Romanlara hakaretten savcılığa şikayet edilen Erman Toroğlu'na bir şok daha

CHP’li vekiller Mahmut Tanal ve Özcan Purçu, Romanlara hakaretten dolayı savcılığa şikayet ettikleri futbol yorumcusu Erman Toroğlu için yeni bir adım daha attı.

Toroğlu, A Spor’da Gaziantep FK Teknik Direktörü Marius Sumudica'yı eleştirirken “Affedersin çingenelik bu” sözlerini sarf ederek, tepkilerin odağına yerleşen eski futbolcu ve hakem Erman Toroğlu hakkında Roman vatandaşlarla birlikte suç duyurusunda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ile CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’dan yeni bir adım daha geldi.

CHP’li vekiller Tanal ve Purçu, Roman vatandaşlara hakaret eden “Devre Arası” programının daimi yorumcusu Toroğlu’nu, iktidara yakın A Spor’u ve A Spor’un bağlı olduğu Turkuvaz Medya Grubu’nu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) şikayet etti. Tanal ayrıca A Spor hakkında RTÜK’e de şikayette bulundu.

CHP’Lİ VEKİLLER TANAL VE PURÇU’NUN TİHEK’E VERDİĞİ ŞİKAYET DİLEKÇESİ

Tanal ve Purçu’nun imzasıyla TİHEK’e sunulan şikayet dilekçesinde, Erman Toroğlu’nun A Spor’da Sivasspor- Gaziantepspor maçının yorumunu yaparken kullandığı “Böyle bir çingenelik olur mu ya? Çingenelik bu” ifadelerle, Roman asıllı vatandaşları aşağıladığı, onurlarını, gururlarını ve şahsiyetlerini zedelediği belirtildi.

Dilekçede, Toroğlu’nun canlı yayında Roman vatandaşlarımıza hakaret ve aşağılama kastıyla “Çingene” dediğinin altı çizildi. Ülke çapında yapılan bu yayının Roman vatandaşlarda oluşturduğu hissiyatın ise “telafisi güç ve imkânsız zararların doğması ihtimali bulunan” bir hadise niteliğinde olduğuna dikkat çekildi.

KAMU BARIŞINI BOZMAYA ELVERİŞLİ BİR DAVRANIŞ

“Ayrımcılık yasağı bakımından sorumluluk altında olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerin, yetki alanları içerisinde bulunan konular bakımından ayrımcılığın tespiti, ortadan kaldırılması ve eşitliğin sağlanması için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğu” hükmünü içeren Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nun 3. Maddesi’nin hatırlatıldığı dilekçede, “Erman Toroğlu tarafından Roman vatandaşlar hakkında yapılan yorum; hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı, Roman vatandaşlarımızı küçük düşüren, hedef gösteren, aşağılayan ifadeler içeren, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine aykırı ve toplumu belli yönde düşünmeye sevk eden; ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılık yapan, nefret ve ayırımcılık duygularının oluşmasını sağlayan, bireyleri aşağılayan ve kamu barışını bozmaya elverişli bir davranıştır.

Yapılan yorumlar bir kişi ile sınırlı kalmamış, Roman asıllı vatandaşlar aleyhine ayrımcılık yapılmıştır, toplum nezdinde aşağılanmışlardır” ifadelerine yer verildi.

İDARİ PARA CEZASI KESİLSİN TALEBİ

TİHEK tarafından kayıt altına alınan dilekçede, Erman Toroğlu’nun Roman vatandaşlarımız hakkında yaptığı yorumlar ile insan haklarına zarar verdiği, sadece Anayasal emredici hükümler ihlal edilmekle kalınmayarak, uluslararası sözleşmelerin de ihlal edildiği vurgulandı.

CHP’li Mahmut Tanal ve Özcan Purçu’nun sunduğu şikayet dilekçesinde, Turkuvaz Atv Televizyon Prodüksiyon A.Ş.’ye ait A Spor’da “Devre Arası” isimli programda daimi katılımcı olarak futbol yorumculuğu yapan eski futbolcu ve hakem Erman Toroğlu’nun hem anayasa hem de uluslararası sözleşmelere aykırı davrandığının tespit edilmesi ve Kurul tarafından takdir edilecek başka sebeplerle idari para cezası yaptırımına başvurulması talep edildi.

"‘ÇİNGENE’ SÖZÜNÜ HAKARET VE AŞAĞILAYICI İFADE OLARAK KULLANDI"

Ankara Çağdaş Romanlar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, eski hakem ve spor yorumcusu Erman Toroğlu’nun katıldığı bir programda Romanlar hakkında kullandığı sözler nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dernek suç duyurusu sonrasında yazılı açıklama da yaptı. Derneğin açıklaması şöyle:

“9 Ocak 2021 günü A spor ekranlarında yayınlanan Devre Arası adlı programda spor yorumcusu olarak görev yapan eski hakem Erman Toroğlu Gaziantepspor'un eski teknik direktörü Marius Șumudică’yı eleştirirken kullandığı kelimelerde; "O teknik adam var ya tam tiyatro. Böyle bir tiyatro görmedim ben. Burayı ne zannediyor? Böyle çingenelik olur mu ya, çingenelik... Affedersin, çingenelik bu...’ sözlerini kullandı ve ardından ‘Ne diyeyim abi, ne taraftan tutsam o tarafa kötü gidiyor... Ne bileyim abi, ne diyeyim, dilenci mi diyeyim ya, dilenci diyeyim" şekilde sözlerine devam etti.

Erman Toroğlu, ‘Çingene’ ifadesini hakaret ve aşağılayıcı bir ifade olarak kullanmış ve ardında Çingene ifadesinin yerine ‘dilenci’ ifadesini kullanmıştır. Her ne kadar spiker tarafından uyarılsa da bu uyarıları göz önüne almaksızın dilenci mi diyeyim şeklinde yorumda bulunarak ırkçı ve nefret içeren söylemlerine devam etmiştir.

Roman yurttaşları aşağılayan, ırkçı ve nefret içeren söylemlerde bulunan Erman Toroğlu’nun cezalandırılması ilgili yargı organlarının gerekeni yapmasını talep ediyoruz. Irkçı söylemlerin cezasızlık ile sonuçlanmaması istiyoruz. Yaşanan durum münferit bir olay olarak görülmemesi gerekmektedir.

Ne yazık ki çeşitli televizyon programlarında, istihdam alanlarında, eğitime erişim süreçlerinde ve başka kurumlarda Roman yurttaşlar nefret söylemlerinin ve ırkçı söylemlerin hedefi olmaktadır. Yaşamın her alanında ırkçı söylemlere ve nefret söylemlerine karşı gereken tolerans gösterilmemelidir. Aksi halde cezasızlığın oluşması nefret söylemleri ve ırkçı söylemlerin artması için emsal olmayacaktır.”

Etiketler
Erman Toroğlu Futbol Hakaret Mahmut Tanal