Forma numarasına bakıp aldılar: Trabzonspor, yanlış oyuncuyu nasıl transfer etti?

Trabzonspor dergisi, Trabzonspor'un ilk yabancı transferi Rumen Koska'nın gizli kalmış hikayesini kaleme aldı. Koska'nın bordo mavili kulübe transferiyle ilgili çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

Forma numarasına bakıp aldılar: Trabzonspor, yanlış oyuncuyu nasıl transfer etti?

Trabzonspor Dergisi'nde Turgay Beşyıldız'ın hazırladığı "Rumen Koska, şehirdeki yabancı" başlıklı yazının ilgili bölümü şöyle:

1970-71 yılında Trabzonspor yönetiminin o tarihlerde dış transferde yetkili ismi, takımın efsane Genel Kaptanı rahmetli Süha Akçay ile rahmetli Halil Günaydın ve yönetim kurulu üyesi Ergin Şahin idi. Şahin ilerleyen yıllarda İstanbul'a yerleşmiş ve kendisinden bir daha haber alınamamıştı. Onları bu konuda yönlendiren ise Bordo Mavili kulübün kurucularından ve kulübün ve bu dar sokakların dama taşlarından olan Sebahattin Kundupoğlu idi.

Günaydın ve Şahin, Romanya 1. Ligi'nde o zamanlar estiren, şimdi 2. Lig 1. Grupta mücadele eden Farul Constanta takımının daha önce izlenilmiş ve beğenilmiş 5 numaralı defans oyuncusunu tavsiye üzerine transfer etmeye giderler. O günlerde, bugünkü gibi maç öncesi yazılmış kadrolar, esame listesi, teknik bilgiler elde mevcut değildir. O gün, söz konusu oyuncu sakattır. Yerine 5 numaralı formayı orta saha oyuncusu Reculen Koska Constantine giyer. Koska, o gün orta sahada çok iyi oynar ama yanlışlıkla yapılan transferle, evli ve 31 yaşında olan Koska, ismi öğrenilemeyen takım arkadaşının yerine kendini Trabzonspor'da bulur.

Bugün böyle istemeden yanlışlıkla bir transfer yapılmış olsa, sanırım ülke basının da manşet olur ve o haberi yapan gazeteci yarışmada ödül kazanırdı. Gerçi o zaman ki şartlarda bu kadar kusur, kadı kızında da olurdu! Yanlışlıkla da olsa iyi ki transferi gerçekleşmiş olan 1.80 boyundaki Koska, transfer edildikten sonra takımına faydalı da olur ama bir ara kesik yiyince, sitem etmeden de geri kalmaz. Şehirdeki ilk yabancı... Transferinin ardından, söz konusu Rumen takımıyla bir hazırlık, dostluk maçı oynanmış, yanlış hatırlamıyorsam bu maç berabere bitmişti.

Osmanlı imparatorluğu döneminde, 1551-1699 yılları arasında bir buçuk asır Osmanlı toprağı olan, Romanya'nın Batı tarafında ki Arad kentinde, 1939 yılı sonbaharında 17 Eylül günü dünyaya gelen Koska'nın, Trabzon'dan ayrıldıktan sonra en son ülkesi Romanya'da yaşamına devam ettiğini ve ne ilginçtir ki tam 61 yaşında onların 2000'i, 2001 yılına bağlayan Noel gecesinin sabahında maalesef vefat ettiğini biliyoruz. Ayrıca daha genç yaşlarda çok daha iyi olduğu ve Romanya Milli takım formasını giydiğini de biliyoruz.

Gerçi Trabzonspor'da da oynarken, futbolcu özellikleri yine iyi bir oyuncu olduğunu göstermişti. Trabzonspor'da 1970-71 sezonunda bir yıl defans ve orta sahada forma giymiş ve iki gole de imzasını atmıştı. Hacıkasım Mahallesinde eşi ile birlikte müstakil bir eve yerleştirilmişlerdi.

Ardından stadyumun Kavakmeydan Mahallesi tarafında tam kale arkasının karşısındaki yol üzerinde halen yerinde duran Gonca Apartmanında oturmuşlardı, iki çocuğunu Romanya'da büyüklerine bırakıp gelmişlerdi. Sanırım 10-11 yaşlarındaydım.

Trabzonspor'un minik takımında oynuyordum. O zamanki adıyla Trabzon Şehir Stadyumu'nda (Hüseyin Avni Aker) deniz tarafındaki kale arkasında, tribünlerin önünde bulunan tel örgülerin arkasından ayakta, Reculen Koska Constantine bir maçta yabancı oyuncu nasıl biri" Nasıl oynuyor? Sanki uzaydan gelmiş gibi meraklı gözlerle izlemeye çalışmıştım.

Gonca Apartmanında ikamet ettikleri günlerde, boş ve istirahat zamanlarında mahallenin ufak tefek hayta çocuklarını çağırır onlara para verir, kendisine yiyecek- içecek almalarını isterdi. Yiyecekler ve para üstü mahallenin bir ufaklığı tarafından teslim edilirken, ismi tam telaffuz edilemeyip "Kosca abi, ahan aldım. Aha da paranın usti" denilince Koska "Tamam para ustu sende kalsın çocuk" der. Bahşişi verir ve istirahat gününü öyle değerlendirirdi.

Yaşasaydı bugün 82 yaşında olacaktı. Türk futbolunun yokluk zamanında oynayan ve tesadüfen kendini bir anda sarışın güzel eşiyle, ailesiyle bu kadim şehirde ve Trabzonspor'da bulan ama tarihine geçen sana en derin saygılarımızla lütfen kabul buyur. Şehirdeki yabancı Rumen Koska!

Etiketler
Trabzonspor Trabzon