Drone uçuşları yaban hayat için tehlikeli

Antalya'da iki yıl önce gezginler tarafından keşfedilen Tazı Kanyonu'ndaki doğal yaşam, drone uçuşları nedeniyle tehlike altında.

Drone uçuşları yaban hayat için tehlikeli

Tazı Kanyonu, 2 yıl önce gezginler tarafından keşfedildi ve sosyal medyada yayınlanan fotoğrafların ardından binlerce doğaseverin uğrak yeri haline geldi.

Ancak Körpülü Kanyon Milli Parkı sınırları içindeki Tazı Kanyonu’nda uçurulan dronelar, doğal yaşamı tehdit etmeye başladı.

Akdeniz Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan AKUT Antalya Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül, kanyonun kendine özgü bir ekosisteme sahip olduğunu, buradaki sarp kayalıkların da endemik hayvan türü ‘kızıl akbabaların’ evi olduğunu söyledi.

Tazı Kanyonu’nun 12 kilometre uzunluğunda, 700- 800 metre değişen derinlikte olduğunu vurgulayan Sevgül, “Dünyada sayılı 10 kanyon arasında özel bir bölge. Bu bölgenin kendine özgü makro ekolojik sistemi var. Kendisine ait bir yaşam döngüsü bulunuyor. Özellikle bu bölgede endemik hayvan türlerini görmek mümkün. Bunlardan biri de ‘kızıl akbabalar’. Kızıl akbabaların, kanyonun sarp kayalıkları üzerindeki çatlaklarda yuvaları var. Buranın hemen altı da kanyonun genişlediği nokta. 12 kilometre uzunluğundaki kanyon, bu noktada genişleyerek çıkışa yöneliyor. Kanyonun dar olan noktalarında olumsuz hava şartları veya farklı nedenler ile ölen hayvanlar akıntıyla bu noktaya sürükleniyor. Bu ölü hayvanlar suyun yardımıyla kanyonun ağzına gelip, kızıl akbabalar için beslenme noktası oluşturuyor” diye konuştu.

DRONE UÇUŞLARI YABAN HAYAT İÇİN TEHLİKELİ

Tazı Kanyonu’nun görselliğinin dışında eşsiz bir ekosisteme sahip olduğunu kaydeden Sevgül, “Burada bir döngü, bir sistem var. Bu sistem burada çalışıyor. Ancak bu yaban hayatı tehdit eden birtakım unsurlar bulunuyor. Tazı Kanyonu’nu görmek için gelenler, bu bölgede bilinçsizce drone uçuruyor. Hobi amaçlı yapılan drone uçuşları yaban hayat için çok tehlikeli. Özellikle kuşlara çok ciddi zarar veriyor. Sesi kuşları korkutarak, yuvalarını terk etmelerine neden oluyor. Kuşları strese sokuyor” dedi.

Etiketler
Antalya