Moringa nedir, neye iyi gelir?

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz moringa oleifera aslında, sağlığa faydaları nedeniyle binlerce yıldır tüketilen bir besin.

Moringa nedir, neye iyi gelir?

Yüksek antioksidan özelliği ve biyoetken bitki bileşimi ile bilinen moringa bitkisi piyasada çay ve toz olarak satılıyor. Moringanın bilimsel olarak kanıtlanmış 6 faydasını listeledik.

Moringa oldukça besleyicidir

Hindistan’ın kuzeyyinde yetişen bir ağaç türü olan moringanın yaprakları vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. 1 fincan (21 gram) doğranmış moringa yaprağında:


2 gram protein
Günlük ihtiyacın %19’u kadar B vitamini
Günlük ihtiyacın %12’si kadar C vitamini
Günlük ihtiyacın %11’i kadar demir
Günlük ihtiyacın %11’i kadar riboflavin (B2 vitamini)
Günlük ihtiyacın %9’u kadar A vitamini
Günlük ihtiyacın %7’i kadar magnezyum bulunur.

Kurutulmuş yaprakları toz, kapsül ve çay halinde satılır. Kabuklarınındaki vitamin ve mineraller yapraklara göre daha azdır. Fakat kabuklarda da bol miktarda C vitamini bulunur. 1 fincan (100 gram) doğranmış kabukta bir kişinin günlük C vitamini ihtiyacının %157’si bulunmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerde düşük besin değerli beslenme biçimi olan kişiler vitamin ve mineral kaynağı olarak bolca moringa tüketmektedir.

Ancak moringanın kötü bir özelliği de var. Moringa yaprakları mineral ve proteinlerin emilimini zorlaştıran anti besin maddeleri açısından da zengindir. Bir noktayı daha açıklamakta fayda var. Suplement olarak kapsül halinde satılan moringa takviyeleri içerisindeki besin miktarları çok azdır. Gün boyunca tükettiğiniz gıda miktarı ile bu kapsülün boyutunu karşılaştırdığınızda aldığınız miktar ihmal edilebilir hale gelir.

Moringa antioksidanlar açısından zengindir

Antioksidanlar vücudunuzdaki serbest radikallerle mücadele eden bileşiklerdir. Vücudunuzda yüksek miktarda serbest radikal bulunması kalp rahatsızlıkları ve tip 2 diyabet gibi hastalıklarla ilişkilendirilen oksidatif stresin artmasına neden olabilir.

Moringa yapraklarında birçok antioksidan bitki bileşimi bulunur. Bu bileşimlerden bazıları C vitamini, beta keroten, tansiyon düşürücü etkisi olan kersetin ve kahvede de bolca bulunan ve yemekten sonra kandaki şekerinin düşmesine yardımcı olan klorojenik asitlerdir.

Yapılan bir çalışmada üç ay boyunca her gün bir buçuk çay kaşığı (7 gram) moringa tüketen kadınların kanındaki antioksidan bileşiklerinde kayda değer miktarda artış görülmüştür.

Moringa yapraklarının özü gıda koruyucu olarak da kullanılır. Oksidasyonu azaltarak et ürünlerinin raf ömrünü uzatır.

Moringa kan şekerini düşürür

Kan şekerinin yüksek olması ciddi bir sağlık sorunudur. Uzun dönemde kalp krizinin de içinde olduğu ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir.

Bazı çalışmalar moringa tüketmenin kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğunu göstermiştir ancak bu çalışmaların büyük kısmı hayvanlar üzerinde yapılmıştır. İnsan üzerinde yapılan çalışmaların hem sayısı hem de kalitesi düşüktür.

Yapılan bir çalışmada üç ay boyunca her gün bir buçuk çay kaşığı (7 gram) moringa tüketen 30 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada katılımcıların kan şekerlerinin ortalama %13,5 düştüğü gözlenmiştir.

Diyabet hastalığı olan altı kişi üzerinde yapılan bir başka çalışmada ise yemeğe 50 gram moringa yaprağı karıştırıldıktan sonra kan şekerinin %21 düştüğü saptanmıştır.

Bilim insanları bu düşüşün izotiyosiyanat isimli bitki bileşenlerinden kaynaklandığını düşünüyor.

Moringa enflamasyonu azaltır

Enflamasyon bedenin enfeksiyon ve yaralanmaya karşı geliştirdiği doğal korumadır. Gerekli bir koruma mekaniznması olsa da uzun sürdüğünde ciddi sağlık problemlerine yol açar. Devam eden enflamasyon kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.

Çoğu meyve, sebze, ot ve baharat doğal anti-enflamatuarlardır. Fakat anti-enflamatuar özellikleri besin çeşit ve miktarına göre değişiklik göstermektedir.

Bilim insanları izotiyosiyanatların moringa yaprak, kabuk ve dallarındaki doğal anti-enflamatuarlar olduğunu düşünmektedir. Ancak şimdiye kadar yayınlanan çalışmalar laboratuar ortamında ve hayvanlar üzerinde yapılmıştır. Moringanın insan üzerindeki anti-enflamatuar özelliklerini gösteren bir çalışma henüz yayınlanmamıştır.

Moringa kolesterolü düşürür

Yüksek kolesterol kalp rahatsızlığı riskini artırır. Keten tohumu, yulaf ve badem gibi birçok besinin kolesterol düşürücü etkisi vardır. Hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan çalışmalar moringanın da bu besinlere benzer şekilde kolesterol düşürücü etkisi olduğunu göstermiştir.

Moringa arsenik zehirlenmesine karşı koruma sağlar

Tüketilen gıda ve su yoluyla yaşanan arsenik zehirlenmeleri dünyanın belli bölgelerinde ciddi bir problem oluşturuyor. Özellikle bazı pirinç türleri tehlikeli miktarda arsenik içerebiliyor. Uzun süre boyunca arseniğe maruz kalmak zamanla kanser ve kalp sorunları gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.

Fareler üzerinde yapılan çalışmalar moringa tohum ve yapraklarının arseniğin bazı zararlarını önleyebildiğini gösteriyor. Sonuçlar umut verici olsa da aynı etkinin insanlarda da görüleceği henüz kesinleşmiş değil.

Kaynak : Yeşilist