Güzel İzmir’de Hareketli Günler ve 'Sunağın Gözyaşları'

İzmir, geçtiğimiz günlerde “9 Eylül’ün 100. Yılı”, “91. İEF” ve “Terra Madre Anadolu İzmir 2022” sonrasında hareketli ve hareketli olduğu kadar içerikli güler...

İzmir, geçtiğimiz günlerde “9 Eylül’ün 100. Yılı”, “91. İEF” ve “Terra Madre Anadolu İzmir 2022” sonrasında hareketli ve hareketli olduğu kadar içerikli güler yaşadı. Siyasetin nabzı da İzmir’de attı. AKPM- Avrupa Konseyi Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Mrs. Despina’nın da katılımıyla İzmir’de üç gün süren bir toplantı yaptı. Komisyon’un Başkanı olan CHP Genel Sekreteri Böke’nin açış konuşmasına geniş yer verdiğim komisyonun çalışmalarıyla ilgili toplantı hakkında Gerçek Gündem’de kaleme aldığım yazı sadık okurların dikkatinden kaçmamıştır. Aynı gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yeni dönem TBMM çalışmaları başlamadan topladığı ve kampa aldığı milletvekillerini bu defa Abant yerine İzmir’de, Seferihisar’da topladı. Kılıçdaroğlu, kampta basına açık bölümde 6’lı Masa’ya ve partisinin içine mesajlar vererek çok önemli bir konuşma yaptı. Bu konuşmaya girmiyorum, ayrıntıları Gerçek Gündem sütunlarında okudunuz. Kılıçdaroğlu’nun kamp için İzmir’i tercih etmesinin nedeni kuşkusuz Erdoğan’ın salvolarına karşı destek olarak değerlendirildi. Kılıçdaroğlu, cumartesi akşamı Avrupa Konseyi’nce İzmir’e verilen Avrupa Ödülü’nü alan Soyer’i Agora’da da yalnız bırakmadı.

Güzel İzmir’de Hareketli Günler ve 'Sunağın Gözyaşları' - Resim : 1

BERGAMA ORATORYOSU “SUNAĞIN GÖZYAŞLARI”

Bu yazımda geçen salı akşamı yine İzmir’de, Bergama'da izlediğimiz sıra dışı ve hatta olağanüstü bir sanat olayından söz edeceğim. Bergama Oratoryası “Sunağın Gözyaşları”, kent dışındaki antik tiyatroyu tamamen dolduran sanatseverlerlerin yoğun alkışlarını fazlasıyla hak etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 1869-1878 yılları arasında kaçak kazılarla Bergama Antik Kenti'nden yurt dışına kaçırılan Zeus Sunağı’nın anavatanına getirilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu bağlamda, Zeus Sunağı’na atfen 21. Dönem İzmir Milletvekili ve eski Kültür Bakanı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Suat Çağlayan’ın İngilizce kaleme aldığı iki şiirden ilhamla besteci ve orkestra şefi Tolga Taviş tarafından bestelenen, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü dramaturgu Gülümden Alev Kahraman tarafından librettosu yazılan Bergama Oratoryosu “Sunağın Gözyaşları” eseri, Bergama'da Asklepion Antik Tiyatrosu’nda dünya prömiyerini yaptı. Bergama'daki tarihi geceyi izleyenler arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski bakanı Yaşar Okuyan, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Bergama Kaymakamı Avni Oral ve Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Korhan Sert de vardı. Gözlerim ulusal bir dava olan Zeus Sunağı için atılan bu önemli adımda Kültür ve Turizm Bakanını da aradı ama bulamadı!

65 dakikalık muhteşem eser Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası ve Korosu eşliğinde ünlü oyuncu Hakan Gerçek'in anlatımıyla sunuldu. 65 orkestra sanatçısı, 57 koro sanatçısı ve 4 solistin yer aldığı prömiyer, izleyenlere unutulmaz dakikalar yaşattı. Sanatçılar dakikalarca ayakta alkışlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi projesi olarak tüm haklarına sahip olduğu eser, çok sesli formu sayesinde dünyanın her yerinde seslendirilebilecek.

Güzel İzmir’de Hareketli Günler ve 'Sunağın Gözyaşları' - Resim : 2

TAŞKIN'DAN SOYER'E MÜCADELE SÜRÜYOR

Tabiî olay sadece bir sanat olayı değildi, Anadolu, İzmir, Bergama'nın çığlığıydı. Bir hak mücadelesinin parçasıydı. Nitekim İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sanatçılara teşekkür ederken premiyeri izleyenler arasında olan önceki dönemlerde Bergama Belediye Başkanı olan Sefa Taşkın’ı da anarak buna şöyle vurgu yaptı:

“Helal olsun size, harikasınız. Bu bir hak mücadelesi ve bu bir uyanık olma hali. Hikayenin başından beri öncülük eden Bergama’nın önceki dönem belediye başkanı Sefa Taşkın'ı, bu yolculuğu başlattığı için tebrik ediyorum. Sunağımız, anasından ayrılmış bir çocuk ve biz onu geri istiyoruz. Ana kucağına, ana yurduna dönsün istiyoruz.
Göreceksiniz, o sağır kulaklar bunu duyacak. Ve sonunda anasına dönecek. Bunu hep birlikte başaracağız. Hiç kuşkunuz olmasın. Çünkü haklıyız, kazanacağız. Sadece sunağımızı değil, bu güzelim toprakların ürettiği ne kadar zenginlikte payımız, hakkımız varsa, hepsini teker teker geri alacağız.”

ZEUS SUNAĞI'NIN KAÇIRILDIĞI BERLİN'DE DEĞİL, BERGAMA'DA OLMASI GEREKIYOR

Bilindiği gibi, 2014 yılında Dünya Kültür Mirası listesine giren Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos Hanedanı tarafından M.Ö. 2. yüzyılda yaptırıldı. Dışında ve iç mekanlarında bulunan mermer kaplama üzerindeki freskler sanat tarihinin en önemli yapıtları arasında sayılıyor. Bu görkemli yapının kalıntıları 1870'li yıllarda Almanya’ya götürüldü. Bugün ise Berlin'de bulunan Pergamon (Bergama) Müzesi'nde sergileniyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 25 Şubat 2021’de Bergama Kültür Merkezi'nde Zeus Sunağı’nın anavatanı Bergama’ya getirilmesi için yol haritasını çizen bir toplantı gerçekleştirmişti.

"Sunağın Gözyaşları" da bu yol haritasında önemli bir eşik olmuş bulunuyor. Eser seslendirildikçe ve başka adımlar da atıldıkça Zeus Sunağı inanıyorum ki Berlin'den Bergama'ya, ana kucağına giderek yaklaşacak ve bir gün ayrılık sona erecek.

Güzel İzmir’de Hareketli Günler ve 'Sunağın Gözyaşları' - Resim : 3

ZEUS SUNAĞI

2014 yılında Dünya Kültür Mirası listesine giren Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos Hanedanı tarafından M.Ö. 2. yüzyılda yaptırıldı. Dışında ve iç mekanlarında bulunan mermer kaplama üzerindeki freskler sanat tarihinin en önemli yapıtları arasında sayılıyor. Bu görkemli yapının kalıntıları 1870'lerde Almanya’ya götürüldü. Bugün ise Berlin'de bulunan Pergamon (Bergama) Müzesi'nde sergileniyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, bilindiği gibi 25 Şubat 2021’de Bergama Kültür Merkezi'nde Zeus Sunağı’nın anavatanı Bergama’ya getirilmesi için yol haritasını belirlemek üzere geniş katılımlı bir toplantı yapmıştı.

Etiketler
İzmir