Yedi, Belki Sekiz

1959-60 profesyonel futbol sezonundan önce futbolda bölgesel ligler vardı. Bölgelerinden başarılı olup çıkan takımlar bir tür play-off oynardı ve dereceye...

1959-60 profesyonel futbol sezonundan önce futbolda bölgesel ligler vardı. Bölgelerinden başarılı olup çıkan takımlar bir tür play-off oynardı ve dereceye giren takımlar, şampiyon böyle belli olurdu.

1959-60 sezonunda bölgesel liglerden Milli Lig'e geçildi (Bu ligin adı sonra 2. Lig'in de kurulmasıyla Türkiye 1. Ligi, daha sonra da şimdiki adıyla Süper Lig oldu).

ÖNCE SADECE ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRLE MİLLİ LİG

Milli Lig'in ilk sezonunda 20 takım mücadele etti. Bu takımlardan 10'u İstanbul, 5'i Ankara, 5'i İzmir'dendi. Henüz Anadolu'nun diğer takımları Milli Lig’de temsil edilmiyordu. Futbolun tarihinin eski olduğu Trabzon'dan bile bir takım bu lige ancak 70'lerde katılacaktı.

1959-60 sezonunda yer alan takımlar şöyleydi:

İstanbul: Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, İstanbulspor, Feriköy, Vefa, Karagümrük, Beykoz, Kasımpaşa, Adalet.

Ankara: Ankaragücü, Gençlerbirliği, Ankara Demirspor, Hacettepe, Şekerhilal.

İzmir: Altay, Karşıyaka, Altınordu, İzmirspor, Göztepe.

NEREDEN NEREYE

1959-60 Milli Lig İstanbul takımlarından Üç Büyükler hiç ligden düşmedi. Karagümrük ve Kasımpaşa düştü, çıktı ve hala Süper Lig’de. İstanbulspor'un bu sezon 1. Lig’den Süper Lig’e çıkma ihtimali var. Diğerlerinin ise esamisi dahi okunmuyor. Örneğin 1959-60 sezonu 4.'sü Feriköy şimdi bu sezon BAL ligine çıktı.

Ankara takımlarından sadece Ankaragücü ve Gençlerbirliği'nin adı geçiyor. Ankaragücü bu sezon Süper Lig’e çıktı, Gençlerbirliği ise 1. Lig'de tutunmak için mücadele edecek son 3 haftada.

İzmir takımlarından Göztepe ve Altay ise bu sezon Süper Lig’deydi ancak Göztepe düştü, Altay'ın ise kalması mucizelere bağlı. Geçen sezon Süper Lig’in eşiğinden dönen Altınordu 1. Lig’de kalma hesapları yapıyor; Karşıyaka 3. Lig’de, İzmirspor ise bu sezon BAL'dan Süper Amatör'e düştü.

ANADOLU TAKIMLARI SAHNEYE ÇIKIYOR

Milli Lig’de 1960-61 sezonunda üç büyük şehir dışında Adana Demirspor'u gördük ilk kez. 1966-67'de ise Anadolu Futbol Devrimine imza atan efsane Es Es'i, Eskişehirspor sahneye çıktı 1. Lig’de. Ertesi sezon Bursaspor ve Mersin İdman Yurdu katıldı Es Es'e. "Nihat-Fethi-Ender/Filelere Gönder" sloganının tribünlere renk kattığı yıllarda Eskişehirspor üst sıralara oynadı, gol kralı çıkardı ve örneğin 1968-69'da GS'ın 3 puan altında 2. sırada tamamladı ligi. 1969-70'te Samsunspor, 1971-72'de Adanaspor ve Giresunspor'un, 1973-74'te Kayserispor'un, Ertesi sezon Trabzonspor ve Zonguldakspor'un katıldığını görüyoruz Türkiye 1. Ligi'ne. Orduspor'un katılacağı ertesi sezon ise Trabzonspor Üç Büyükler dışındaki ilk şampiyon olarak kupayı Anadolu'ya taşıyacaktır. Bursaspor, Trabzonspor'dan sonra şampiyonluğu Anadolu'ya taşıyan ikinci takım oldu fakat şimdi 1. Lig’de kalmak için mücadele ediyor.

SÜPER LİG’E İSTANBUL DAMGASI

10 İstanbul takımıyla başlayan Süper Lig'de bu sezon 6 takım; FB, BJK, GS, Başakşehir, Karagümrük ve Kasımpaşa mücadele ediyor. Hiçbiri düşmediği gibi 1. Lig’de Ümraniyespor sezonun bitimine 3 hafta kala ilk ikiye girmeyi ve doğrudan Süper Lig’e çıkmayı garantiledi. Böylece gelecek sezon Süper Lig'de yedi takımın mücadele edeceği garanti. Fakat belki de bu sayı sekiz olacak. Çünkü 1. Lig’de İstanbulspor play-off'u garantiledi, Eyüpspor da play-off'un güçlü adayı. Bu demek oluyor ki İstanbulspor veya Eyüp play-off'u geçip Süper Lig’de sekizinci İstanbul takımı olabilir.

Yedi, belki sekiz... Sonuçta Süper Lig’e İstanbul damgası vuruluyor iyice... Bu şu anlama geliyor; gelecek sezon her İstanbul takımı Anadolu'daki rakiplerinden 6-7 kez daha az deplasmana gidecek, daha az yorulacak ve daha az mali külfete girecek. Özetle lige 1-0 galip başlayacaklar!

Bu tablo karşısında yeniden bölgesel liglere dönülüp başa mı sarılsa film acaba? İstanbul-Marmara ligi, Karadeniz ligi, Ege ligi, Akdeniz ligi, Orta-Doğu-Güneydoğu Anadolu ligi gibi... Beş bölgesel lig olsun, onlar da sonra final ligi oynasınlar çift maç üzerinden ve şampiyon, Avrupa klasmanı belirlersin.

Bölgesel Süper Lig; Türk futbolunun paydaşları bunu tartışmalı... Yoksa Süper Lig ağırlıklı olarak İstanbul ligi oluyor... Kabak tadı verecek. İzmir'den takım olmayacak düşme olduğu takdirde bu sezon, hatta bütün Ege'den olmayacak; Ankara'dan sadece bir takım olacak.

TFF'nin ise hiçbir şey umurunda bile değil! Şairin dediği gibi; "Bir elinde cımbız, bir elinde ayna/Umurunda mı dünya".