Sinovac (Çin Aşısı) covid-19’da ne kadar etkili?

Pandeminin pik yaptığı bu günlerde aklımıza gelen ilk soru “ acaba aşı bizi yeteri kadar korumuyor mu?” oldu. Gerçi bu güne kadar toplumun ancak %9.7’si iki...

Pandeminin pik yaptığı bu günlerde aklımıza gelen ilk soru “ acaba aşı bizi yeteri kadar korumuyor mu?” oldu. Gerçi bu güne kadar toplumun ancak %9.7’si iki aşı, %16’sı ise bir aşı olmuşken bunu sorgulamak biraz lüks kaçıyor maalesef. Sağlık birimlerinde yeteri kadar aşı yokken insanların çoğu aşı karşıtı olmakla ya da randevuya gelmemekle suçlandı.

Sinovac Gerçekten Söylendiği Kadar Etkili mi?

Bir çok kez yazıldığı gibi, Çin kendi ürettiği aşının faz 3 sonuçlarını açıklamadı. Bunun yerine aşının etkinliğini Brezilya %57, Endonezya %65 ve son olarak Türkiye’de Hacettepe Üniversitesi %83.5 olarak açıkladı. Türkiye’de aşının hastaneye yatış oranının ise %100 engellediği duyurulmuştu. Bu söylenilen araştırma sonuçlarının sayısal olarak sınırlı gönüllü grubunda yapıldığını da unutmamak gerekir.

Sinovac aşısı ile ilgili son ve en önemli çalışma Şili’den geldi. 10.5 milyon kişiyi kapsayan Sinovac araştırmasının sonuçları yayınlandı.

Araştırma Sonuçları Ne Diyor?

Araştırmaya göre Sinovac aşısı enfeksiyonun belirtilerini %65, hastaneye yatışı %85, ve ölümleri %80 azaltıyor. En önemlisi ise Sinovac’ın ilk dozunda koruma oranı sadece %16. İkinci dozdan 14 gün sonra ise koruma oranının % 67’ye çıktığı belirtiliyor.

Bunun anlamı şudur: aşı olduktan sonra hemen antikor oluşup sizi korumuyor. İlk aşıyı olduktan sonra ikinci doz için 28 gün, antikorun yeteri kadar oluşması için ise 14 gün beklemeniz gerekiyor. Yani aşılamanın başladığı günden sonra gerçek korumanın olması için 1.5 ay beklemeniz gerekiyor.

Pfizer-Biontech aşısında ise tek dozda koruma oranı %75, iki dozda ise %95 olarak bulunmuştur. Bu nedenle aşı seçimi son derece önem taşımaktadır.

Vakalar Son Zamanlarda Niçin Artıyor?

Yukarıda anlatılan aşı ile ilgili gerçekler bu soruya bir yanıt olabilir. Aşı olan kişiler, “artık hastalanma riskim yok” diye, daha rahat hareket etmeye ve korunmayı bırakmaya başladı. Halbuki aşı olduğunuzda sadece %16 korumaya sahipsiniz ve bunun da çok fazla bir önemi yok. Hem hastalığa yakalanıp, hem de onu bulaştırma riskiniz devam ediyor.

Bir diğer nedeni ise hepinizin bildiği gibi kongrelerdeki önlem alınmayan inanılmaz kalabalıklar.

Ne Yapmalı?

· Aşının koruyuculuğun 2. Dozdan itibaren en az 14 gün sonra başladığını bilmeli,

· Kapalı alanlarda mümkün olduğunca z kalmalı,

· Kapalı alanlarda çift maske takmalı,

· Sosyal mesafeye uymalı,

· Aşı sıranız geldiğinde, hangi aşı olduğuna bakmaksızın aşı olmalı.

Sağlıklı günler diliyorum.

Sorularınız için:

Instagram: dr.bayramyildiz