Melih Ziya’dan haber var

Moda’daki, Moda Caddesi’nin üzerindeki, uzun yıllar oturduğum sokağın hemen çaprazındaki Yeni Moda Eczanesi’ni kim bilmez? Üç kuşak eczacı ve geleceğe kalacak...

Moda’daki, Moda Caddesi’nin üzerindeki, uzun yıllar oturduğum sokağın hemen çaprazındaki Yeni Moda Eczanesi’ni kim bilmez? Üç kuşak eczacı ve geleceğe kalacak büyük şair, yaşı 90’a dayanan Melih Ziya Sezer’in işlettiği Yeni Moda Eczanesi bir süredir kapalı. Büyük meraka mucip olan bu durumla ilgili bir süre önce semtin haberleşme mecrası olan Moda Bülten sosyal medya sayfasında bir bilgilendirme yapmıştım. O paylaşımımın altına sayısı bini çok geçen mesaj gelmişti. Hepsi de duygu yüklü, dayanışma duyguları yüklü mesajlardı.

Yeni Moda Eczanesi, kadim Moda’nın nabzının attığı bir yerdi. Moda’nın eskilerinin derman bulduğu, çok yakın zamana kadar Melih Ziya’nın hala havanda ilaç yaptığı bir yerdi. Eczane değildi orası sadece; adeta bir müzeydi. Hakkında çok yazılar yazılmış, içinde çok fotoğraflar çekilmiştir. Eczanenin müşteri kısmında da daha ötede de dostları için oturacak sandalyeleri oldu hep. Üçüncü, ilaç yapılan arka bölüm ise çok yakın dostlarıyla yarenlik mekanıdır. En son iki ay kadar önce öğle atıştırması yapıp yarenlik ettik orada. Ömre bedel bir iki saat geçirdik. Nöbetçi olduğu geceler yakın dostları onu yalnız bırakmazlardı burada. Melih Ziya’nın dostları, arkadaşları arasında o kadar çok önemli isim sayabilirim ki, birkaçını saysam burada, çok alınan olur. İyisi mi hiçbirinin adını zikretmeyeyim.

Geçmiş zaman kipi kullanmamdan anladınız, bir şey var… Evet, bir türlü gelmek istemediğim bir şey var… Yeni Moda Eczanesi bir süredir kapalı. Melih Ziya ise evde istirahatte. Yaşı 90’a dayanmasına karşın her gün eczaneyi açıp kapatan, yardımcısız çalışan Melih Ziya bir rahatsızlık yaşadı, çalışacak kadar güçlü değil artık ve o yüzden evde. Eczane o yüzden kapalı.

Melih Ziya ile en son geçen Salı günü konuştuk; eczanenin akıbetine oğlu Demir karar verecek gözüküyor. “Kafanı yorma,” dedim, “Melih Ağabey, Demir en makul çözümü bulur.” Demir de dededen eczacı, öğretim üyesi.

Bir de şunu söyledim Melih Ziya’ya; “Melih Ağabey, çoğu insan 60-65’inde emekli oluyor. Sen çok şükür 90’ında emekli olduğunu düşün.”

Melih Ziya ile ilgili olarak en son 2021’de çıkan ve o yılın başlarında yaşamını yitiren yakın dostlarından gazeteci-yazar Tanju Cılızoğlu’na adadığı “Ve” adlı şiir kitabı hakkında bir yazı kaleme almıştım.

Melih Ziya, eve çekildikten sonra yayınlanmamış en yeni şiirlerini 27 Nisan’da arkadaşı Tolga ile bana gönderdi, emanet etti. Şiirlerin adını da benim koymamı istedi. Bu yazıya son verirken o şiirlerden birine yer vermemek olmaz.

Melih Ağabey'e sağlık içinde ahbabı Cahit Kayra gibi dalya diliyorum.

Melih Ziya’dan haber var - Resim : 1

Melih Ziya’nın izniyle, adını benim koyduğum yeni şiirlerden birisi, 23 Mayıs 2021 tarihli olanı şöyle:

BİZİM GİBİ

Ne kadar özlesen de

Getiremezsin geri

Geçen zamanları

Hiçbir şey geçmiş zamanlardaki gibi

Yerinde değil

Ne kadar düşlesek de

Eskisi gibi değil

Bizim gibi.