Mahmut Özer'e MEB'in 'Ulufe tarlası'na konan nilüfer soruları

Anımsayacaksınız. Başlıkta yer alan konuya ilişkin, kısa bir süre önce iki yazı yayımlamıştık. İlki “MEB’de Siyasal Mobbing Mağduruna ‘Bakan’ Onaylı Sürgün”1...

Anımsayacaksınız. Başlıkta yer alan konuya ilişkin, kısa bir süre önce iki yazı yayımlamıştık. İlki “MEB’de Siyasal Mobbing Mağduruna ‘Bakan’ Onaylı Sürgün”1 başlığını taşıyordu, ikincisi de “MEB’in ‘Ulufe Tarlası’na Konan Bir Nilüfer”2…

Söz konusu yazılar sonrasında farklı kaynaklardan birçok bilgi ve iddia gelmeye başladı. Bu iddialardan bazıları öylesine çarpıcı bilgiler içeriyordu ki soru formunda yazmak bile olanaklı değildi. Bazıları ise çok çok ‘özel’di. Bunlar da ilgi alanımızın dışındaydı.

Ancak, yazıların kahramanı olan Nilüfer Karakoç’a ilişkin aktarılan bilgilerin ve dile getirilen iddiaların bir kısmı doğrudan yazdıklarımızla ilgiliydi. Bunlardan bazıları Nilüfer Karakoç’un 2015 yılında öğretmenliğe başlatılır başlatılmaz Büyükorhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne “Müdür” sıfatı ve statüsüyle atanmasına ilişkindi.

İddia sahiplerinden bazıları, şaşkınlıklarını dışa vururcasına diyorlardı ki “İlçe Milli Eğitim Müdürü olmak için gereken hiçbir koşula ve yeterliliğe sahip olmayan biri nasıl bu göreve atanır?”

Başka birileri ise “Bursa Olgunlaşma Enstitüsü müdürü olmak için hangi koşula sahipmiş Nilüfer Karakoç?” diyerek devam ediyorlardı: Nerede, ne zaman öğretmenliğe başladığı bile bilinmeyen biri… Hakkında bilinebilecek tek şey 2002’den 2015 sonunda Büyükorhan İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak ortaya çıkıncaya dek AKP İl Kadın Kolları geçmişi… Öncesinde ne yapmış? Vekil öğretmenlik mi? Asil öğretmenlik mi? Peki; ne zaman, nerede, hangi okullarda?

Velhasıl sorular ve iddialar böylesine uzayıp gidiyordu. Soruların yanıtı yoktu. Ve bunların hepsi geçtiğimiz günlerde Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğüne dördüncü kez atanan Nilüfer Karakoç’a ilişkin söyleniyordu.

Sorular Öncesi Kısa Bir Anımsama

Nilüfer Karakoç, 2013 yılında kendi facebook hesabından “Ben Nilüfer Karakoç…” diyerek yaptığı paylaşımda 1996-1997 eğitim öğretim yılında öğretmen olduğunu, 2002 yılından itibaren de AKP Bursa İl Kadın Kollarında faaliyet gösterdiğini belirtmiştir. Öğretmenlikten hangi nedenle ve hangi tarihte ayrıldığı bile belli olmayan Nilüfer Karakoç’un bu faaliyetleri değişik sıfatlar altında 2015 yılı Haziran ayına dek devam etmiştir.

Bu tarihten kısa bir süre sonra Milli Eğitim Bakanlığına başvuran Nilüfer Karakoç önce öğretmenliğe başlatılmış kısa bir süre sonra da Bursa-Büyükorhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne “İlçe Milli Eğitim Müdürü” sıfatıyla atanmıştır.

2015 yılının son aylarında Büyükorhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde “Müdür” olarak göreve başlayan Nilüfer Karakoç, bir yılını bile doldurmadan, 2016 yılının Ekim ayı sonlarında bu görevinden ayrılmıştır. Çok geçmeden de 2016 yılının Kasım ayının ilk günlerinde, bu kez de Bursa Olgunlaşma Enstitüsü müdürü Münevver Yaman usulsüz bir biçimde görevden alınarak, onun yerine müdür olarak atanmıştır.

