Türkiye vatandaşları Washington Büyükelçiliği'nde sandık başında: İşte seçmenlerin tercihi

Youtuber Cem Ozan, Türkiye'nin ABD Washington Büyükelçiliği'nde sandık başına giden Türklerle konuştu. Seçmenlerin Millet İttifakı ve Kemal Kılıçdaroğlu tercihi dikkat çekti.

GERÇEK GÜNDEM /

Türkiye, 14 Mayıs'ta 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ve Cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gidiyor.

SEÇMEN SAYISI 64 MİLYONU AŞTI

Seçimlerde 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak. Seçmenlerin 30 milyon 710 bin 790'ını yani yüzde 50,60'ını kadın seçmenler oluşturuyor. Türkiye'de 29 milyon 987 bin 53 erkek seçmen bulunuyor. 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan seçimde ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 4 milyon 904 bin 672 oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde ilk kez oy kullanacak seçmen sayısına ek olarak 47 bin 523 seçmen de 28 Mayıs 2023 tarihinde ilk kez oy kullanacak.

3 MİLYON 416 BİN SEÇMEN YURT DIŞINDA OY KULLANACAK

Yurt dışında oy verecek seçmenler için 4 bin 671 gümrük sandık kurulu kuruldu. Yurt dışındaki seçmen sayısın 3 milyon 416 bin 098 olarak açılandı. Bu seçmenlerin 1 milyon 595 bin 158'i ise kadın. Bu oran yurt dışındaki seçmen sayısının yüzde 46,70'ine tekabül ediyor.

Yurt dışında ilk kez oy kullanacak seçmenlerin sayısı ise 277 bin 646. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde 28 Mayıs 2023 tarihinde bu sayıya ilaveten ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı 2 bin 435 olacak. Yurt dışında toplam 5 bin 40 sandık kurulacak olup, yurt içi ve yurt dışı toplam seçmen sayımız 64 milyon 113 bin 941 sayısına ulaştı.

YURT DIŞINDA OY VERME İŞLEMLERİ 9 MAYIS'A KADAR SÜRECEK

Yurt dışında oy verme işlemleri ise 27 Nisan'da başladı. Yurt dışında oy verme işlemi 9 Mayıs'a kadar devam edecek. Yurt dışı seçim kütüğüne kayıtlıların oy kullanmaları için hazırlanan gümrük kapılarında oy verme işlemi ise 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00'de bitecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE PUSULADA 4 İSİM VAR

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Cumhur İttifakı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Ata İttifakı Adayı Sinan Oğan yarışıyor.

OY PUSULASI BİR METRE

Bir metrelik oy pusulasının 15. sırasında ise CHP ve İYİ Parti'den oluşan "Millet İttifakı" yer alıyor. Pusulanın 6. sırasında ise BBP, AK Parti, Yeniden Refah Partisi ve MHP'den oluşan "Cumhur İttifakı" bulunuyor. Adalet Partisi ve Zafer Partisi'nden oluşan "Ata İttifakı" ise pusulanın 16. sırasını paylaşıyor.

Pusulanın ilk sırasında Millet Partisi, 2. sırasında Hak ve Özgürlükler Partisi, 3. sırasında Türkiye Komünist Partisi, Türkiye Komünist Hareketi ve Sol Parti'den oluşan "Sosyalist Güç Birliği İttifakı" yer alıyor.

Pusulada, 4. sırada Genç Parti, 5. sırada Memleket Partisi, 7. sırada Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile Türkiye İşçi Partisi'nden oluşan "Emek ve Özgürlük İttifakı", 8. sırada Adalet Birlik Partisi, 9. sırada Anavatan Partisi, 10. sırada Yenilik Partisi, 11. sırada Halkın Kurtuluş Partisi, 12. sırada Milli Yol Partisi, 13. sırada Vatan Partisi, 14. sırada Güç Birliği Partisi bulunuyor.

YOUTUBER CEM OZAN'DAN WASHİNGTON BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE SANDIK ANKETİ

Yurt dışındaki seçmenler için oy verme işlemi başladı. Elçiliklerde ve sınır kapılarında sandıklar kuruldu.

Youtuber Cem Ozan, Türkiye'nin ABD Washington Büyükelçiliği'nde sandık anketi yaptı. Türkiye vatandaşlarının çoğunluğunun Millet İttifakı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu tercih ettiği, yurttaşların özgürlük, adalet, eşitlik istediği görüldü.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
ABD Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye İttifak Washington