CHP ve Altılı Masa'nın bakması gereken yer neresi?

Artık seçim sath-ı mailine girdik. Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı arasında karşılıklı taktik yönelimler de kendisini göstermeye başladı. Bu arada AK...

Artık seçim sath-ı mailine girdik. Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı arasında karşılıklı taktik yönelimler de kendisini göstermeye başladı.

Bu arada AK Parti'nin kendi tabanını konsolide ederek yaşadığı erozyonu durdurmaya dönük atraksiyonları da peşpeşe geliyor. Dahası, "AK Parti devletini koruma yasalarına ekler" de geliyor.

Peki muhalefetin, Altılı Masa'nın ve lokomotifi CHP'nin bakması gereken yer neresi? İktidarı gerek cumhurbaşkanlığı gerekse milletvekili seçimlerinde alt etmek için ne yapmalı?

DEMİREL, ECEVİT VE İNÖNÜ NE YAPMIŞTI?

En sondan geriye doğru üç örnek vereyim:

1) Demirel, referandumla siyasi yasağı kalktıktan sonraki 1991 genel seçimlerine sosyal demokrat ağırlıklı bir seçim programıyla girdi ve başında olduğu DYP yüzde 26 küsur oy alarak birinci parti çıktı. Sonra da seçimde yüzde 20 küsur oy alarak ANAP'ın arkasından üçüncü parti olan SHP ile koalisyon hükümeti kurdu. Süleyman Demirel başbakan, Erdal İnönü başbakan yardımcısı oldu.

2) Bülent Ecevit 1973 genel seçimlerindeki düzen değişikliği vaadiyle partisinin oyunu 5 puan artırarak yüzde 33'e çıkardı ve birinci parti oldu. MSP ile koalisyon yaptı ve ilk defa başbakan olarak hükümet kurdu.
1977 genel seçimlerinde ise AK GÜNLERE seçim bildirgesiyle birinci parti çıkmakla kalmadı, yüzde 41 küsur oy alarak tek başına iktidarı çok az farkla kaçırdı.

3) CHP, İsmet İnönü liderliğinde 1957 erken genel seçimlerine sonradan 1959 kurultayında kabul edilen İLK HEDEFLER BEYANNAMESİ'nin nüvesi olan seçim programıyla girdi ve DP'nin yüzde 46 küsur oyuna karşılık yüzde 41 küsur oy alarak iktidarı az farkla kaçırdı. Hükümet son anda İttifakı yasaklayan yasa değişikliğini gerçekleştirmeseydi CHP'nin DP'den ayrılanların kurduğu Hürriyet Partisi ve Cumhuriyetçi Millet Partisi ile güçbirliği yaparak tel başına iktidara gelmesi işten bile değildi (CHP-HP-CMP arasında 1957'de yapılan güçbirliğini bir dahaki yazıda etraflı kaleme alacağım).

Altılı Masa'nın bakması gereken yerler işte bu üç seçim ve birinci gelenlerin nasıl, hangi programlarla başarılı olduğu...

AMERİKA'YI YENİDEN KEŞFETMENİN LÜZUMU YOK

Amerika'yı yeniden keşfetmenin lüzumu yok. Türkiye’nin nerelerde tıkandığı, sıkıntıları belli... Bunları aşmak için çözüm önerilerini geliştirip olgunlaştırarak bir an önce formüle ederek seçmenle paylaşmak gerekiyor. Bunu yaparken halkın taleplerine kulak vermek de şart.

Cumhur İttifakı hukuksuzluğa batmış durumda. TL tasarruf aracı olmaktan çıkmış, dolarizasyon almış başını gitmiş. Enflasyon, zam sarmalı perişanlığı gittikçe artırıyor... Afgan ve Suriyeli göçü büyük bir sorunsal...

Altılı Masa'nın süratle gündemine bunları alması, çözümlerini ortaya koyması akılcı bir yönelim olacaktır.

Kılıçdaroğlu, Akşener, Uysal, Karamollaoğlu, Babacan ve Davutoğlu'nun danışmanları keşke yukarıda belirttiğim dört seçimin programlarını liderlerin önüne vakit geçmeden koyabilse... Oradaki yaklaşımların, çözüm önerilerinin bugünkü versiyonunu bulmak zor değil.

Bilmem anlatabildim mi?

Etiketler
Cumhur İttifakı Altılı masa