Tarihi Kozahan'da bir garip restorasyon

Bursa’nın en önemli Kültür miraslarından olan ve II. Bayezıt tarafından İstanbul'daki cami ve medreselerine gelir sağlamak amacıyla 1491-92 yılında...

Tarihi Kozahan'da bir garip restorasyon - Resim : 1

Bursa’nın en önemli Kültür miraslarından olan ve II. Bayezıt tarafından İstanbul'daki cami ve medreselerine gelir sağlamak amacıyla 1491-92 yılında yaptırılmıştır. Ancak bu günlerde Kozahan zemininde bir garip restorasyon yapılmakta.

Bursa’nın en gözde tarihi yerinde Hanlar Bölgesinde yer alan Kozahan’ın zemini restorasyona kurban gidiyor. Arnavut kaldırımlı taş zeminlerin üstü örtülüyor, bir garip plaka döşeniyor.

Tarihi Kozahan'da bir garip restorasyon - Resim : 2

Bu nedenle C.H.P. Bursa İl Başkanı Karaca Kozahan'daki bu durumu yargıya taşıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Kozahan'da yapılmak istenen zemin restorasyonu ile dokunun değiştirilmek istenmesine tepki gösterdi. Osmangazi İlçe Başkanı Metin Yılmaz, Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz ve Gürsu İlçe Başkanı Haşim Öztürk ile il yöneticilerinin eşlik ettiği Kozahan ziyaretinde, bu tarihi hanın 1491'de daha Amerika kıtası keşfedilmemişken Bursa'da kurumsal ticaret merkezi olarak hizmete açıldığını hatırlatan Karaca, şöyle konuştu:

"Burası 5 asır boyunca tarihin ve ticaretin merkezi olmuştur. 5 asır boyunca tarihi dokusunu korumuştur. Ta ki AKP iktidarına kadar. Ülkenin doğasına, suyuna, havasına, yeşiline bakış açısını çok iyi bildiğimiz AKP iktidarı tarihi handa maalesef bu tabloyu yaşatıyor. Burası Amerika kıtası keşfedilmeden önce kurumsal ticaret yapılan bir merkez. 5 asrı aşkın zaman tarihi dokusunu korumuş, İngiltere kraliçesine dahi ev sahipliği yapmıştır. Gördüğümüz bu mekanda İngiltere kraliçesine BTSO yemek vermiştir. AKP iktidarının zaten tarihe ve doğaya bakışını biliyoruz. Onların Galata Kulesi’ni nasıl restore ettiklerini biliyoruz. 2000 yıllık Roma tiyatrolarına mutfak mermeriyle yaptıkları restorasyonlar aklımızdan çıkmazken şu an bu tabloyu hepimiz görüyoruz."

TARİHİ KORUMAK İÇİN TARİHİ DİZİYE SPONSORLUKLA OLMAZ

Osmanlı dönemini anlatan dizilere sponsorluk yapan AKP’li belediyelerin gerçekten tarihe sahip çıkması gerektiğini kaydeden Karaca, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada sorumluluk kimde bilmiyorum. Vakıflar Müdürlüğü mü alıyor yoksa Büyükşehir Belediye Başkanı mı? Biz de aynı saatte geldik. Biraz önce sayın Büyükşehir Belediye Başkanı da buradaydı. O da açıklama yaptı. Restorasyonu onlar mı yapıyor, kendisi mi sahipleniyor yoksa topu başka bir yere mi atıyorlar onu bilmiyorum. Ama şu nettir. Bu tarihi hana kıymayın. Biz bu yanlış restorasyonun durdurulması için idare mahkemesinde yürütmeyi durdurma davası açacağız. Dilekçemizi hazırladık. Hemen götürüp dilekçemizi teslim edeceğiz. Sadece tarihi dizilere sponsorluk yapmakla tarihe sahip çıkmayalım. Burada ticaret yapan esnaflarımızın görüşleri alınmalı. Ama 5 asırlık bir hana bu reva görülmemeli. Burası tipik bir AKP tipik bir AVM anlayışıyla restore edilmeye çalışılıyor. 5 asırlık bir hana bu restorasyon yakışıyor mu? Kimden görüş aldılar bunu nasıl yapıyorlar anlamıyorum. Buna dur demek için Cumhuriyet Halk Partisi olarak ne gerekiyorsa yapacağız."

Tarihi Kozahan'da bir garip restorasyon - Resim : 3