Düşük düzeyde elektrik üreten özel kumaşın koronavirüse karşı etkili olduğu bulundu

Indiana Üniversitesinden mühendisler, düşük düzeyde elektrik alanı üreten bir kumaş sayesinde koronavirüslerin etkisiz hale getirildiğini gösterdi.

Düşük düzeyde elektrik üreten özel kumaşın koronavirüse karşı etkili olduğu bulundu

Indiana Üniversitesinden mühendisler, düşük düzeyde elektrik alanı üreten bir kumaş sayesinde koronavirüslerin etkisiz hale getirildiğini gösterdi.

Araştırma ekibi, ChemRxiv’de yayınlanan henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş bir makalede elektrosötikal kumaşın, yüz maskesi ve diğer kişisel koruyucu ekipman yapımında kullanılabileceğini ifade ediyor.

Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) Spectrum sitesinde Megan Scudellari tarafından yayınlanan habere göre, kumaş, soğuk algınlığına sebep olan domuz ve insan koronavirüslerine karşı denenmiş olmakla birlikte Covid-19’a sebep olan SARS-CoV-2’ye karşı henüz denenmedi.

Araştırma bulguları; düşük düzeyde elektrik alanı kullanımının, maskelerin yanı sıra, ortak mekanlarda havanın temizlenmesi ve ameliyathane yüzeylerinin dezenfekte edilmesi gibi pek çok açıdan virüsün yayılmasını engelleme potansiyeli sunduğunu gösteriyor. Araştırma ekibinin lideri, Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesinden Rejeneratif Tıp ve Mühendislik Merkezi Direktörü Chandan Sen, “Koronavirüs, yaşamımızı aksatan ne ilk virüstür, ne de son virüs olacaktır. Virüs bulaşıcılığına karşı düşük düzeyde elektrik alanı kullanmayı esas alan daha büyük ve geniş yaklaşımları da değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Sen’in laboratuarı, son altı yıldır Arizona merkezli Vomaris firmasıyla birlikte elektrosötikal kumaş teknolojisi geliştiriyor. Bu teknoloji, polyester veya pamuk gibi bir madde üzerine matris şeklinde basılan gümüş ve çinko noktalardan oluşuyor. Bu noktalar düşük düzeyde elektrik alanı üreten bir batarya oluşturuyor. Jel veya ter gibi iletken bir ortama maruz kaldıklarında elektronlar, yarım voltluk potansiyel bir fark üreterek çinkodan gümüşe aktarılıyor. Yaraların bakteriyel biyofilm enfeksiyonlarını tedavi etmede zaten kullanılan bu teknoloji, daha önceden FDA onayı almıştı.

Sen ve ekibi, Kovid-19 pandemisi başladığında bu teknolojinin bakterilerde olduğu gibi virüslerde de etkili olup olamayacağını düşünmeye başladı. Laboratuvardaki ilk virüs deneylerinde elektrosötikal kumaşı, domuzların solunum yolunda bulunan koronavirüse 1 ile 5 dakika arasında maruz bıraktılar. Bir dakika sonra virüs partikülleri toplaşarak destabilize olmaya başladı ve maruziyetten önceki hallerinden daha büyük hale geldiler. Bu bulgu, düşük elektrik akımın viryonlara zarar vererek yapısal değişikliklere yol açtığını gösteriyordu. Araştırma ekibi, sonrasında kumaşın maruz kaldığı virüs partiküllerini test etti ve sonuçları gözlemledi. Sen, “Bulaşıcılık yok olmuştu” diye belirtiyor.

Araştırma ekibi, araştırma sonucunda ortaya çıkan bu verilerle Acil Durum Onayı almak için FDA’ya başvurdu. Sen, bu teknolojinin N95 maske üretimine dahil edilebileceğini belirtiyor.

Etiketler
Koronavirüs Elektrik Üniversite