Atatürk’ün virüsle mücadelesi

Yahu bu adamlar, Atatürk ile uğraştıkları kadar virüsle uğraşmadılar. Atatürk’ün, İnönü’nün adını tarih kitaplarından, stadyumlardan sildiler, neyi var neyi...

Yahu bu adamlar,

Atatürk ile uğraştıkları kadar virüsle uğraşmadılar.

Atatürk’ün, İnönü’nün adını tarih kitaplarından, stadyumlardan sildiler, neyi var neyi yok sattılar, unutturmaya çalıştılar, o yetmedi hakaret ettiler iki ayyaş dediler.

Ama onların yaptıklarının binde birini yapamadılar.

Örneğin Cumhurbaşkanı Atatürk, Başbakan İsmet İnönü, Sağlık Bakanı Refik Saydam olduğu dönemde, kolerayla tifüsle, Anadolu’ya yayılan bilumum virüsle mücadele etmek için, daha Cumhuriyetin 10’ncu yılı dolmadan 27 Mayıs 1928 tarihinde Hıfzıssıhha Enstitüsünü kurdular.

Atatürk’ün virüsle mücadelesi - Resim : 1

Ve kurdukları bu enstitü ile sadece 3 yılda milyonlarca tüp aşı ürettiler.

Başında çok deneyimli bir doktor vardı;

Refik Saydam...


Enstitü Laboratuvarı

22 Ekim 1905 tarihinde Askeri Tıbbiye'den Tabip Yüzbaşı olarak mezun olmuş, Almanya Berlin Askeri Tıp Akademisinde eğitim görmüş, Balkan Savaşı çıktığı zaman 1912 yılında İstanbul'a dönmüş, yurt içinde tifo dizanteri, veba kolera, tetanos ve dizanteri gibi salgın hastalıklara karşı aşı ve serumların üretilmesini sağlamış, I.Dünya Savaşına katılmış ve Erzurum’da bizzat salgın hastalıklarla mücadele etmiş, Tifüse karşı hazırladığı aşı, tıp literatürüne geçmiş, ardından Atatürk’le birlikte Bandırma Vapuruyla Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşına katılmış bir doktor

Atatürk’ün virüsle mücadelesi - Resim : 2 Tb.Yzb Refik Saydam

Cumhuriyetin ilanından sonra Refik Saydam Atatürk ve İsmet İnönü tarafından özellikle Sağlık Bakanı yapılmış biri. 1928’de Hıfzıssıhha Enstitüsünü kurduktan sonra sadece Akdeniz Bölgesindeki Güney illerimize 3 yılda 1 milyondan fazla aşı üreterek göndermişler.

İşte bilgisi;

Atatürk’ün virüsle mücadelesi - Resim : 3

Atatürk’ün virüsle mücadelesi - Resim : 4
7 Eylül 1931 tarihli okullarda okutulmak üzere yayınlanan Medeni Bilgiler El Kitabı. Sayfa;330

Şimdi adama sormazlar mı adama? Cumhuriyetin ayyaşları dedikleri o güzel insanlar 3 senede sadece Akdeniz illerine 1 Milyondan fazla aşı üretip göndermişse, AKP’nin aylakları 18 senede ne üretti, ne yaptı?

Sadece kapattı.

O güzel insanların kurduğu Dr.Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitünün Aşı Üretim bölümü AKP iktidara gelir gelmez 2004 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kapattı.

Gerekçe; “Dışarıdan daha ucuza alıyor muşuz”

E hadi buyurun alın şimdi.

Enstitüyü kapatan AKP’li sağlık Bakanının büyük dedesi çocukluğunda Dr.Refik Saydam’ın I. Dünya Savaşında büyük çalışmalar yaptığı Erzurum’daki aşılarından vurulmuş mudur bilemeyiz ama, bildiğimiz bir şey var ki; Cumhuriyet'in büyük yokluklarla kurduğu ve harikalar yarattığı bu güzel enstitüyü kapatan isim,

Erzurumlu Bakan Recep Akdağ.

2 Kasım 2011 tarihinde 663 sayılı Resmi Gazete ile kapısına kilit vurarak kapattılar. Atatürk’le uğraştıkları kadar virüsle uğraşmadı bunlar.

Şimdi insanın aklına Refik Saydam keşke şu aşıyı üretmeseymiş gibi bir soru geliyor, ama yine de gelmesin. Onlar ne kadar Atatürk’ü ve O’nun hizmetini unutturmaya çalışsalar da, tarih unutturmaz. Yüzüne çarpar adamın.

Gün gelir bu ülkeye hizmet edenler “saygıyla anılır”,

Gün gelir ihanet edenlerin de “sülalesine saygılar” sunulur.

Anlayan anladı..