6'lı Masa'nın cumhurbaşkanı adayı ne zaman açıklanmalı?

6'lı Masa'da ilk tur tamamlandı. Altıncı masanın ev sahipliğini SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu yaptı parti genel merkezindeki makam odasında. Altıncı...

6'lı Masa'da ilk tur tamamlandı. Altıncı masanın ev sahipliğini SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu yaptı parti genel merkezindeki makam odasında.

Altıncı toplantıdan sonra yapılan ortak imzalı açıklamadaki en dikkat çekici nokta, altı partinin cumhurbaşkanlığı seçimine ortak bir adayla gireceği oldu.

İÇİMİ RAHATLATAN KARAR

Doğrusu bu karar içimi rahatlattı, çünkü böyle olması gerektiğine inanıyordum öteden beri ve bunu birkaç kez de gerekçesiyle kaleme de almıştım.

6'lı Masa eylülde toplanmayacak. Yedinci toplantı ekimde yapılacak. Öyle umuyorum ki o toplantıda da cumhurbaşkanı adayı değil de belki adayın hangi yöntemle belirleneceğinin ipuçları ortaya konacak. Daha önce de yazdığım gibi seçimi mayıstan önce beklemiyorum. Bir sürpriz olsa da 2023'ün martından önce yaşanacağına inanmıyorum.

ZAMANLAMA

Peki 6'lı Masa'nın adayı ne zaman açıklanmalı? Seçim zamanında yapılırsa, tarihi 18 Haziran. Zamanlama tabii ki çok önemli. 6'lı Masa'nın adayının belirlenmesi için kanımca kasım-aralık aylarında 6'lı Masa'nın oluşturacağı bir komisyonun en az üç kamuoyu araştırma kuruluşuna yaptıracağı anketler rol oynayacak. Yani, muhalefet seçmeni cumhurbaşkanı adayını kendisi belirleyecek. Genel başkanlar ortaya çıkan ismi muhtemelen 2023 ocak ayındaki toplantılarında 6'lı Masa'nın cumhurbaşkanı adayı olarak kamuoyuna açıklayacaklar.
Kanımca o zamana kadar cumhurbaşkanı adayının seçim vaatleri manzumesi de hazırlanmış olacak ve adaya teslim edilecek. Bütün bunlar layıkıyla yapılırsa seçim ister martta isterse mayıs veya haziranda olsun 6'lı Masa açısından sorun olmaz.

YÖNTEM DE KRİTİK ÖNEMDE

Dikkat edilirse adayın belirlenmesindeki yöntemi de zamanlamayı da birlikte işaret etmiş oldum. 6'lı Masa kanadındaki cumhurbaşkanı adayı isteklileri muhalefete oy verecek seçmene sorulduğunda en doğru, Erdoğan karşısında sonuca gidecek adayı sağduyu işaret edecektir. İşte 6'lı Masa da o ismi kamuoyuna lanse edecektir. "Biz şu ismi belirledik gösteriyoruz", "Biz bu ismin elini kaldırıyoruz" gibi adımlar fantezi olur ve zaten artık herkes bunun bilincindedir.

Madem köprüden önceki son çıkış, o halde dikteyle değil akıl ve bilimle ilk turda seçimi olabildiğince açık farkla kazanacak ve HDP oylarının yarısını da alacak bir ismi muhalefete oy verecek seçmen işaret edecek, 6'lı Masa da bu ismi onaylayacaktır. Sözkonusu isim Kılıçdaroğlu da bur başka isim de olsa akıl ve mantık yolundan gidilerek aday belirlendiği için herkesin içine sinecektir ve bütün muhalefet adayın etrafında kenetlencektir.

"HDP oylarının yarısını" derken de şunu kastediyorum: HDP'ye parlamento seçimlerinde verileceğini tahmin ettiğim yüzde 12-13 dolaylarındaki oyun en az yarısının optimal bir aday profili ortaya çıkarsa ilk turda 6 Masa'nın adayına gideceğini düşünüyorum.

TÜRKİYE, NEFESİNİ TUTMUŞ ÇANKAYA'DA OTURACAK CUMHURBAŞKANINI BEKLİYOR

Ancak yeniden ve kuvvetle altını çizeyim; muhalefetin cumhurbaşkanı adayı 2023 başlarında belirlense de kampanyasının ana hatları ve detay taslağı ile seçim programını, vaatler manzumesini en geç Kasım 2022'de şekillendirmek gerekir. Çünkü vaatlerin ölçülmesine, kimi revizyonlara ve seçmeni bu vaatler etrafında toplamak zaman ister.
Türkiye, artık en geç 2023 Haziranı'nda ve 29 Ekim 2023'te Türkiye Cumhuriyetinin 100.yılı kutlanırken nefesini tutmuş Atatürk, İnönü. Korutürk, Demirel, Sezer gibi Çankaya'da oturacak bir Cumhurbaşkanı bekliyor. O yüzden muhalefetin hata riskini sıfıra yaklaştırması şart. O yüzden muhalefet eş zamanlı yapılacak parlamento seçiminde de listelerini çok iyi yapmalı, simülasyonunu da.