TFF 1'deki yeni Göztepe

Nihayet geride kalan haftada devir işlemleri bitti ve Sepil ile Sport Republic arasında imzalar atıldı. Göztepe-Erzurumspor maçını eski ve yeni başkanlar...

TFF 1'deki yeni Göztepe - Resim : 1

Nihayet geride kalan haftada devir işlemleri bitti ve Sepil ile Sport Republic arasında imzalar atıldı. Göztepe-Erzurumspor maçını eski ve yeni başkanlar Sepil ve Ankersen ile Sport Republic ve Southampton Başkanı Kraft birlikte izlediler.

Maçı Sepil ile birlikte izleyen Ankersen ve Kraft, Göztepe Gürsel Aksel'deki ambiyansa, taraftarın coşkusuna ve maç öncesi güney tribününde sergilenen kareografiye hayran kaldılar. Göztepe'nin tarihi boyunca kullandığı armalar ve Efsane Göztepe'nin Avrupa başarılarını yansıtan gazete kupürlerinden oluşan koreografiyi çok beğendiğimi söyleyeyim. Bu arada yine güney tribünündeki İngilizce iki pankart da dikkatimi çekti. Southampton'a ve tabii Henrik Kraft'a gönderme yapan pankartların birinde "İzmir'e hoşgeldiniz", ikincisinde ise "Kalbimiz İzmir'de sizin için atıyor" diyordu.

İKİ HAFTALIK GÖZTEPE'NİN Z RAPORU

Gelelim Göztepe'nin iki haftada sergilediği saha performansına... Lig’den önce Urla'da Nazillispor ile oynanan hazırlık maçını izlemiş ve Turgay Hoca'nın elindeki kadroyla nasıl bir 11 kuracağını, nasıl bir futbol oynatacağını az çok görmüştüm. Nitekim Sakaryaspor ve Erzurumspor maçlarında sahaya çıkardığı 11 ile kafasındaki ideal 11'i gördük.

Turgay Hoca'nın oyun kurgusu dörtlü defansa ve iki kanattaki Yasin ve Mamah ile hücum etkinliğine dayanıyor. Kalabalık orta alan da bu kurgunun bir parçası. Mamah güçlü fiziği, sürati ve tekniği ile bu sezon Göztepe'nin en büyük silahlarından birisi olacak. Yasin de gerçek bir kaptan olarak ve aynı zamanda duran top kullanımı, kolay adam eksiltme, şutör ve asist ustalığı özellikleriyle skora katkıda bulunacak bir isim. İlk iki haftada kendisini tam gösteremese de yine de gollük pasları ve kestiği toplarla ofansif olarak takıma katkısı oldu. İlerleyen haftalarda daha etkili bir Yasin ve Göztepe bekliyorum çünkü takım toplama, henüz tam olarak "takım" olabilmiş değil.

Sakaryaspor ve Erzurumspor maçlarında Göztepe'nin ilk yarıda daha etkili olduğunu gördük. İkinci yarıda skoru koruma kaygısı ile daha geriye yaslanan bir takım izlenimi edindim. Oysa 1-0'lık skor uzun 90 dakikada bıçak sırtı bir skor. Nitekim Sakarya'daki maçta 10 kişi kalan rakibi karşısında az kalsın 2 puan bırakıyordu Göztepe. Aynı durum evdeki Erzurumspor karşısında da yaşandı; devre biterken Hüsamettin'in güzel golüyle öne geçen Göztepe 35 dakika önde götürdüğü maçta 80'deki penaltı golüyle bu kez 2 puan bıraktı. Her zaman papaz pilav yemiyor!
Göztepe'nin bir sağbek sorunu var. Bu sorun transferin biteceği 8 Eylül'e kadar çözülmeli. Kerim ya da Uğur Kaan'dan birisiyle yollar ayrılıp kiralık olarak, takıma katkıda bulunacak defansif ve ofansif özelliği olan bir sağbek bulunup alınmalı. Kerim çok savruk, Uğur Kaan da o sakatlanıp çıkınca hem katkıda bulunamadı hem de penaltıya neden oldu. Solbekte ise bu lige göre yeterli iki isim var. Yunus'un goldeki ortası nefisti.

Kaleci Ekrem, Erzurumspor maçında iki mutlak gole izin vermedi. Hava toplarında, blokajda iyi ancak topu oyuna sokmada ve geri paslarda ayakla vuruşlarda sıkıntılı. Son maçta da ödümü kopardı topa vuruşlarda rakibe çarptıracak diye!
Göztepe'nin orta alanına dokunuş şart. Göztepe'nin en pahalıdı Tijaniç bu haliyle "ben burada, bu ligde ne arıyorum?" havasında! Turgay Hoca'nın onunla esaslı bir konuşması lazım. Bir türlü dikine oynamaya meyletmeyen Yalçın bir süre kulübeye çekilmeli ve Emre artık 11'e monte edilmeli.
Defans tandemi şimdilik idare eder ama Atınç ve Marko'dan yararlanılacaksa ne ala; yoksa buraya alternatif isim gerekiyor. Bunun sakatlığı var, cezası var vb.

TURGAY HOCA'YA BAKINCA

Bir teknik direktörün oyuna ve skora katkısı azami yüzde 20'dir. Bu açıdan baktığımda Turgay Hoca'ya ilk 2 hafta için geçerli not veremiyorum. Katkısı yüzde 5-10 arasında kaldığını not edeyim. Hazırlık ve kamp döneminin başından itibaren takımla beraber olan hocanın ürkek bir görüntü verdiğini hayretle görüyorum. "1-0 olsun bizim olsun" diyorsan geriye yaslamayacaksın takımı. 10 kişilik Sakaryaspor'a karşı ikinci golü aramak yerine, kendi evinde muhteşem taraftarının desteğiyle Erzurumspor karşında skoru artırmak yerine arkaya yaslanmak eksi yazar. Bu stil tez değişmeli. Göztepe skoru artırmak için pozitif ve dikine futbolu tercih etmeli öne geçse bile.

Öte yandan Erzurumspor maçında yararlı olamayan Yalçın'a 90 dakika nasıl tahammül edildiğini anlamış değilim! Yasin ve Tijaniç biraz daha oyunda kalabilirdi. Hadi golü yedin; neden golün hemen ardından hücum etkinliğini elde edecek değişiklikleri yapmıyorsun da uzatma dakikalarını bekliyorsun?
Kısacası Turgay Hoca'nın vakit geçirmeksizin süratle kendisini gözden geçirmesi, kendisiyle yüzleşmesi şart.

Bu hafta zorlu Bandırmaspor deplasmanında Göz Göz; ilk üç haftalık henüz oturmamış bir takımla zor bir fikstürle başladı. Eleştirileri dikkate aldığında ve eksikleri giderdiğinde daha iyi olmaması ve daha evindeki ilk maçta tribünleri dolduran 15 bin taraftarıyla TFF 1'de lokomotif olmamasında bir neden giremiyorum.

Etiketler
Göztepe Erzurumspor