Yeni iddia: AKP ve MHP, anayasa değişikliğini bekletme kararı aldı

Gazeteci Muharrem Sarıkaya, Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP'nin anayasa değişikliğini bekletme kararı aldıklarını ileri sürdü. Konuştuğu isimlerin kendisine "Zaten aciliyeti de yok. Ortam uygun hale gelince bakarız" dediğini aktardı.

Yeni iddia: AKP ve MHP, anayasa değişikliğini bekletme kararı aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kadınların giyimlerinden dolayı ayrımcılığa uğramaması adına gündeme getirdiği kanun teklifine karşı 'el yükseltmesiyle' başlayan anayasa değişikliği çalışmalarında yeni gelişme yaşandı.

İki maddelik değişikliğin, Haziran 2023'te yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleriyle eş zamanlı olarak hayata geçirilmesi bekleniyordu.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, son bir haftadır konuştuğu AKP ve MHP'nin etkin isimlerinin hiçbirinde böyle bir düşünce olmadığını söyledi:

"(...) Hatta geçen hafta TBMM’ye sunulması beklenen iki maddelik anayasa değişikliği konusunda da geçmişteki tutumlarının ötesinde bir pozisyondalar.

Nedenini de en iyi şu cümle ile özetlediler:

'Bir yandan Suriye’ye kara harekâtını tartışıyoruz, diğer yandan gelecek hafta başı, 5 Aralık’ta Meclis’te bütçe görüşmesi başlayacak. Ardından çok geniş kesimin beklediği EYT var. Böyle bir ortamda anayasa değişikliğini bekletmenin daha uygun olacağı kanaati oluştu. Zaten aciliyeti de yok. Ortam uygun hale gelince bakarız.'

'14 MAYIS DİLLENDİRİLMİŞ OLSA DA BUNDAN VAZGEÇİLMİŞ'

Seçim için ise her iki partide yönetim birimlerindeki etkin isimlerin görüşü farklı değil. Her ne kadar 14 Mayıs tarihi daha önce dile getirilmiş olsa da bundan vazgeçilmiş. Bu arada muhalefet partilerinde oluşan Ramazan’ın başlangıcının bir gün öncesi 16 Nisan Arife günü seçime gidilmesine ilişkin beklentinin de iktidar kesiminde yeri yok.

Gerekçelerini de şu şekilde izah ettiler:

'Cumhurbaşkanı’nın bir dönem daha seçilebileceğine ilişkin veriler ortada iken, dönüp bu tartışmayı güçlü hale getirecek bir değişikliğe gitmenin anlamı yok. Bir ay önce veya sonra olmasının bir gerekçesi de yok. 14 Mayıs’ın demokrasi için önemli gün olması nedeniyle bu tarihe işaret ediliyor ama yaratacağı gereksiz tartışma, getirmesi beklenen etkiden büyük olur. Ha keza 16 Nisan için de durum aynı; bu tarihlerde olmaz. Seçim zamanında, 18 Haziran’da yapılır.'

Cumhur İttifakı bileşenlerinin bugün için söyledikleri böyle."

Yazının tamamı.

Etiketler
Muharrem Sarıkaya Cumhur İttifakı MHP İttifak