COVİD9-19 Tedavisinde yeni bir umut: D-Vitamini mi?

Sevgili okurlarım; yazıma başlamadan önce beni dr. bayramyildiz instagram hesabımdan da takip edebileceğinizi hatırlatmak isterim. Bugün neredeyse tüm...

Sevgili okurlarım; yazıma başlamadan önce beni dr. bayramyildiz

instagram hesabımdan da takip edebileceğinizi hatırlatmak isterim.

Bugün neredeyse tüm medyada yer bulan, covid-19’un vitamin D3 ile tedavi edilebileceği konusundaki İspanya’da yapılan araştırma çok dikkat çekti. Daha önce “gerçek gündem”’de sizlerle paylaştığım 2 haziran 2020 tarihli bir yazımda bu konuya dikkat çekmiştim. Yazıda da belirtildiği gibi, D vitamini eksik olan kişilerin Covid-19’a yakalanmaları çok daha kolay olmaktadır. Bu nedenle mutlaka D Vitamini düzeyi ölçülmeli ve eksikse tedavisinin yapılması gerekmektedir. Nitekim İspanya’da yapılan bu araştırma, D vitaminin ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha hatırlatmış oldu.

D Vitamini tedavisinin sonuçları nelerdir?

İspanya’da Covid-19 tanısı almış ve tedavi gören 76 hastanın 50’sine ek olarak değişik dozlarda D vitamini verilmiş, 26 kişiye ise verilmemiş. D vitamini verilen 50 hastadan yalnız 1 tanesi (%2’si) yoğun bakıma alınırken, D vitamini almayan 26 hastanın 13 tanesi (%50’si) yoğun bakıma alınmıştır. D vitamini tedavisi görenlerden ölüm olmadığı halde, bu tedaviyi almayan 2 kişi yaşamını yitirmiştir. Yapılan tedavinin çok başarılı olduğu ve gelecek için umut verici olduğu görülmektedir.

Ne yapmalı?

Covid-19 tedavisi konusunda yeni gelişmeler olsa da en önemlisi hasta olmamak ve virüsle temas etmemektir. Aksi taktirde en gelişmiş tedaviler bile bizlere yardımcı olmayabilir. O halde yapılması gerekenleri kısaca anımsatmak da yarar var.

1- D vitamini değerlerinizi mutlaka ölçtürün. Eksik ise tedavisini yaptırın.

2- Yaz bitiyor. Geç kalmadan güneşten daha fazla yararlanmaya çalışın.

3- Maskenizi mutlaka ve her yerde takı.

4- Sosyal mesafeyi koruyun, zorunlu olmadıkça kalabalık ve kapalı yerlerde fazla kalmayın.

5- Ellerinizi her fırsatta yıkayın.

Sağlıklı günler diliyorum.