmızı kartları göstermişti takımlar sahaya çıkarken. Göztepe oyun kesintiye uğramadan kısa süre önce Yasin-İsmail organizasyonunda gelişen atakta Marko'nun ayağından yüzde yüz bir golü de kaçırmış, maça heyecan gelmişti.

Fakat güvenlik zafiyeti ve hakem grubunun basiretsizliği maçı katletti! Güzel oyun futbol gölgede kaldı. Maçın başında kadına karşı şiddete gösterdiğim kartı şimdi de malum zafiyete ve basiretsizliğe, tribüne fişek atanlara gösteriyorum. Tabii bir futbolcuya saldıran kendini bilmeze de...Ve umuyor, diliyorum ki hastanedeki üç taraftardan iyi haberler gelir. Maçın akıbetinin ne olacağı ise taraftarların sağlık haberlerinden daha önemli değil.

Etiketler
Göztepe Bolu Futbol