Bu kısa anımsatmanın ardından, dile getirilen bilgi ve iddialar bağlamında Milli Eğitim ‘Bakan’ı Mahmut Özer’den yanıtlaması beklenen ve Teftiş Kurulunu harekete geçirmesi gereken sorular şunlardır:

1- Öğretmenliğe ne zaman başladığı, öğretmenlik ve idarecilik geçmişi bile bilinmeyen Nilüfer Karakoç, neden ve niçin, hangi kriterler gözetilerek Büyükorhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne “ilçe müdürü” olarak atanmıştır? Bu atamayı yapan hangi birimdir? O birimdeki hangi kişilerdir?

2- Kendi beyanını doğru kabul edecek olursak; 1996-1997 eğitim öğretim yılında öğretmen olduğunu söyleyen Nilüfer Karakoç, bu tarihte vekil öğretmen midir? Yoksa asil öğretmen midir? Eğer vekil öğretmense, asil öğretmenliğe başlangıç tarihi nedir?

3- Nilüfer Karakoç’un, vekil ya da asil öğretmenlik yaptığını söylediği 1996-1997 eğitim öğretim yılındaki diplomasının niteliği nedir? Ön lisans diploması mıdır? Yoksa lisans mezuniyeti diploması mıdır?

4- Nilüfer Karakoç, vekil ya da asil olarak yaptığını söylediği öğretmenlikten hangi tarihte hangi nedenle ayrılmıştır? Ya da Milli Eğitim Bakanlığınca hangi neden veya nedenlerle bu görevine son verilmiştir?

5- Nilüfer Karakoç, hangi tarihte, hangi okuldan mezun olmuş ve hangi tarihte öğretmenliğe başlamıştır?

6- Nilüfer Karakoç, sınavla gelinmesi gereken ilçe yöneticiliği ve okul müdürlüğü için hangi tarihte hangi sınavlara girmiştir? Bu sınavlarda kaç puan alarak, diğer adayların önüne geçebilmiştir? Eğer hiçbir sınava girmemişse, hangi özellikleri ya da ‘özel’ yeterlilik ya da referansları dikkate alınarak bu görevlere atanmıştır?

7- Eğer Nilüfer Karakoç, hiçbir sınava girmeden, hiçbir eğitim yöneticiliği kariyeri olmadan usulsüz bir biçimde önce İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne sonra da Bursa Olgunlaşma Enstitüsüne atandıysa, bu usulsüzlüğü, MEB Personel Genel Müdürlüğü ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünde kimler yapmıştır?

8- Milli Eğitim Bakanlığınca görevi kötüye kullanarak, sistematik bir biçimde bu usulsüzlüğü yapanlar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Eğer yapılmadıysa bunun nedeni nedir?

İşte iddialar bazında kısaca özetleyerek toparladığım sorular... Peki; MEB’de bunların muhatabı olan ve gereğini yapabilecek bir yetkili ve kelimenin gerçek anlamında bir “Bakan” var mı? Aslında asıl soru da budur.

1 https://www.gercekgundem.com/yazarlar/atalay-girgin/3633/mebde-siyasal-mobbing-magduruna-bakan-onayli-surgun
2 https://www.gercekgundem.com/yazarlar/atalay-girgin/3637/mebin-ulufe-tarlasina-konan-bir-nilufer

* Ankara Üniversitesi, DTCF Felsefe Bölümü mezunu ve “Arzu Okulu”, “Aşk Mavidir Öğretmenim”, “Öğretmen Düzenin Duvarındaki Tuğla”, “Edebiyat Nedir Ki…”, “Allah dedi Üstad-ı Azam” kitaplarının yazarı. Felsefenin Işığında / Felsefece; http://atalaygirgin.blogspot.com

1 https://www.gercekgundem.com/yazarlar/atalay-girgin/3633/mebde-siyasal-mobbing-magduruna-bakan-onayli-surgun

2 https://www.gercekgundem.com/yazarlar/atalay-girgin/3637/mebin-ulufe-tarlasina-konan-bir-nilufer

Etiketler
MEB Mahmut Özer