Hesapları yanlış olan AKP belediyesi

AKP’nin tipik bir yöntemidir. Devleti akıl ile değil, algı ile yönetmeye çalışır. AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş son zamanlarda kanal...

AKP’nin tipik bir yöntemidir. Devleti akıl ile değil, algı ile yönetmeye çalışır. AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş son zamanlarda kanal kanal geziyor ve kendi çalışmalarını övüyor.

Toplumda algı yaratmaya çalışıyor.

Ancak ne yaparsa yapsın boş..

Çünkü yönettiği Belediye resmen borç batağında ve muhasebe kayıtları yanlış. Hesabı yanlış tutan bir tüccarın sonu elbette iflastır. Bu da öyle.

Durum kısaca şöyle;

1- Belediyenin 2018 yılı vergi gelirlerinin ve otopark gelirlerinin toplandığı, dış borç ödemelerinin yapıldığı ve dolayısıyla bankada açılması gereken hesaplarının muhasebe kayıtlarındaki takibi –“102 Banka Hesabında” yapılması gerekiyor. Ancak belediyenin herhangi bir tahvil ve senetleri olmadığı halde bu paralar -“111 Özel Kesim Tahvil, Senet Ve Bonoları” hesabında takip edilmiş. Dolayısıyla Belediyenin –“102 Banka Hesabı” 12.388.122,47 TL eksik.

Dolayısıyla Belediyenin Muhasebe kayıtları yanlıştır.

2- Belediye; 27.09.2018 tarihinde 48 hafif raylı sistem aracın işletmeciliğini ihale ile BURULAŞ’a 186 milyon TL + KDV bedelle taksitli satış sözleşmesi ile bırakmıştır. Tamam. Buraya kadar doğru. Ancak bu taşınırların kiraya verilmesinden doğan gelirler “Taşınır İşlem Fişleri” ile yapılan her taksit düzenli olarak muhasebe kayıtlarına işlenmesi gerekirken bu yapılmamış, bunun yerine taşınırlardan elde edilen gelirlerin tahsil durumuna göre kademeli olarak muhasebe hesaplarına aktarımı yapıldığı görülmüştür. Yani Belediye burada Mevcut yönetmelikler ve muhasebe standartlarına aykırı olarak kendi hesaplarını değil, ticari ağızla müşterinin hesaplarını esas almıştır.

Kendi hesabı olmayan ve müşterinin hesaplarına göre kayıt tutan esnafın halini ve sonunu varın siz düşünün.

3- AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 79 milyonu kayıp...

Büyükşehir belediye yönetiminde yağmur sularının uzaklaştırılması ile ilgili harcamalar Büyükşehir belediyesine aittir. Bu doğrultuda BUSKİ 16.02.2018 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdiği yazı ile 79.507.487,92 TL tutarındaki yaptığı yağmursuyu ve asfalt bedellerinin kendisine ödenmesini istemiş, ancak bu tutar Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi muhasebe kayıtlarına girmemiştir. Halbuki Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 4’üncü ve 43’üncü maddelerine göre “bu harcamalar belirtilen hesapların niteliğine uygun bir biçimde kaydedilir” denilmektedir. Ama kayıt edilmemiş. Nerede takip edildiği de belli değildir. Bu bir usulsüzlüktür. 79.507.487,92 TL Büyükşehir Belediyesinin hesaplarına girmiş midir? Girmişse hangi hesapta izlenmiştir. Girmemişse bu paranın gider karşılığı nerededir?

Düşünün esnafsınız, müşteriye bir para ödediniz veya ödeyeceksiniz, bu hesabın muhasebede kaydı yok. Battınız..

4- AKP'li Bursa Büyükşehir Belediyesi faize çalışıyor. Son 5 yılda Toplam; 886 Milyon lira faiz ödemiş. Bu rakam Belediyenin 2019 yılı geliri olan 2 Milyar 140 Milyon liranın yarısına yakınını, yani % 41’ini oluşturuyor. Bu demektir ki AKP Bursa Büyükşehir Belediyesi 5 yılda bir yarım bütçe faize para döküyor. Alinur Aktaş’ın yönettiği belediye halka değil, faize çalışıyor.

Düşünün esnafsınız, kazandığınızın yarısı faize gidiyor. İşiniz zor..

5- AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi borç batağında. Belediyenin 2018 yılı sonu itibarıyla Belediyenin toplam borcu; 4 Milyar 378 Milyon lira iken, 2019 yılı sonu itibarıyla Belediyenin borcu; 4 Milyar 712 Milyon lira olmuş. Yani kanal kanal dolaşıp kendisini ve Belediyesini parlatmaya çalışan Alinur Aktaş, sadece son bir yılda belediyenin borcunu 334 Milyon lira artırarak 5 Milyar tl ye dayandırmış.

Ha icraat mı yapmış?

Tabi iki hayır. Bakanlıkların ufak tefek yaptıklarını kendi yapmış gibi gösterip, en sonda da CHP’li Nilüfer Belediyesinin yaptığı ‘Kent Ormanı Parkı’na tabela asarak kendi yapmış gibi kendi resmini koymuştur.

Tabii, sosyal medyada da komik duruma düşmüştür.

CHP’li Belediyelere bakıyorsunuz Sayıştay denetim raporlarına göre hiç birinde hesap hatası, muhasebe hatası, yolsuzluk, usulsüzlük yok. Ter temiz. AKP’li belediyelere bakıyorsunuz, yolsuzluk, usulsüzlük ve hesap hataları diz boyu.

Ancak bunlar adlarını AK yapmakla aklanamayacaklar.

Tüm bu kayıtsızlıkların, usulsüzlüklerin ve yolsuzlukların hesabını, bağımsız mahkeme önünde, elbet bir gün anlatacaklar...