Naklen yayında hedef 1 milyar

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ahmet Ağaoğlu, “Futbol Federasyonu Başkanımızla beklentimiz bir milyar dolar... Bir rakam belirlemiş de değiliz. Pek gerçekçi olmaz” diye konuştu.

Naklen yayında hedef 1 milyar

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ile Kulüpler Birliği Vakfı ve Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, yeni naklen yayın ihalesiyle ilgili detayları paylaştı, hedefin 1 milyar dolar olduğu vurgulandı.

Sabah Gazetesi’nin Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu’nda konuşan Özdemir, Kulüpler Birliği’nden 4, TFF’den 4 , bir de sekreterlik yapması için TFF Genel Sekreteri Kadir Kardaş’tan kurulu 9 kişilik bir komisyonun oluşturulduğunu dile getirdi.

Özdemir şöyle devam etti:

“Dünyada bu konuda ses getiren danışman firmalarından birini seçtik. O firmayla anlaşmayı yaptık ve o çalışmalara başladık. Kasım, aralık ve ocak içinde ihaleyi sonlandıracağız. Bir paketleme olacak. Danışma kurulu çalışmalar yapıyor. Çok yakın zamanda bir araya geleceğiz. Sürecin ne olacağını, 3 yıllık mı 5 yıllık mı yapalım, buna bakacağız. Bunun artı ve eksileri olabilir. Bunun kararını verip ilanımızı yapacağız. Türkiye’deki ve dünyadaki ekonomik şartlar nedeniyle burada nasıl bir rakam çıkacağını tahmin etmenin zor olacağını düşünüyorum. İnşallah iyi bir rakamla bu işi sonlandıracağız. 2022-2023 sezonundan itibaren yeni yayıncı kuruluşla yolumuza devam edeceğiz.”

7-8 paket olacak

Ahmet Ağaoğlu da yeni yayın ihalesinin genel bir paket olarak değil, 7-8 pakete bölünerek yapılmasını hedeflediklerini söyleyerek, “Yurt dışı yayın hakları, büyük maçların yayın hakları ve dijital yayın hakları olacak. Farklı gelir kalemleri olacak. Şart ne olursa bugün ödenen bedelin üzerinde bir bedelle ve döviz endeksli olarak olması lazım” dedi.

Ağaoğlu, rakam konusunda gelen bir soru üzerine, “Futbol Federasyonu Başkanımızla beklentimiz 1 milyar dolar... Bir rakam belirlemiş de değiliz. Pek gerçekçi olmaz. 7-8 paket halinde ihaleye çıkmayı düşünüyoruz” yorumunu yaptı.
Ağaoğlu ayrıca pandemi sıkıntısını dile getirerek, “Bu sene en fazla seyirci aldığımız maç, Fenerbahçe maçı. Bu maçın hasılatı 1.2 milyon TL. İki deplasman parasını karşılayacak kadar gelir değil. Bundan 3 sene önce 3 puanın karşılığı 800 bin euroydu. Bugün o rakam 240-250 bin eurolara inmiş durumda” ifadesini kullandı.

‘Anadolu rekabet etmeli’

Naklen yayınların, dört büyük kulübün bütçesinin yüzde 20-30’unu oluşturduğunu söyleyen Ahmet Ağaoğlu, “Ama Anadolu kulüplerimizi göz önüne aldığımız zaman yüzde 80-90 oranında giderlerini naklen yayından elde edilen gelirle karşılıyorlar. Anadolu kulüplerinin dört büyük kulüple rekabet edebilecek düzeye taşıyamadıktan sonra Türk futbolunun gelişmesi asla mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Futbol Ahmet Ağaoğlu