Mutasyona uğramış koronavirüs enfeksiyonundan nasıl korunuruz?

Orijinal koronavirüsten daha bulaşıcı olan olan mutant virüs çok daha hızlı yayılıyor. Bu nedenle kendinizi korumak için önlemleri iki katına çıkarmak...

Orijinal koronavirüsten daha bulaşıcı olan olan mutant virüs çok daha hızlı yayılıyor. Bu nedenle kendinizi korumak için önlemleri iki katına çıkarmak çıkarmanız gerekecektir.

Koronavirüsün yeni çeşitleri ortaya çıkmaya devam ediyor. İlk olarak İngliltere’de ortaya çıkan ve B.1.1.7 olarak tanımlanan varyant çok daha şiddetli bir hastalığa neden olacak gibi görünmüyor. Ancak bu virüsün hastalık yapma potansiyelinin yüzde 50 daha fazla olduğu bildirilmektedir . Amerika’da bu varyantın mart ayına kadar baskın bir enfeksiyon kaynağı olacağı öngörülmektedir. Aynı varyant virüs Brezilya ve Güney Afrika’da da rapor edilmiştir. Ülkemizde ise bu konuda kapsamlı bir araştırma yapılmadığından ne durumda olduğumuzu henüz bilmiyoruz.

Kendimizi mutant koronavirüsten nasıl koruyabiliriz?

Öncelikle varyant virüsle enfeksiyon çok daha hızlı yayıldığından virüs bulaşmış bir kişi sizi daha kısa sürede hastalandırır. Ayrıca böyle bir kişi çok daha fazla virüs yayar. Onun için çok hızlı yayılır.

Korunmak için daha önceki önlemleri aynen uygulamak gerekir. Buna ek olarak kapalı alanlarda daha az kalın, alışverişi daha kısa tutun ve evinizden olmayan insanlarla daha az zaman geçirin. Mesafenizi korumayı da ihmal etmeyin.

Çift maske takmak bizi daha iyi korur mu?

Evet . Özellikle kalabalık bir yere gidiyorsanız üç katmanlı tıbbi maskeyi iki tane takmak ya da bir maske üzerine ek olarak kumaş maske takmak daha güvenlidir.

N95 maskeye ihtiyacımız olur mu?

Sağlık çalışanları dışındakilerin bu maskeyi kullanmasına gerek yoktur. Ancak yüksek riskli bir ofiste ya da markette çalışıyorsanız böyle bir maskeyi kullanabilirsiniz.

Riskimi azaltmanın başka yolları var mı?

Aşı yaptırmak riski azaltmanın en kesin yoludur. Ancak o zamana kadar yaptığınız işleri gözden geçirin ve nelere daha çok dikkat etmeniz gerektiğine bakın.

Örneğin; mağazaya haftada iki üç kez gidiyorsanız yalnızca bir defa gidin. Markette 30 ila 45 dakika geçiriyorsanız bunu 15-20 dakikaya düşürün. Mağaza kalabalıksa daha sonra gidin. Sıra beklerken önünüzdeki ve arkanızdaki kişilerle en az 1.5-2 metre uzaklıkta durmaya dikkat edin.

Başkalarıyla zaman geçirmeniz gerekiyorsa çift maske takın, bulunduğunuz yerin iyi havalandırıldığından emin olun ve ziyareti oldukça kısa tutun.

Aşılar yeni varyantlara karşı işe yarayacak mı?

Uzmanlar, mevcut aşıların yeni ortaya çıkan koronavirüs varyantlarına karşı çoğunlukla etkili olacağı konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içindeler.

Bu ayın başlarında Pfizer ve BioNTech , Covid aşısının bazı varyantlarda işe yaradığını duyurdu .Ancak bizde uygulanan Sinovac aşısının koruyucu olup olmadığı konusunda maalesef bilgimiz yok. Gerçi henüz ortada yeteri kadar aşı da yok. Ama sonucu bekleyip göreceğiz her halde.

PSR Testleri varyant virüsü saptayabilir mi?

Koronavirüs testiniz, yani PCR testiniz pozitif olsa bile bunun orijinal virüs mü, yoksa varyant mı olduğunu belirtemez. Bunu saptamak için virüsün genetik yapısını belirleyecek laboratuvar gerekir.

Çocuklar yeni varyant virüs ile daha fazla risk altında mı?

Çocukların, varyant ve orijinal virüsle aynı oranda enfekte oldukları kabul edilmekte ise de, İngiltere’de yapılan bir araştırma bunun böyle olmadığını göstermiştir. Araştırmaya göre küçük çocukların varyant virüsü bulaştırma olasığı yetişkinlerin yarısı kadardır. Ancak varyantın çok bulaşıcı olması nedeniyle hastalığı bulaştırmaları aynı biçimde devam etmektedir.

Sonuç olarak, virüs orijinal de olsa, varyant da olsa önlemlerimizi çok sıkı biçimde uygulamaktan başka yolumuz yok. Maske, mesafe ve el yıkamaya devam.

Sağlıklı günler dilerim.

Sorularınız için:

Instagram: Dr.Bayram Yildiz