Kurtuluş'un ve Barış'ın 100'ü

26 Ağustos'ta (1922) Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" komutunu vermesiyle başlayan Büyük Taarruz'un önümüzdeki...

26 Ağustos'ta (1922) Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" komutunu vermesiyle başlayan Büyük Taarruz'un önümüzdeki 26 Ağustos'ta 100. yılını idrak edeceğiz. Sonra, 30 Ağustos'un, Dumlupınar Başkomutanlık Meydan Muharebesinin 100. yılı gelecek. Sonra da 9 Eylül'ün; İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü... 9 Eylül 1922'de Türk ordusu İzmir'e girip Yüzbaşı Şerafettin Vilayet'e Türk Bayrağını çektiğinde, Mustafa Kemal Paşa henüz Belkahve'dedir; şehre inmemiş ve o akşam arkadaşlarıyla zafer şarkıları söyleyip coşmuştur.

Kurtuluş'un ve Barış'ın 100'ü - Resim : 1

Bir gün sonra, 10 Eylül'de şehre iner muzaffer orduların başkomutanı... 10 Eylül 2022 de işte Gazi'nin İzmir'e gelişinin 100. yıldönümü ve bugüne atfen "100. Yil Senfonik İzmir Türküleri Konseri" gerçekleşecek.

24 Ağustos'ta 400 km'lik Kocatepe'den başlayıp İzmir'de sona erecek Zafer Yürüyüşü'ne dileyen yurttaşlar İzmir Büyükşehir'e başvurarak katılabilecek. Yürüyüşün başlangıcında Haluk Levent konser verecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, Zülfü Livaneli ve Prof. Emre Kongar'ın katılımıyla bir de panel yapılacak.

MUHTEŞEM KUTLAMALAR BELGESEL OLACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi bütün bu 100.yıldönümleri için muhteşem sürpriz kutlamalar hazırlıyor. Bütün etkinliklerin, kutlamaların belgeseli de hazırlanacak ve gelecek kuşaklara böylelikle 100. yıl aktarılmış olacak.

CUMHURİYETİN İKİNCİ YÜZYILI İÇİN İKTİSAT KONGRESİ

2023'ün ilkbaharı ise İzmir İktisat Kongresi'nin 100. yıldönümü. Başkan Soyer, İktisat Kongresi toplayacak 100. yılda ve bakın nasıl bir içerik planlıyor:

"İzmir İktisat Kongresi, Türkiye’nin ikinci yüzyılında yeniden İzmir'de toplanacak. İktisat Kongresi, daha Cumhuriyet kurulmamışken bir devletin İktisat politikalarını belirlemek için toplandı. İktisat Kongresi'ni düzenleyenler, ekonomi politikalarına devletin müdahalesinin nasıl olması gerektiğine karar verdi. Kongreyi gerçekten ikinci yüzyılın İktisat politikalarının tartışıldığı ve aydınlattığı bir buluşmaya dönüştürmek istiyoruz. "

Hazırlık toplantılarının ikisini izlediğim İzmir'deki bu İktisat Kongresi, yerli üretim sancısı çeken, tüketime dayalı, tarım ve hayvancılığı çökerten mevcut ekonomik gidişata bir neşter vurmaya aday. Bu kongrenin çıktılarını şimdiden merak ediyor ve önemsiyorum.

9 EYLÜL ŞİMDİDEN HEYECANLANDIRIYOR

İzmir'in kurtuluşunun 100. yılı sadece İzmir'de değil, dünyanın her yanındaki İzmirliler ve hatta Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarınca inanıyorum ki coşkuyla kutlanacak. 100. Yıl Marşı her yanda çalınacak. Geleneksel sabah zafer yürüyüşünün ardından akşamüzeri hava gösterileri; akşam da Gündoğdu'da Tarkan konseri var. Konserin öncesinde Gündoğdu Meydanı'nda kurulacak özel sahnede teatral canlandırma eşliğinde ülke tarihinin en büyük ve görkemli dijital gösterisi yapılacak.

BARIŞIN DA 100'Ü

Eylül 2022 günü Anafartalar Caddesi’nden kentin kalbine doğru mahşeri bir kalabalık akacak kurtuluşun 100. yılında. Şimdiden kendimi ailece o kalabalığın içinde hissediyorum ve belki o enstantane 9 Eylül'e kadar birkaç kez rüyama girecek!
İzmir'de "Kurtuluştan Kuruluşa 100. Yıl Etkinlikleri" unutulmaz anlara sahne olacak 24 Ağustos-10 Eylül arasında. Geride kalan "100 Yıl", aynı zamanda "Barışın 100 Yılı" ve bu bağlamda yüzyılın barışını da kutlamış olacağız.
İzmir'deki tarihi etkinlikler Cumhuriyete kol kanat gerenlerin geleceğe ümitle baktığı, değişim umudunun yeşerdiği bir konjonktürde gerçekleşecek.