Bu taşların içinde 72 bin ton elmas var

Göktaşı kraterinin içerisinde kalan Almanya’nın Bavyera eyaletinde bulunan Nördlingen kasabasında binaların sadece gök taşı çarpan bölgelerde bulunan ‘Suevite’ adı verilen kayalardan inşa edildiği anlaşıldı.

Bu taşların içinde 72 bin ton elmas var

Dünya üzerinde görülmeye değer pek çok yer var. Doğal güzelliklerden ziyade, beşeri yapılarıyla da dikkat çeken birçok yer bulunuyor. Üstelik bazıları hakkında çok az şey biliyoruz. Almanya’daki Nördlingen kasabası da bunlardan biri.

Almanya’nın Bavyera eyaletinde bulunan Nördlingen kasabası bir gök taşı kraterinin içerisinde yer alıyor. Kasaba 1100 yaşında olmasına rağmen kraterin içerisinde kurulduğu bilinmiyordu. Kasabalılar yaşadıkları yerin sönmüş bir yanardağ kraterine kurulu olduğunu sanıyorlardı.

1960’larda ise Amerikalı jeologlar kasabayı ziyaret etti. Jeologlar, kasabadaki yerel binaların taşlarında sadece gök taşı çarpan bölgelerde bulunan ‘Suevite’ adı verilen kayalardan inşa edildiğini fark ettiler. Pek çok bina suevite taşından yapılmıştı ve bu taşlar minik elmaslarla doluydu.

Nördlingen’deki yapılarda yaklaşık 72 bin ton elmas olduğu tahmin ediliyor. Suevite taşı gök taşı çarpması sonucu başka yerlerde de oluştu fakat hiçbir yerde elmas yoğunluğu bu kasabadaki kadar yüksek değil.

Araştırmalara göre 15 milyon yıl önce bölgeye gök taşı düştü. 1 km çapındaki bu gök taşının saniyede 25 km hızla ilerlediği tahmin ediliyor. Bu nedenle de bölgeye oldukça hızlı çarpmış. Bu çarpmanın etkisiyle ise yalnızca 26 kilometre çağında bir krater açılmamış aynı zamanda çarpma etkisiyle oluşan ısı ve basınçla kayalıklardaki karbon baloncuklar elmasa dönüşmüş. Kasabanın varlığına dair ilk kayıtlar ise 9. yüzyıla dayanıyor.

İlerleyen dönemlerde de insanlar krateri fark etmediği için bölgede bulunan taşlar binaların yapımında kullanılmış. Diğer tarihi notlara göre, Nördlingen kasabası şu anda Almanya’da tamamen sağlam ve yerleşik bir şehir duvarına sahip olan üç kasabadan sadece biri. Kasaba şu an 20 binden fazla bir nüfusa sahip.

Ayrıca kasabada, MS 85 yılına kadar uzanan bir Roma kalesinin kalıntıları bulundu. Elmasla inşa edilen Nördlingen’in güneşteki görüntüsü ise oldukça güzel. Neredeyse tüm yapıların parladığı görülüyor. Kasabanın toprakları da oldukça verimli.

Kasabada gök taşı çarpmasıyla oluşan çukur göle dönüşmüş ve göl tabanı milyonlarca yıl boyunca verimli tortular biriktirmiş. Burada ayrıca suevite taşı çıkarılan birçok maden bulunuyor. Kasabada ayrıca gök taşı parçaları ve suevite taşlarının sergilendiği bir müze de bulunuyor. Müzeyi ziyaret eden turistlere gök taşı çarpması etkisiyle ilgili bilgi veriliyor.

Etiketler
Almanya