Şaşırtan bilgiler: İngilizlerin en geleneksel yemeğinin tarihi bakın nereye dayanıyormuş

Türk seyyah Okan Okumuş, İngilizlerin meşhur yemeği 'fish and chips'in tarihçesi hakkında bilgi verdi.

Şaşırtan bilgiler: İngilizlerin en geleneksel yemeğinin tarihi bakın nereye dayanıyormuş

Twitter hesabından paylaşım yapan Okumuş, "Sokak dilinin oluşumuna tarihten pek güzel bir örnek" diyerek İngiltere'de en geleneksel yemeklerden biri olan fish and chips yemeği hakkında bilgi verdi.

Okumuş'un paylaşımları şöyle:

Sokak dilinin oluşumuna tarihten pek güzel bir örnek. İrlanda'da patatesli balığa (fish and chips) "one and one" deniyor. Nedenini merak ettim. 1880'lere kadar gidiyor kökeni. Bir İtalyan. Guiseppe Cervi memleketinden gemiye binip ABD'nin kuzeyine göçecek. Uğradıkları Cork Limanı'nda eşiyle beraber yanlışlıkla gemiden iniyorlar. Gemi gidiyor. Bunlar Dublin' e kadar yürüyor. 250 kilometre yol!

Pubların önünde tezgahı açıp balık satmaya başlıyorlar. İngilizce filan yok. Eşi Palma müşterilere soruyor, uno di questa, uno di quella? Bir ondan, bir bundan. Bir balik biraz da kızarmış patates yani. Dublinliler balık patatese "one and one" demeye başlıyor, o gün bu gündür fish ans chips'in ismi "one and one" . Bi ondan bi bundan.

Ingiltere'ye geliş hikayesi daha da eski. Önce Portekiz'e oradan da İngiltere'ye göçmek zorunda kalan Sefarad Yahudilerinin peshkado frito dedikleri yemek bu. Endülüste pescaito frito. Cuma akşamları Şabat için kızarttıkları balığı bir gün sonra soğuk yiyebiliyorlardı. Ingiltere'de gelenektir, halen cuma akşamları çoğu aile evde yemek pişirmez, fish and chips dükkanlarından sipariş eder.

FISH AND CHIPS YEMEĞİ HAKKINDA

Balık ve cips yemeği, kızarmış patates ile servis edilen çıtır hamurda kızarmış balıktan oluşan popüler bir sıcak yemektir. İngilizlerin en geleneksel yemekleri arasında yer alır ve İngiltere'de birçok restoranda satışı mevcuttur.

Birleşik Krallık'ta 1988 yılında 'Yıllık Ulusal Fish & Chips Ödül Töreni' düzenlenmiştir. İngiltere'nin yanı sıra Avustralya, Yeni Zelanda, ABD, İrlanda ve Norveç'te yoğun olarak tüketilir.

Şaşırtan bilgiler: İngilizlerin en geleneksel yemeğinin tarihi bakın nereye dayanıyormuş - Resim : 1

Etiketler
Muş