Son yarı finalist penaltılarla belli oldu!

Dünya Kupası çeyrek final maçında Rusya'yı mağlup eden Hırvatistan, yarı finale yükselen son takım olmayı başardı. Penaltılarda Rusya'yı 4-3 deviren Hırvatistan, yarı finalde İngiltere'nin rakibi oldu.

Son yarı finalist penaltılarla belli oldu!

Rusya’da düzenlenen Dünya Kupası’nda çeyrek final maçları sona erdi. Fransa, Belçika ve İngiltere’nin ardından yarı finale yükselen son takım Hırvatistan oldu. Ev sahibi Rusya’yı penaltılara giden maçta 4-3 yenen Hırvatistan, yarı finalde İngiltere’nin rakibi oldu.

Dünya Kupası boyunca daha fazla adamla savunma yapması nedeniyle eleştirilen Rusya ile hücum ayakları göz kamaştıran Hırvatistan arasındaki maçın tek yarı sahada geçmesi bekleniyordu. Özellikle İspanya maçında en az yedi kişiyle savunma yapan Rusya’nın, bir penaltı pozisyonu dışında rakip kaleye gitmeyi dahi düşünmediği göz önüne alındığında, yine benzer bir senaryonun yaşanma ihtimali üzerinde duruluyordu. Ancak Hırvatistan’ın Danimarka’yı penaltılarla elediği maçta hücum hattının bir türlü işlememesi, Rusya’nın da bu turda şansı olduğunu düşünenlerin sayısını arttırmıştı. Ne de olsa ev sahibi olduğu turnuvada öyle ya da böyle çeyrek finale kadar gelmiş, oynadığı futbol ile olumlu eleştiriler almasa da, bir şekilde sonuca ulaşmayı başaran bir Rusya vardı Hırvatistan’ın karşısında…

Maç hiç de beklendiği gibi başlamadı. Rusya önde basıyor, Hırvatistan ilk dakikalarda çıkmakta zorlanıyordu. İlk 20 dakikadan sonra oyunun kontrolünü eline alan Hırvatistan, Rusya kalesine yükleniyor, ev sahibi ise savunması ile ayakta kalmaya çalışıyordu. Ancak diğer maçların aksine Rusya bu kez hızlı hücumlarla etkili de oluyordu. İlk yarısının beklentilerin üzerinde bir tempo ile geçmesi, maçı izleyen futbolseverleri ikinci yarı öncesi heyecanlandırmıştı. Ancak ilk yarıdaki tempo, ikinci yarıda yerini sıkıcı bir maça bırakmıştı. Dünya Kupası’nda özellikle Avrupa ülkelerinin birbirleri ile oynadığı maçlardaki düşük tempo, pozisyon kısırlığı, savunma ağırlıklı futbol Rusya-Hırvatistan maçının ikinci yarısında geri dönmüştü.

Oldukça sıkıcı geçen ikinci yarının ardından uzatma dakikalarında heyecan tavan yaptı. İlk uzatma devresinde Vida ile öne geçen Hırvatistan, tam turu geçtim derken Fernandes’in golüne engel olamadı. Özellikle ikinci uzatma devresinde rakibine büyük baskı kuran Rusya, maçı penaltılara götürmeyi başardı. İki takım da tıpkı çeyrek finale çıktıkları gibi yarı finale de penaltı atışlarına muhtaç kaldı.

Kalecilerine çok güvenen iki takımda hem Subosic hem de Akinfeev, yine klaslarını gösterdiler. Ancak ayakları daha iyi olan Hırvatistan, penaltı atışlarında galip geldi. Ev sahibi Rusya ise, Dünya Kupası öncesi, kendi taraftarlarından gelen “En yeteneksiz takımımız” eleştirilerine, mücadele ve fizik güç ile kapatmayı başardı. Rusya belki çok zevkli, pozisyon açısından zengin maçlar seyrettirmedi ama oyundan hiç kopmayan yapıları ve dirençleri ile çeyrek finali hak ettiklerini gösterdiler.

Karşılaşmaya diğer maçların aksine önde basarak başlayan Rusya, Hırvatistan’ın atak geliştirmesini engellemeye çalıştı. İlk 15 dakikada tutan bu taktik, Hırvatistan’ın usta ayakları sayesinde presi kırması sonucu Rusya tarafından rafa kaldırıldı. Topa sahip olan ve oyuna hükmetmeye başlayan Hırvatistan, Rusya’nın hızlı hücuma kalkma çabalarını presle sona erdirmeye çalıştı. Dakikalar ilerledikçe Hırvatistan’ın baskısını arttırdığı maçta gol sürpriz bir şekilde Rusya’dan geldi. Gerçekleşen ani atakta ceza sahasına gitmeden muhteşem bir vuruş yapan Cheryshev, ev sahibini öne geçirmeyi başardı. Golün şokunu çabuk atlatan Hırvatistan, ilk kez az adamla yakaladığı Rusya savunmasının geri dönememesini golle sonuçlandırdı. Kramaric ile beraberliği sağlayan Hırvatistan, soyunma odasına 1-1 eşitlikle girdi.

İkinci yarıda düşük tempoda geçen maçta iki takım da fazla etkili olamadı. Doksan dakikası 1-1 sona eren ve uzatmalara giden maçta Vida ile umutlanan Hırvatistan, Fernandes’in golüne engel olamadı. Uzatma devreleri 2-2 sona eren karşılaşma, penaltı vuruşlarına gitti. Penaltı vuruşlarını 4-3 kazanan Hırvatistan, yarı finale yükselerek İngiltere’nin rakibi oldu.(Skor)

Etiketler
Dünya Kupası 2018 Dünya kupası Hırvatistan İngiltere